Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Τι αλλάζει στις θέσεις των αναλυτών

Μικρές αντιθέσεις ως προς την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου του ΟΠΑΠ προκύπτουν στις θέσεις των αναλυτών, οι οποίοι παράλληλα αναφέρονται και στα μέτρα που θα λάβει η διοίκηση για την αναζωογόνηση του ”Πάμε Στοίχημα”. Πώς σχολιάζουν Morgan Stanley, UBS, Alpha Finance, Proton Securities, Π&Κ, Σίγμα, Eurobank Sec.

ΟΠΑΠ: Τι αλλάζει στις θέσεις των αναλυτών
Μικρές αντιθέσεις ως προς την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του ΟΠΑΠ περιέχουν οι απόψεις των αναλυτών, η πλειονότητα των οποίων εμφανίζεται ικανοποιημένη με τις επιδόσεις του ΚΙΝΟ.

Παράλληλα, σχολιάζουν την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, όπου η διοίκηση αναφέρθηκε στα μέτρα που προτίθεται να λάβει όσον αφορά στην ενδυνάμωση του ”Πάμε Στοίχημα”.

Διατηρούν τιμές-στόχους οι Morgan Stanley (27 ευρώ), UBS (27,5 ευρώ), Alpha Finance (23,2 ευρώ), ενώ σε μείωση της τιμής-στόχου στα 20 ευρώ, από τα 20,6 ευρώ πριν προχώρησε η Proton Securities.

Ο ΟΠΑΠ την Τρίτη ανακοίνωσε αύξηση 38,2% στα αναμορφωμένα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο (με βάση τα ΔΛΠ), με τα έσοδα να ενισχύονται κατά 26,7%. Τα έσοδα του ”Πάμε Στοίχημα” ήταν μειωμένα κατά 27,8%, ενώ ενισχυμένα ήταν αυτά από το KINO.

----- Τηλεδιάσκεψη

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ στην τηλεδιάσκεψη και όσον αφορά στην αναζωογόνηση του ”Πάμε Στοίχημα” σημείωσε πως σχεδιάζει την εισαγωγή των ελληνικών ομάδων ποδοσφαίρου, την αύξηση της απόδοσης, τη διεύρυνσή του και σε γεγονότα μη αθλητικού χαρακτήρα, καθώς και την αύξηση των περιπτώσεων στοιχηµάτων σε ένα µόνο παιχνίδι.

Μια βέλτιστη αύξηση του payout του ”Πάμε Στοίχημα” θα ήταν 3%-5% (έως και 65% με άλλα λόγια, έτσι ώστε η απώλεια να αντισταθμίζεται από την ενίσχυση των πωλήσεων).

Η Alpha Finance, επικαλούμενη τις δηλώσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια του τηλεδιάσκεψη σημειώνει πως ο Οργανισμός θα μπορούσε να μοιραστεί το προαναφερθέν ποσοστό με την Intralot (μειώνοντας την προμήθεια της Intralot σε περίπου 6%), τονίζοντας πως το μόνο που χρειάζεται είναι η συγκατάθεση της τελευταίας.

Συμπληρώνει παράλληλα πως η εικόνα του ”Πάμε Στοίχημα” τον Απρίλιο δεν ήταν τόσο κακή, όσο ήταν τον Μάρτιο (οπότε και κατέγραφε απώλειες 40% σε ετήσια βάση), ενώ επισημαίνει πως συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση σε ετήσια βάση.

Πάντως πως η διοίκηση του ΟΠΑΠ ενδέχεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση περαιτέρω σημαντικών στοιχείων όσον αφορά στους τρόπους δράσης της καθώς και σχετικά με το επιχειρησιακό πλάνο.

Το τελευταίο σύμφωνα με την Alpha Finance περιλαμβάνει τη διεύρυνση του ωραρίου του ΚΙΝΟ, την ολοκλήρωση του BINGO το οποίο και αναμένεται να προωθηθεί στην αγορά, καθώς και τη λήψη μέτρων όσον αφορά στην παράνομη διοργάνωση στοιχημάτων.

------ Πως σχολιάζουν οι αναλυτές το τρίμηνο

”Καλά αποτελέσματα τριμήνου, υπεράνω των προσδοκιών”, είναι ο τίτλος της έκθεσης της Morgan Stanley με ημερομηνία 10 Μαΐου. Παρά τις αδυναμίες στο Στοίχημα, αναφέρει ο οίκος, τα έσοδα του KINO ήταν πολύ ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν.

