Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: Τα σχέδια για κατηγοριοποίηση - ΕΕΧ

Πρόβλεψη για τη δημιουργία από το Χρηματιστήριο τριών νέων οργανωμένων αγορών, αλλαγές στον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των ΑΕΕΧ, σημαντικές ρυθμίσεις και διεύρυνση του φάσματος δραστηριότητος των ΑΕΛΔΕ, αλλά και σειρά τροποποιήσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κεφαλαιαγορά: Τα σχέδια για κατηγοριοποίηση - ΕΕΧ
Πρόβλεψη για τη δημιουργία από το Χρηματιστήριο οργανωμένων αγορών, αλλαγές στον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των ΑΕΕΧ, σημαντικές ρυθμίσεις και διεύρυνση του φάσματος δραστηριότητος των ΑΕΛΔΕ, αλλά και σειρά τροποποιήσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο ”Προϋποθέσεις εισαγωγής κινητών αξιών σε οργανωμένες αγορές, ανεξαρτησία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Ανώνυμες Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης, τροποποιήσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις”, προωθεί καταρχάς την απόφαση του Χρηματιστηρίου να προβεί σε νέα ”κατηγοριοποίηση” της χρηματιστηριακής αγοράς με τη δημιουργία τριών αγορών.

Ως γνωστόν η πρώτη αγορά θα περιλαμβάνει τους τίτλους που άπτονται του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, η δεύτερη αγορά θα αφορά στο μεγαλύτερο μέρος των εταιριών που είναι εισηγμένες σήμερα, ενώ θα δημιουργεί και μία τρίτη στην οποία η είσοδος θα είναι πιο εύκολη (χαμηλότερα απαιτούμενα μεγέθη), οι υποχρεώσεις όμως για τις εταιρίες αυτές αυξημένες.

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου γίνεται καταρχάς εκτενής αναφορά στις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Σημαντική αλλαγή είναι το αυξημένο ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται για τη δημιουργία μίας ΑΕΕΧ, το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο νόμου αυξάνεται στα 10 εκατ. ευρώ (5,8 εκατ. ευρώ σήμερα).

Παράλληλα, αυξάνονται τα επενδυτικά όρια (δεσμεύσεις της κάθε ΑΕΕΧ) για σειρά συμμετοχών της σε άλλες εταιρίες.

Εκτενής αναφορά γίνεται στις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στις ΑΕΕΧ όταν προβαίνουν σε παραβάσεις διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία τους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε ορκωτούς ελεγκτές την άσκηση ελέγχων σε ΑΕΕΧ, ως προς την ορθή λειτουργία τους και ως προς τη νόμιμη άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

Σε περίπτωση παράβασης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει σε ΑΕΕΧ και σε θεματοφύλακα πρόστιμα μέχρι 600.000 ευρώ.

Άλλο σημαντικό κεφάλαιο του σχεδίου νόμου αφορά στις Εταιρίες Λήψης και Διαβίβασης Εντολών (ΕΛΔΕ) στις οποίες αφενός διευρύνεται το φάσμα δραστηριοτήτων, καθώς τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρέχουν και επενδυτικές συμβουλές, αφετέρου μειώνεται το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο σε 100.000 ευρώ.

Οι εταιρίες αυτές ωστόσο, που βάσει του σχεδίου νόμου θα ονομάζονται στο εξής ΑΕΕΔ (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης) θα έχουν στο εξής αυστηρότερες προϋποθέσεις όσον αφορά στη λειτουργία τους.

Για παράδειγμα, η αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας θα συνοδεύεται από α) γνωστοποίηση δύο τουλάχιστον πιστοποιημένων προσώπων, β) πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της εταιρίας, με ανάλυση του είδους των δραστηριοτήτων και της οργανωτικής της δομής.

Δηλαδή, μεταξύ άλλων οι ΑΕΕΔ στο εξής θα είναι άμεσα εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τέλος, σε ειδικό κεφάλαιο περιγράφονται λεπτομερώς ρυθμίσεις για τη λύση και εκκαθάριση Ανωνύμων Χρηματιστηριακών Εταιριών καθώς και για το Επικουρικό Κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v