Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου

Αύξηση 9,1% θα παρουσιάσουν τα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου 2005 των 36 εισηγμένων που αποτελούν τη λίστα παρακολούθησης (Watch list) της Π&Κ Χρηματιστηριακής, εκτιμάται σε ανάλυσή της (11/05).

Π&Κ: Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου
Αύξηση 9,1% θα παρουσιάσουν τα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου 2005 των 36 εισηγμένων που αποτελούν τη λίστα παρακολούθησης (Watch list) της Π&Κ Χρηματιστηριακής, σύμφωνα με ανάλυσή της (11/05).

Ωστόσο, εξαιρουμένων των τραπεζών η αύξηση συρρικνώνεται στο 4,1%, ενώ αν δεν συμπεριληφθούν και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες τα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου 2005 των 36 εισηγμένων εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1,6%.

Στην ανάλυση της χρηματιστηριακής με τίτλο ”Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2005” προβλέπεται επίσης ότι ο κύκλος εργασιών α΄ τριμήνου 2005 των εταιριών της λίστας παρακολούθησης θα ενισχυθεί κατά 5,9%.

Μάλιστα, αν εξαιρεθούν οι τράπεζες η αύξηση μειώνεται στο 5,3%.

Για την Εθνική Τράπεζα ειδικότερα τα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου, βάσει ελληνικών λογιστικών προτύπων, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 25,5%, στα 182,7 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών α΄ τριμήνου της Εθνικής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 9,5%, στα 533 εκατ. ευρώ.

Eξάλλου, τα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου της Alpha Bank, βάσει ελληνικών λογιστικών προτύπων, προβλέπεται να αυξηθούν 2,5%, στα 145,5 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της Alpha Bank εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 395 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,9%.

Αναφορικά με τη Eurobank η Π&Κ προβλέπει αύξηση στα προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη της τάξεως του 31,4%, στα 145,1 εκατ. ευρώ, με βάση τα ΔΛΠ.

Για τον κύκλο εργασιών της τράπεζας οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση 14,8%, στα 395 εκατ. ευρώ.

Για τον ΟΤΕ οι αναλυτές εκτιμούν πως τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου, βάσει US GAAP, θα ενισχυθούν κατά 14,7%, στα 168,2 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 2,4%, στα 1,2 δισ. ευρώ.

Για την Cosmote, βάσει των US GAAP, εκτιμάται αύξηση ύψους 7,1% στα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου, στα 117,7 εκ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της Cosmote, βάσει των προβλέψεων, θα ενισχυθεί 6,4%, στα 381 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ εκτιμάται, βάσει των ΔΛΠ, αύξηση 1,6% στα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου, στα 189 εκατ. ευρώ. Για τον κύκλο εργασιών της εταιρίας προβλέπεται αύξηση 4%, στα 1,08 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η Π&Κ Χρηματιστηριακή σημειώνει πως μέχρι σήμερα έχουμε δει την επίδραση της σύγκλισης των ΔΛΠ στις Eurobank, OΠAΠ, ∆ΕΗ, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Τιτάν, OTE, Cosmote, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια και Chipita, επισημαίνοντας πως με εξαίρεση τις εν λόγω εταιρίες, οι περισσότερες επιχειρήσεις που παρακολουθεί, δεν έχουν ακόµα ανακοινώσει την επίδραση της σύγκλισης στα αποτελέσµατα του 2004 προκειµένου να βελτιώσουν την προβλεψιµότητα.

Με εξαίρεση της ανωτέρω επιχειρήσεις, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι περισσότερες από τις εταιρίες υπό παρακολούθηση δεν έχουν ακόµα ανακοινώσει την επίδραση της σύγκλισης στα αποτελέσµατα του 2004 προκειµένου να βελτιώσουν την προβλεψιµότητα.

Παράλληλα η Π&Κ τονίζει πως τα µεγέθη σύµφωνα µε τα ΔΛΠ που αναµένονται κυρίως για τις τράπεζες και αρκετές εταιρίες µικρής και µεσαίας κεφαλαιοποίησης πιθανόν να µην έχουν τόσο σηµαντική επίδραση όσο το επίπεδο επικοινωνίας προς τους µετόχους µειοψηφίας.

”Οι εκτιµήσεις µας για το τρίµηνο θα πρέπει να ειδωθούν ως ενδεικτικές για εκείνες τις εταιρίες που δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσµατα σύµφωνα µε τα ΔΛΠ”, αναφέρεται στην ανάλυση της Π&Κ.

Εξάλλου, στο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο της Π&Κ διατηρείται η σύσταση 65% σε μετοχές εκ των οποίων το ήμισυ, ήτοι το 32,5% αναλογεί σε ευρωπαϊκούς τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v