Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Πιθανά σενάρια από ανάληψη ”Ξυστό”

Το ενδεχόμενο ανάληψης του ”Ξυστό” από τον ΟΠΑΠ σχολιάζουν οι χρηματιστηριακές, που στην πλειονότητά τους τονίζουν τη μικρή ”αναμενόμενη” συμβολή του παιχνιδιού στα μεγέθη της εισηγμένης και την ανάγκη προκήρυξης διαγωνισμού.

ΟΠΑΠ: Πιθανά σενάρια από ανάληψη ”Ξυστό”
Το ενδεχόμενο ανάληψης του ”Ξυστό” από τον ΟΠΑΠ σχολιάζουν οι χρηματιστηριακές, τονίζοντας στην πλειονότητά τους τη μικρή ”αναμενόμενη” συμβολή του παιχνιδιού στα μεγέθη της εισηγμένης, αλλά και την ανάγκη προκήρυξης διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν, η Intralot ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, πλην όμως θεώρησε ότι η προκαταβολή ύψους 300 εκατ. ευρώ που ζητούσε το Δημόσιο ήταν εξαιρετικά υψηλό τίμημα και για τον λόγο αυτόν ο διαγωνισμός ματαιώθηκε.

Αναλυτικότερα, θετική εμφανίζεται η Marfin Analysis σε ανάλυσή της (23/03) στο ενδεχόμενο ανάληψης του ”Ξυστό” από τον ΟΠΑΠ, εκτιμώντας ότι τα EBITDA από το παιχνίδι θα ανέλθουν μεταξύ των 65–68 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν πωλήσεις 160-170 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αντιμετωπίζει ευνοϊκά μια ανάλογη εξέλιξη, αφού εκτιμά ότι θα συμβάλει στην αύξηση των ταμειακών ροών του ΟΠΑΠ, αλλά και στη διεύρυνση των προϊόντων του.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι το Δημόσιο πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση του ”Ξυστό”.

Εξάλλου, η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει πως ο ετήσιος τζίρος του ”Ξυστό” ήταν περίπου 160 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 3-4%.

Επίσης, η Εθνική ΑΧΕ σημειώνει πως το σενάριο που φέρει τον ΟΠΑΠ να διαχειρίζεται το ”Ξυστό” υποδηλώνει την καταβολή προκαταβολής από πλευράς Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι όροι θα είναι ανάλογοι με τους παλιούς.

Παράλληλα, όμως, υποδηλώνει και πίεση στα περιθώρια κέρδους του ΟΠΑΠ, αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ.

Η Εγνατία Finance εμφανίζεται ”σκεπτική” όσον αφορά στο κατά πόσον ενδέχεται να επωφεληθεί ο ΟΠΑΠ από τη διαχείριση του ”Ξυστό” και ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι όροι παραμείνουν ίδιοι, λόγω των περιορισμένων περιθωρίων κέρδους του παιχνιδιού αφενός και αφετέρου λόγω της υψηλής προκαταβολής που θα χρειαστεί να καταβάλει ο ΟΠΑΠ.

Στο μεταξύ, η Alpha Finance στο πρωινό report της (23/03) θεωρεί ότι η ανάληψη του ”Ξυστό” από τον ΟΠΑΠ δεν θα συμβάλει δραστικά στην αύξηση των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, αφού τα EBITDA από το παιχνίδι ανέρχονταν στα 6–8 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή τονίζει και αυτή την ανάγκη προκήρυξης διαγωνισμού, ενώ θυμίζει ότι στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν, η Intralot ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ωστόσο θεώρησε το τίμημα των 300 εκατ. ευρώ εξαιρετικά υψηλό.

Εξάλλου, η Eurobank Sec. κρίνει ως επωφελή την πιθανότητα ανάληψης του παχνιδιού από τον ΟΠΑΠ, ανάλογα με τους όρους και τις συνθήκες.

Η Intralot διέθετε την άδεια λειτουργίας του ”Ξυστό” μέχρι το 2003. Τα έσοδα από το τελευταίο έτος πλήρους λειτουργίας του παιχνιδιού, δηλαδή το 2002, ανήλθαν στα 164 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 6,14 εκατ. ευρώ.

Η Π&Κ θεωρεί περιορισμένη την όποια συνεισφορά του ”Ξυστό” στα μεγέθη του ΟΠΑΠ, τονίζοντας την έλλειψη εμπειρίας του ΟΠΑΠ στην οργάνωση ανάλογων παχνιδιών.

Η απόκλιση των χρηματιστηριακών στις προβλέψεις για τα EBITDA του ”Ξυστό” σχετίζεται στις διαφορετικές υποθέσεις που πραγματοποιούνται.

Συγκεκριμένα, η Μarfin Analysis συνυπολογίζει στο μέγεθος το ”φόρο” που παρακρατούσε το Δημόσιο κάθε έτος και που το 2002 ανήλθε στα 57,12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υποθέτει ότι, αν ο ΟΠΑΠ καταβάλει 300 εκατ. ευρώ για την ανάληψη του παιχνιδιού, δεν θα επιβαρυνθεί με τον αντίστοιχο ”φόρο” που κατέβαλλε η Intralot.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v