Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: Προετοιμασίες για κατηγοριοποίηση (upd)

Στο αποτέλεσμα του πρόσφατου ταξιδιού του σε ΗΠΑ και Κύπρο και στις επαφές με ξένα ”επιθετικά χαρτοφυλάκια” αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σπ. Καπράλος, ενώ επιβεβαίωσε την πρόθεση των αρχών να υλοποιήσουν άμεσα το πλαίσιο αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης των εισηγμένων. Τι δήλωσε για την κατηγοριοποίηση στη Σοφοκλέους. Οι θέσεις των ξένων και των ελλήνων.

Καπράλος: Προετοιμασίες για κατηγοριοποίηση (upd)
του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο αποτέλεσμα του πρόσφατου ταξιδιού του σε ΗΠΑ και Κύπρο και στα στατιστικά στοιχεία πρώτου τριμήνου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σπ. Καπράλος, ενώ επιβεβαίωσε την πρόθεση των αρχών να υλοποιήσουν άμεσα το πλαίσιο αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης των εισηγμένων.

Σύμφωνα με τον Σπ. Καπράλο, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές του Χ.Α., όπου δίνεται έμφαση κυρίως στην εμπορευσιμότητα και μεταβλητότητα μίας μετοχής, και σε συνδυασμό με τα θεμελιώδη των εταιριών, θα διαμορφωθεί εκείνη η κατηγορία τίτλων που θα μπορεί να ελκύει το ενδιαφέρον ξένων και ισχυρών ελλήνων διαχειριστών-επενδυτών.

Αναφέρθηκε επίσης στις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην αμερικανική αγορά, όπου συνομίλησε με εκπροσώπους και διαχειριστές ”επιθετικών χαρτοφυλακίων”, τα οποία στο διεθνή χώρο διαδραματίζουν πλέον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων, υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τα αμοιβαία κεφάλαια.

Η παραδοχή και επισήμως από τον πρόεδρο του Χ.Α. των επαφών που είχε με διαχειριστές hedge funds σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των ξένων, που σε επίπεδο FTSE 20 διαμορφώνεται πλέον στο 45%, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τελευταίοι στην αγορά μας.

--- Οι θέσεις ελλήνων και ξένων στο ΧΑ

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου, καταλυτικό ρόλο στην αντιστάθμιση της τάσης φαίνεται να διαδραματίζει η εισροή ξένων κεφαλαίων.

Πλέον οι ξένοι ελέγχουν το 37,55% της Σοφοκλέους και το 44,19% του FTSE 20, με τις θέσεις των ελλήνων διαχειριστών να εμφανίζονται σταθερά μειούμενες, και ιδιαίτερα την περίοδο της διόρθωσης το Μάρτιο, πλην όμως από την αρχή του χρόνου βεβαιώνεται η εισροή κεφαλαίων ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για κεφάλαια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διαμορφώνουν πλέον την τάση κυρίως στον FTSE 20 και κατ’ επέκταση στο Γενικό Δείκτη.

Στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης το ποσοστό των ξένων διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 22,69%, από 22,60%, ενώ η παρουσία τους ενισχύθηκε και στον Small Cap 80, στο 20,41%, από 19,6% το Φεβρουάριο.

Στο κομμάτι ”Αγορές Μετοχών” το ποσοστό των ξένων ανήλθε στο 30,07% που αντιστοιχεί στο 52,53% των συναλλαγών έναντι 51,38% το Φεβρουάριο, όπερ σημαίνει ότι το Μάρτιο αγόρασαν μετοχές μεγαλύτερης αξίας από το Φεβρουάριο.

Στο κομμάτι ”Πωλήσεις Μετοχών” το ποσοστό των ξένων αντιστοιχεί στο 25,88% που αναλογεί στο 50,08% των συναλλαγών σε σχέση με το 40,07% του Φεβρουαρίου, όπερ σημαίνει ότι το Μάρτιο η αξία των πωλήσεων ήταν αυξημένη σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Εξάλλου, οι νέες μερίδες επενδυτών ανήλθαν στις 1.526 παρουσιάζοντας αύξηση από τις 1.459 του Φεβρουαρίου.

Οι ενεργές μερίδες επενδυτών υποχώρησαν στις 79.614 το Μάρτιο, από 91.318 το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υπάρχουν περίπου 605.000 μερίδες επενδυτών (47,6%) με μία μετοχή, 441.000 (34,7%) με 2-5 μετοχές, ένα ποσοστό 11% με χαρτοφυλάκιο έως 10 μετοχές και ένα υπόλοιπο περίπου 7% με περισσότερες από 10 θέσεις.

Ποσοστό περίπου 66,3% έχει αξία χαρτοφυλακίου έως 3.000 ευρώ, 15,5% έως 9.000 ευρώ, περίπου 5,8% έως 15.000 ευρώ και ένα 5,7% με αξία περίπου 30.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα έσοδα της ΕΧΑΕ, ευνοούνται από τον αυξημένο τζίρο που σημειώνεται και φθάνει στο πρώτο τρίμηνο του 2005 στα 212 εκατ. ευρώ, έναντι 181,5 εκατ. ευρώ το 2004 και μόλις 67,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα περικοπής κόστους των ΕΧΑΕ και στο θέμα του διαγωνισμού για το κτιριακό, όπου το Μάιο θα εξεταστούν οι προφορές των ενδιαφερόμενων.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι στις 25 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ.

--- Προς αναθέωρηση το πλαίσιο προμηθειών - συναλλαγών

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η αυξημένη βαρύτητα και ο καθοριστικός ρόλος των ξένων ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του πλαισίου προμηθειών και κόστους συναλλαγών (των ξένων) για ορισμένου τύπου συναλλαγές, προκειμένου να ενεργοποιήσουν περαιτέρω την παρουσία τους στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ηδη, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Καπράλος, το θέμα της προμήθειας και του κόστους συναλλαγών έχει τεθεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο άμεσα στο τραπέζι των επαφών της διοίκησης του Χ.Α. με ξένους θεσμικούς.

---- Διπλή διαπραγμάτευση για ελληνική ποντοπόρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ”διπλής διαπραγμάτευσης” εταιριών ελλήνων εφοπλιστών σε Nasdaq και Χ.Α. ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σπ. Καπράλος.

”Χάσαμε, ως αγορά, την άνθηση των ναυτιλιακών εταιριών ελληνικών συμφερόντων και ελλήνων εφοπλιστών”, παραδέχθηκε, σε ερώτηση του euro2day.gr, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Ο αριθμός των εισηγμένων στο δείκτη Nasdaq εταιριών ελλήνων εφοπλιστών και η χρηματιστηριακή πορεία των μετοχών τους επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Προσφέρει όμως στη Διοίκηση την ευκαιρία να συζητήσει με τους έλληνες εφοπλιστές τρόπους συνεργασίας και ενδεχόμενης ”διπλής διαπραγμάτευσης” των εταιριών τους, πέραν του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, και σε αυτό της Αθήνας.

Συζητήσεις, όπως είναι γνωστό, έχουν γίνει, βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενδιαφέρον από την πλευρά ορισμένων ελλήνων εφοπλιστών υπάρχει, τη στιγμή που και η ίδια η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και επεξεργάζεται τρόπους προσέλκυσης εφοπλιστικών κεφαλαίων στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v