Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΕΧΑΑ και ΣΕΙΣΕΤ συμμετέχουν στη Unique

Τον διορισμό διοικητικού συμβουλίου και του πρώτου της προέδρου ανακοίνωσε η Unique, η Ένωση Ενώσεων Εισηγμένων Εταιριών που προέρχονται από έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

ΕΕΕΧΑΑ και ΣΕΙΣΕΤ συμμετέχουν στη Unique
Τον διορισμό διοικητικού συμβουλίου και του πρώτου της προέδρου ανακοίνωσε η Unique, η Ένωση Ενώσεων Εισηγμένων Εταιριών που προέρχονται από έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Στην Ένωση αυτή από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η ΕΕΕΧΑΑ και ο ΣΕΙΣΕΤ.

Το διοικητικό συμβούλιο εξελέγη στη συνάντηση της 18ης Απριλίου, ενώ ο κ. John Pierce, εκπρόσωπος της βρετανικής οργάνωσης QCA (Quoted Companies Alliance), εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Unique.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. John Pierce είπε:

”Αποτέλεσμα των κοινών μας απόψεων σε ένα ευρύ σύνολο θεμάτων για τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι κοινές επιδιώξεις που μας ενέπνευσαν για την ίδρυση της Unique. Θα είναι μια φωνή των εισηγμένων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα βοηθήσει τη διαβούλευση και την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας και τις χρηματαγορές εν γένει στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης. Είναι τιμή μου που εκλέχτηκα πρώτος πρόεδρος της Unique και ευελπιστώ να οδηγήσω την οργάνωσή μας σε νέες επιτεύξεις και στην πρόσκληση αντιπροσωπευτικών οργανώσεων και από άλλα κράτη-μέλη”.

Η Ένωση συναντήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2003. Οι 3.500 εισηγμένες που εκπροσωπούνται απασχολούν 10,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης.

Οι οργανώσεις αυτές συνεργάζονται τα δύο τελευταία χρόνια για να διαγράψουν κοινές θέσεις στα θέματα που επιδρούν στις εισηγμένες, τους μετόχους τους και τις διαδικασίες των κεφαλαιαγορών.

Η Unique υποστηρίζει την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην Ευρώπη ως μέσο για την πρόσβαση των εισηγμένων σε κεφάλαια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης.

Οι 3.500 εταιρίες που εκπροσωπούνται από τις ενώσεις της Unique έχουν κεφαλαιοποιήσεις που κυμαίνονται από 3 εκατ. ευρώ μέχρι 64 εκατ. ευρώ.

Αξιόλογες επιτυχίες για τους εκδότες (εισηγμένες) στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την παρελθούσα διετία ήταν η υιοθέτηση ενός ικανοποιητικού ενημερωτικού δελτίου, σε αντίθεση προς μια αρχική πρόταση υψηλού κόστους, και η εγκατάλειψη των υποχρεωτικών τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων (η Ελλάς δυστυχώς δεν θέλησε να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή γραμμή και επιβάρυνε την ανταγωνιστικότητα των εταιριών της με τις υποχρεωτικές τριμηνιαίες καταστάσεις).

Η Unique στηρίζει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες στις διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ όσον αφορά στη δυνατότητα των ευρωπαϊκών εταιριών -που το επιθυμούν- να διαγραφούν από αμερικανικά χρηματιστήρια (delisting). Επίσης παρακολουθούνται συνεχώς οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Εταιρική Διακυβέρνηση.

Τόσο οι εταιρίες όσο και οι επενδυτές επιδιώκουν πανευρωπαϊκή αποδοχή του κανόνα ”συμμόρφωσης ή εξήγησης” (comply or explain), που κατά γενική αποδοχή είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσει ότι η Εταιρική Διακυβέρνηση θα παραμένει δυναμική και σχετική με τις εξελισσόμενες χρηματαγορές. Οποιοδήποτε άλλο νομικό κατασκεύασμα θα ήταν πολύ δύσκαμπτο, δεν θα ήταν συναφές και σίγουρα θα καταντούσε αναποτελεσματικό καθώς οι χρηματαγορές θα εξελίσσονταν.

Τα επτά μέλη της Unique είναι:

* Αυστρία Aktienforum

* Γαλλία Middlenext

* Γερμανία Deutsches Aktieninstitut e.V. (DAI)

* Ελλάς ΕΕΕΧΑΑ και ΣΕΙΣΕΤ

* Ηνωμένο Βασίλειο The Quoted Companies Alliance (QCA)

* Κύπρος ΣΥΔΕΚ

Τα γραφεία και η γραμματεία της Unique είναι στην rue du Commerce 31 στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v