Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες πλήττονται λόγω Κύπρου

Με δεδομένο ότι η ελληνική και η κυπριακή οικονομία λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μείνουν αλώβητες από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Τα πρώτα "θύματα", ποιες εταιρίες έχουν θυγατρικές.

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες πλήττονται λόγω Κύπρου
Με δεδομένο ότι η ελληνική και η κυπριακή οικονομία λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μείνουν αλώβητες από τις εξελίξεις στο Νησί της Αφροδίτης.

Ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους της κυπριακής αγοράς, οι επιπτώσεις στις ελλαδικές επιχειρήσεις θα είναι σχετικά περιορισμένες, με δεδομένο ότι σε καμιά μεγάλη ελληνική εταιρεία οι δραστηριότητές της στην Κύπρο δεν αποτελούν διψήφιο ποσοστό του συνολικού τους κύκλου εργασιών.

Βέβαια, το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων θα επηρεαστεί έμμεσα από την επιβάρυνση του γενικότερου κλίματος στην ευρωζώνη και από την αύξηση της αβεβαιότητας που φαίνεται να επανέρχεται στον ευρωπαϊκό νότο.

Ακόμη και με βάση το καλύτερο σενάριο εξέλιξης των πραγμάτων για την κυπριακή οικονομία, όλοι αναμένουν πως:

α) Τα νέα μέτρα λιτότητας που θα επιβληθούν θα περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των Κυπρίων και την καταναλωτική δαπάνη.
β) Η όλη αναστάτωση που επικρατεί θα πλήξει τον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων, έναν από τους πλέον επικερδείς της τελευταίας δεκαετίας.
γ) Θα μειωθεί περαιτέρω η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
δ) Θα αυξηθούν περισσότερο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών τραπεζών.

Τα πρώτα «θύματα» από την ελλαδική πλευρά θα είναι οι θυγατρικές των τραπεζών μας στην Κύπρο, όπου τη μεγαλύτερη θέση διαθέτει η Alpha Bank και πολύ πιο κάτω βρίσκονται οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς και Eurobank.

Οι εξελίξεις θα προκαλέσουν πονοκεφάλους και σε ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, όπως ο όμιλος Fourlis (ΙΚΕΑ, Intersport) και η Jumbo. Αντίθετα, άλλες εισηγμένες εμπορικές επιχειρήσεις (π.χ. Sprider, Βαράγκης) έχουν διακόψει εδώ και καιρό τις τοπικές τους δραστηριότητες.

Η Marfin Investment Group (MIG) έχει περιορίσει κατά πολύ την έκθεσή της στην Κύπρο, καθώς: α) η συμμετοχή της στη Λαϊκή Τράπεζα έχει περιοριστεί κοντά στο 1%, β) έχει πουληθεί το πλειοψηφικό ποσοστό της Vivartia Cyprus (έχει απομείνει το 10%), γ) πρόσφατα εκποιήθηκε η συμμετοχή στον κλάδο υγείας, ενώ επίσης προ διμήνου σταμάτησαν τα δρομολόγια της Olympic Air προς τη Λάρνακα. Αντίθετα, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου στην Κύπρο είναι το ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Η Aegean Airlines κατέχει ηγετική θέση στα δρομολόγια Ελλάδας-Κύπρου, δρομολόγια στα οποία ενδέχεται να επηρεαστεί πτωτικά η επιβατική κίνηση, η οποία ωστόσο επηρεάζεται και από την πορεία του τουρισμού.

Θυγατρικές στην Κύπρο διαθέτουν -μεταξύ άλλων- οι εισηγμένες εταιρείες ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola Hellenic, Autohellas (όπου η ζήτηση σε σημαντικό βαθμό επηρεάζεται από την τουριστική ζήτηση), η Τηλέτυπος (Mega Κύπρου) κ.ά.

Πέραν αυτών, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που είτε εξάγουν ένα μέρος των προϊόντων τους στην κυπριακή αγορά (π.χ. καλλυντικά, τρόφιμα, ξυλεία), είτε αναλαμβάνουν και υλοποιούν έργα στον χώρο των κατασκευών και της πληροφορικής.

Τέλος, πολλοί ελληνικοί όμιλοι περνούν μέσω θυγατρικών τους στην Κύπρο τις δραστηριότητές τους σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή θα επιβαρύνει σε κάποιον βαθμό τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Κύπρου - Λαϊκή

Βέβαιος θα πρέπει να θεωρείται και ο έντονος επηρεασμός των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα).

Η πρώτη επίδραση θα είναι η εισφορά των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα σε ελλαδικό χρηματοπιστωτικό όμιλο, ενώ η δεύτερη αφορά την κεφαλαιοποίηση των καταθέσεων που θα κουρευτούν. Η επόμενη μέρα για τις κυπριακές τράπεζες θα είναι το μικρότερο μέγεθός τους, η ενισχυμένη κεφαλαιακή τους επάρκεια και η πολύ διαφοροποιημένη μετοχική τους σύνθεση.

Το ζητούμενο βέβαια είναι το πόσο θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους, γεγονός στο οποίο θα συμβάλουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κυπριακή κυβέρνηση, μέσα από τη διάθεση δωρεάν ομολόγων συνδεδεμένων με την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, σε όσους καταθέτες διατηρήσουν τα λεφτά τους στις κυπριακές τράπεζες για μία διετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v