Η ”αδυναμία” που επέδειξαν οι επιδόσεις του ”Πάμε Στοίχημα” ήταν αυτό που εξέπληξε την UBS, όπως αναφέρει σε σχετικό της report με ημερομηνία 11 Μαΐου, ενώ εκτιμά πως η λύση αναφορικά με τις αποδόσεις του παιχνιδιού θα δοθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Από την άλλη, ο ελβετικός οίκος χαρακτηρίζει ”ισχυρά” τα μεγέθη του ΚΙΝΟ αν και επισημαίνει πως δεν είναι σταθερά, δεδομένου ότι το παιχνίδι εισήχθη στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Για το 2005, η UBS εκτιμά πως μη λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο εισαγωγής ελληνικών ομάδων στο ”Πάμε Στοίχημα” τα έσοδά του θα κυμανθούν από +5 έως – 15%, ενώ επισημαίνει πως η κάμψη της τάξης του 27,8% που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο ενδέχεται να διευρυνθεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς στο αντίστοιχο περυσινό είχαν καταγραφεί τα ”ισχυρά” έσοδα από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

”Κλειδί” πάντως αναμένεται να αποτελέσουν οι ελληνικές ομάδες, σύμφωνα με την UBS.

Σχετικά με το ΚΙΝΟ εκτιμά πως τα έσοδά του στο 2005 θα σταθεροποιηθούν γύρω στα 880 ευρώ ανά πράκτορα σε ημερήσια βάση, μειώνοντας παράλληλα σταδιακά τον κανιβαλισμό στο ”Πάμε Στοίχημα”, αλλά και στα άλλα παιχνίδια.

Η Alpha Finance δηλώνει ”ασφαλής” με τις προβλέψεις της για ολόκληρο το 2005 καθώς είναι πεπεισμένη πως το KINO θα αντισταθμίσει την όποια αδυναμία του ”Πάμε Στοίχημα”.

Ωστόσο, άποψή της είναι πως ο ΟΠΑΠ θα χρειαστεί αύξηση των αποδόσεων μεγαλύτερη του 5% για να αντιμετωπίσει τον παράνομο στοιχηματισμό με περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο.

”Η άποψή μας είναι ελαφρώς αρνητική κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του Στοιχήματος”, αναφέρει από την πλευρά της η Π&Κ χρηματιστηριακή, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι η κάμψη αυτή μερικώς αντισταθμίστηκα από τις επιδόσεις του KINO και την καλύτερη δομή κόστους.

Την εμπιστοσύνη της στις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους του ΟΠΑΠ επιβεβαίωσε αντίθετα η Eurobank Securities στο πρωινό της report (11/5) εκτιμώντας ότι οι όποιες αναθεωρήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μικρές μόνο αλλαγές.

----- Προβλέψεις, συστάσεις και τιμές-στόχοι

Η Morgan Stanley θέτει την τιμή στόχο στα 27 ευρώ και τη σύσταση σε overweight για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Από την πλευρά της, η UBS επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 27,5 ευρώ ενώ εκτιμά πως ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι ο ανταγωνισμός από το παράνομο στοίχημα μέσω διαδικτύου από τη μία, αλλά και η δέσμευση της κυβέρνησης όσον αφορά στην εξέλιξη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

Εκτιμά επίσης πως οι επενδυτές θα εστιάσουν την προσοχή τους στις εξελίξεις γύρω από το ”Πάμε Στοίχημα” που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο, αλλά και στη μετοχοποίηση η οποία επίσης αναμένεται τον Ιούνιο.

Εξάλλου, η Alpha Finance διατηρεί την τιμή στόχο στα 23,2 ευρώ, ενώ επισημαίνει πως συνεχίζει να χαρακτηρίζει τον ΟΠΑΠ ως ”ελκυστική επενδυτική επιλογή”.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στο report της με ημερομηνία 11 Μαΐου, διατηρεί τη σύσταση ”overweight”, ενώ προαναγγέλλει την περικοπή των εκτιμήσεών της για το Στοίχημα στο σύνολο του έτους από το -3% στο -10%.

”Διατηρούμε τη θετική μας άποψη για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος διαπραγματεύεται 14,2 φορές τον εκτιμώμενο λόγο P/E του 2005 και 8,6 φορές τον εκτιμώμενο λόγο EV/EBITDA του 2005”, κατέληγε η χρηματιστηριακή.

H Proton Securities σημειώνει πως προτιμά να μειώσει τις προβλέψεις της για τα έσοδα από το ”Πάμε Στοίχημα”, εκτιμώντας πως στο έτος θα καταγράψουν υποχώρηση της τάξης του 13%.

Ωστόσο, επισημαίνει πως μια γρήγορη και άμεση υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων ενδέχεται να επηρεάσει τις εκτιμήσεις της.

Για την ώρα πάντως η Proton Securities μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 20 ευρώ, από τα 20,6 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση ”neutral”.

Η Σίγμα διατηρεί τη σύσταση ”neutral” καθώς δεν έχει πειστεί για τη δυνατότητα του ΟΠΑΠ να ανακτήσει τα χαμένα έσοδα του ”Πάμε Στοίχημα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v