Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

X.A: Με το βλέμμα στραμμένο στις… δημοπρασίες!

Στις δημοπρασίες θα είναι στραμμένο το βλέμμα όλης της αγοράς, αφού εκεί τελικά θα φανεί το πραγματικό μέγεθος των εκροών (αλλά και των εισροών σε επιμέρους χαρτιά) από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE και Eurostoxx.

X.A: Με το βλέμμα στραμμένο στις… δημοπρασίες!
Στις δημοπρασίες θα είναι στραμμένο το βλέμμα όλης της αγοράς, αφού εκεί τελικά θα φανεί το πραγματικό μέγεθος των εκροών (αλλά και των εισροών σε επιμέρους χαρτιά) από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE και Eurostoxx.

Τότε θα απαντηθεί και το ερώτημα για το αν οι πωλητές θα «κάνουν πάρτι» ή το short squeeze θα τους κάψει τα χέρια, αφού τα πονταρίσματα όλη την εβδομάδα δίνουν και παίρνουν.

Δεδομένου ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της σχετικής διαδικασίας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων μετοχών, ειδικότερα στη διαδικασία της δημοπρασίας όπου γίνεται ουσιαστικά και το ξεσκαρτάρισμα.

Τότε πιθανολογείται πως θα δοθούν οι τελευταίες εντολές αγοράς ή πώλησης από ξένα χαρτοφυλάκια και με κάποιον τρόπο η αγορά θα μπορέσει να κοιτάξει πιο «καθαρά» το μέλλον της.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, πάντως, ο υψηλός όγκος συναλλαγών μάλλον δεν φαίνεται ότι αποτελούσε προετοιμασία εν όψει των σημερινών auctions, αφού οι υψηλές συναλλαγές αφορούσαν μόνο τους τίτλους της Coca Cola 3E, της ΕΤΕ και του ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, πολύ μειωμένοι ήταν οι όγκοι συναλλαγών για τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ, τίτλοι στους οποίους, μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης, οι πωλητές είχαν το πάνω χέρι και είχαν ανοίξει short θέσεις αφού στα τραπεζικά χαρτιά ισχύει η απαγόρευση του short selling.

Οι εκτιμήσεις για τις δημοπρασίες αναφέρουν ότι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι τίτλοι των τραπεζών ΕΤΕ, Alpha Bank, ενώ από τα άλλα χαρτιά μεγάλες εκροές είναι πιθανόν να εμφανίσουν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ειδικά για την Alpha Bank, είχαμε νέα χαμηλά 8μήνου με αυξημένο όγκο στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στον αντίποδα, η 3E και το FF Group θα είναι στους κερδισμένους. Ειδικά για τον τίτλο του Folli Follie Group (που είναι και η νέα παρουσία στον δείκτη FTSE Small Cap), τις τελευταίες 30 ημέρες, οπότε η αγορά κινείται εντός του καναλιού των 100 μονάδων και σημειώνει πτώση 6,2%, τα κέρδη για τη μετοχή είναι 5,8%.

Στον ΟΤΕ, η εικόνα παραμένει θολή για το τελικό αποτέλεσμα, αφού θα υπάρξει σύγκρουση.

Οι πωλήσεις που εκτιμώνται και θα ολοκληρωθούν στο auction είναι περίπου 36 εκατ. μετοχές της ΕΤΕ, περίπου 14,5 εκατ. μετοχές της Alpha και 3,9 εκατ. μετοχές της Eurobank. Για τον ΟΠΑΠ αναμένονται πωλήσεις 6,5 εκατ. μετοχών, μέγεθος που «φαντάζει» μεγάλο όπως και για τη ΔΕΗ, όπου το αντίστοιχο είναι στα 3,3-3,5 εκατ. τεμάχια.

Από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank υποβιβάζονται από τον FTSE All World στον δείκτη FTSE Developed Europe Small Caps, από τον οποίο αφαιρούνται η Τρ. Κύπρου και η CPB και προστίθεται ο τίτλος του Folli Follie Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v