ΧΑ: «Ασκήσεις ησυχίας» τέλος

Το μικρό sell off στο Χ.Α. και η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς μπορεί να ήταν αναμενόμενα και φυσιολογικά. Ωστόσο, προβληματίζει η θέληση να βγουν πωλητές την ώρα που δεν υπήρχε ούτε... καπνός.

ΧΑ: «Ασκήσεις ησυχίας» τέλος
Η σχετική ηρεμία που υπήρχε στην αγορά, περιμένοντας τον λευκό ιππότη από τις συνομιλίες και τις διαβουλεύσεις για την Κύπρο, διαταράχθηκε χθες, αλλά στη συνέχεια επανήλθε.

Δείκτες, μετοχές και βραχυπρόθεσμοι παίκτες αποφάσισαν να αλλάξουν για λίγο την τακτική της επιφυλακής και της αναμονής. Το μικρό sell off, διάρκειας ημιώρου στο Χ.Α., και η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου μπορεί να ήταν αναμενόμενα και φυσιολογικά. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προβληματίζει έντονα είναι η θέληση των συμμετεχόντων να βγουν πωλητές την ώρα που δεν υπήρχε ούτε καπνός.

Ο λόγος είναι ότι την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά ομόλογα και οι βασικοί μετοχικοί δείκτες στην Ευρώπη δεν ένιωσαν... φόβους και... κρύο ιδρώτα από τις αποφάσεις της Κύπρου, αφού διατηρήθηκαν κοντά στα πρόσφατα υψηλά, παραμένοντας σε διαδικασία σχηματισμού κορυφής και νέων υψηλών.

Ταυτόχρονα, και πέραν των κυπριακών ζητημάτων, ο Μάρτιος έχει φέρει πολλά ερωτήματα για την πορεία πολλών ελληνικών μετοχών. Οι «λοχαγοί» της αγοράς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, και ΟΤΕ, σημειώνουν ισχυρές απώλειες 17%, 6% και 10% και κινούνται κάτω ή πολύ κοντά σε σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Η Coca Cola 3E με κέρδη κοντά στο 10% τον τελευταίο μήνα προσφέρει ακόμα μία φορά «μαξιλαράκι ασφαλείας» για τις 900 μονάδες του Γ.Δ. και τις 300 μονάδες του FTSE Large Cap, αν και χθες ο πωλητής την έστειλε έως και το -5%.

Από τον δείκτη των midcaps, οι σηματωροί Σωληνουργεία Κορίνθου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Φουρλής σημειώνουν επίσης σημαντικές απώλειες, ενώ και ο δείκτης υποαποδίδει του Γ.Δ. στον μήνα και στο 3μηνο.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τη γρήγορη κίνησή του κάτω από τις 940 μονάδες δείχνει ότι το «καλό» κλίμα στην αγορά έχει χαλάσει, ενώ και η ανοδική τάση έχει αρχίσει να αλλοιώνεται.

Οι αγοραστές για να ξυπνήσουν την αγορά και να καταφέρουν να ανατρέψουν άμεσα την κατάσταση πρέπει να επαναφέρουν τον Γ.Δ. άνω των 940 μονάδων και ακόμα καλύτερα άνω των 970 μονάδων, ώστε να θεωρηθεί η πτωτική κίνηση τεστάρισμα της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Η κίνηση της αγοράς και κάτω από τις 920 μονάδες, έως και τις 907, χθες, μόνο θετικό δείγμα γραφής δεν είναι και αν οι αγοραστές δεν αναθαρρήσουν τότε κερδίζει έδαφος το σενάριο της πλευρικής συσσώρευσης, με μεγάλες αρχικές ταλαντώσεις.

Το σενάριο αυτό φαίνεται να συμβαδίζει με τις εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο. Στον Γενικό Δείκτη, το στρογγυλό των 900 μονάδων μπορεί να κάνει κλικ στους αγοραστές, όμως η πραγματική στήριξη της αγοράς βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά, στις 830 μονάδες.

Με βάση την τρέχουσα εικόνα, η διατήρηση του FTSE ASE 25 στη ζώνη των 300-304 μονάδων δείχνει δύσκολο στοίχημα, αφού στα επίπεδα αυτά βρίσκονται τόσο ο Εκθετικός Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών (ΕΚΜΟ) όσο και η γραμμή Fibonacci. Χαμηλότερα, η στήριξη είναι στις 295 μονάδες, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι οι 280-285 μονάδες, που αποτελεί και το 50% Fibonacci της κίνησης.

Σε επιμέρους μετοχές, ο ΟΤΕ κινήθηκε σε νέο χαμηλό για φέτος στα 5,12 ευρώ με την αντίσταση πλέον στα 5,50 και στα 5,80 ευρώ. Για τη ΔΕΗ παρόμοια η εικόνα, με κίνηση χαμηλότερα και των 6 ευρώ, που είναι και το στοπ πολλών παικτών στο Χ.Α., ενώ η στήριξη βρίσκεται στα 5,75-5,80 ευρώ.

Καλύτερη η εικόνα για τον ΟΠΑΠ, που παραμένει μακριά από τα 6,26 και τα 6,50 ευρώ. Για την Jumbo, που ήταν outperformer όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεγάλη στήριξη είναι τα 6 ευρώ, ενώ στον Μυτιληναίο ο ΕΚΜΟ 200 ημερών είναι στα 4 ευρώ.

Για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και τα ΣΩΛΚ, που αποτελούν από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση δύο τίτλους με ειδική βαρύτητα, για τη μεν δεύτερη τα επίπεδα του 1,7 ευρώ είναι στήριξη, ενώ χαμηλότερα ο ΕΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στο 1,56 ευρώ, και για τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ η μετοχή κινείται ουσιαστικά πάνω στον ΕΚΜΟ των 200 ημερών στο 1,72 ευρώ, ενώ χαμηλότερα είναι τα επίπεδα του 1,53 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v