Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Πονηροί καιροί...

Κίνηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 2.850-3.000 μονάδων με τζίρο της τάξεως των 180 εκ. ευρώ εκτιμά η Merit AXEΠΕΥ, επισημαίνοντας πως στις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδος η βραχυχρόνια πορεία της αγοράς θα ξεκαθαρίσει.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Πονηροί καιροί...
των Ανδρ. Ν. Καραλή, Ε.Ι. Βάρσου

Την εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη μία πολύ σημαντική εξέλιξη, την ανοδική αντίδραση από τις 2.850 μονάδες. Η αντίδραση αυτή μπορεί να μεταφραστεί ως ακολούθως:

1) Επιβεβαίωση της στήριξης στην περιοχή των 2.850 μονάδων, γεγονός που θα φάνταζε δύσκολο 2 εβδομάδες πριν.

2) Επιβεβαίωση του double bottom ή διπλού βυθού επί το ελληνικότερον, ο οποίος αφενός ισχυροποιεί την προαναφερθείσα στήριξη, αφετέρου, ως σχηματισμός μεταστροφής τάσης, δικαιολογεί την τελευταία αντίδραση.

3) Ανάδειξη στις άμυνες που μπορεί ν’ αναπτύξει η Σοφοκλέους κατά την τελευταία μακροχρόνια, κυρίαρχη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.450 μονάδων.

Εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας, όχι για να πάμε κόντρα στο ρεύμα αλλά επειδή διαπιστώνουμε ότι οι 3.000 μονάδες είναι πολύ εύκολο να μετατραπούν σε αντίσταση και μάλιστα ισχυρή, ειδικά αν οι ροές των εντολών (flows επί το αγγλικότερον) γείρουν, έστω και στιγμιαία, υπέρ των πωλητών.

Θεωρούμε ότι η πρόσφατη δυναμική ανόδου του Γενικού Δείκτη αντλήθηκε από την επιβεβαίωση της στήριξης των 2.850 μονάδων και τον σχηματισμό double bottom στα επίπεδα αυτά.

Εκτιμούμε όμως ότι είναι μια δυναμική που εύκολα μπορεί να χαθεί, να ξεφουσκώσει, δεδομένου ότι βασίζεται σε λίγα και μάλλον εγχώρια χαρτοφυλάκια. Βλέπετε, η συναλλακτική δραστηριότητα μαρτύρησε ότι οι ξένοι που μέχρι πρότινος έβλεπαν σαν λουκουμάκι τη Σοφοκλέους, διστάζουν και απέχουν, παρά την κατά 300 μονάδες (ή 10%) διόρθωση. Σε κάτι θα προσβλέπουν, το δίχως άλλο.

Και κατά πώς φαίνεται, το επιτόπιο τροχάδην όπου αναμένεται να ασκηθούμε τον Απρίλιο, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, στην αγορά μας, έχει να κάνει πρωτίστως με τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις / placements. Δηλαδή... αυτή του ΟΠΑΠ.

Από την άλλη πλευρά, ο Απρίλιος είναι και μήνας αποκοπής μερισμάτων, γεγονός που αυτομάτως αφαιρεί τη δύναμη του τραπεζικού κλάδου πάνω στη διαμόρφωση της τιμής του Γενικού Δείκτη.

Για να καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα σιγά-σιγά, θυμίζουμε και το ότι η καθίζηση που υπέστη η αγορά μας –και το σύνολο σχεδόν των δυτικών αγορών- κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου, δημιούργησε ένα ”κακό προηγούμενο” κι αν θέλετε ενίσχυσε τη διστακτικότητα και τον φόβο των δυνητικών αγοραστών.

Για το λόγο αυτό, περιμένουμε να πειστούμε σε μεγαλύτερο βαθμό για τις προοπτικές επανόδου στα προηγούμενα υψηλά. Διαγραμματικά, βέβαια, αυτό φαίνεται εφικτό, αλλά όχι προτού δοκιμαστούν οι αντοχές μας στο διαγραφόμενο trading range μεταξύ 2.850-3.000 μονάδων.

Όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι πωλητές στις 3.000 μονάδες αυξάνονται και οι αγοραστές διστάζουν. Ενδεχομένως επειδή ακολουθεί Σαββατοκύριακο να γίνονται ακόμα πιο διστακτικοί. Μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδος, εκτιμούμε πως η κατάσταση στη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς θα ξεκαθαρίσει.

Εμείς θεωρούμε πως θα κινηθούμε στα πλαίσια trading range κάτω από τα προηγούμενα υψηλά και πάνω από τα προηγούμενα χαμηλά, πιο ήπια όμως από την προηγούμενη φορά και με τζίρο κοντά στην περιοχή των 180 εκ. ευρώ. Εν ολίγοις... μην τσιμπάτε όσο οι καιροί είναι... πονηροί!

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v