Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 5-6/6 το 2ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum στη ΝΥ

Στις 5-6 Ιουνίου διενεργείται στη Νέα Υόρκη το 2ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum. Συμμετέχουν 28 εισηγμένες. Ρεκόρ συμμετοχής από εισηγμένες και ξένα funds.

Στις 5-6/6 το 2ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum στη ΝΥ
Με τη συμμετοχή 28 εισηγμένων εταιρειών και με τον μεγαλύτερο ιστορικά αριθμό ξένων διαχειριστών κεφαλαίων θα διενεργηθεί στη Νέα Υόρκη στις 5 και 6 Ιουνίου το 2ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum.

Στις παρουσιάσεις που διοργανώνει η ΕΧΑΕ μαζί με το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 83 αναλυτές, πολύ περισσότερα από 84 funds και μέχρι στιγμής έχουν οριστεί 307 ραντεβού, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι την έναρξη του forum, όπως βέβαια και ο αριθμός των διαχειριστών που τελικά θα συμμετάσχουν.

Σημειώνεται ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο road show της Νέας Υόρκης να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από τα funds που έχουν δηλώσει συμμετοχή, το 54% έχει συμμετάσχει και στο περυσινό forum, ενώ το υπόλοιπο 46% είναι funds που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο road show που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη.

Τη διεύρυνση της συμμετοχής του αριθμού τόσο των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών που θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη (28 φέτος έναντι 15 πέρυσι), όσο και των funds που θα παραστούν επισήμανε ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, τονίζοντας το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου τόνισε την κρισιμότητα να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και των εισηγμένων και κάλεσε τις εγχώριες χρηματιστηριακές να διευρύνουν το δίκτυό τους στην αμερικανική αγορά προκειμένου να ικανοποιήσουν την υψηλή ζήτηση για επαγγελματική ενημέρωση. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι Αμερικάνοι επενδυτές έχουν πλέον πολύ καλύτερη γνώση για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν και τη χώρα στην οποία εδρεύουν τα περισσότερα funds που κατέχουν σήμερα μετοχές εταιρειών εισηγμένων στο Χ.Α.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι στόχος του δεύτερου ελληνικού επενδυτικού forum είναι να παρουσιαστούν οι αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν.

Πέραν των αποκρατικοποιήσεων, υπάρχουν αλλαγές τόσο στην απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων και στην προώθηση νέου επενδυτικού νόμου, όσο και σε θέματα γραφειοκρατίας, όπως η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η προώθηση ενός νέου σταθερού φορολογικού πλαισίου, ενώ τέλος άρονται πάγιες αγκυλώσεις μέσω του ανοίγματος αγορών και της περαιτέρω μείωσης στα κόστη εργασίας και παραγωγικότητας.

«Καλούμαστε να δείξουμε ότι η κρίση γίνεται ευκαιρία προς τους Έλληνες», δήλωσε ο κ. Γραμματίδης, συμπυκνώνοντας τον επικοινωνιακό στόχο του συνεδριακού σκέλους που θα έχει το forum.

Παρών στο road show θα είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για άλλη μία χρονιά στις παρουσιάσεις περιλαμβάνεται και το ΤΑΙΠΕΔ για το χαρτοφυλάκιο των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών.

Τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνονται τόσο στην πορεία της αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, το spread των οποίων έχει μειωθεί στις 670 μονάδες από σχεδόν 3.000 μονάδες τον Μάιο του 2012, όσο και στην κεφαλαιοποίηση ως προς το ΑΕΠ. Ο δείκτης κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ παραμένει στο ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αποτυπώνοντας και τα υψηλά περιθώρια περαιτέρω σύγκλισης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς με τις ξένες αγορές.

Στα σημαντικά επίσης στοιχεία περιλαμβάνεται η αύξηση της κυκλοφοριακής ταχύτητας κατά 49,6% τους πρώτους μήνες του 2013, η οποία τον Μάιο του 2013 εκτινάχθηκε στο 75,6% σε σχέση με πέρυσι.

Οι συμμετέχοντες αναλυτικά

Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Τράπεζα Αττικής Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Μέτκα, Intralot, ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, Folli Follie, Creta Farms, Μπήτρος, Marfin Investment Group, Lamda Development, Κρι Κρι, MLS, Παπουτσάνης, Πλαίσιο, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Σωληνουργεία Κορίνθου.

Σημειώνεται ότι οι εταιρίες Τράπεζα Αττικής, Mπήτρος, Creta Farm, Kρι Κρι, Lamda Development, MLS, Παπουτσάνης, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Σωληνουργεία Κορίνθου και Βιοχάλκο συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Ελληνικό Επενδυτικό Forum.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v