Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: ”Θετικές οι προοπτικές της αγοράς”

Η αγορά θα μπορούσε να δει νέα υψηλά λόγω της πιστωτικής επέκτασης, της επίλυσης του Ασφαλιστικού των τραπεζών, των υψηλών μερισματικών αποδόσεων και των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης επισημαίνει η Π&Κ, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και το ενδεχόμενο διόρθωσης. Ποιες εταιρίες του Watch list λαμβάνουν την υψηλότερη ”βαθμολογία” και με ποια κριτήρια.

Π&Κ: ”Θετικές οι προοπτικές της αγοράς”
Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της Σοφοκλέους, επισημαίνει η Π&Κ Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο report της (9/3/2005), δίχως όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο διόρθωσης.

Η αγορά θα μπορούσε να δει νέα υψηλά λόγω της πιστωτικής επέκτασης, της επίλυσης του Ασφαλιστικού των τραπεζών, των υψηλών μερισματικών αποδόσεων και των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Παράλληλα τονίζεται ότι η Σοφοκλέους κατέγραψε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος) υψηλά κέρδη της τάξεως του 14,5% με αφορμή, μεταξύ άλλων, το business plan της Εθνικής, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ αλλά και τα placements.

Ωστόσο ως σημεία αβεβαιότητας για την πορεία της αγοράς εντοπίζονται η μη επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών, ο πιστωτικός κίνδυνος και η μετάβαση στα ΔΛΠ.

Μάλιστα οι αναλυτές της Π&Κ επισημαίνουν ότι, αν και υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, οι αποτιμήσεις έχουν γίνει πιο απαιτητικές.

Επιπροσθέτως η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ρυθμό αύξησης των EPS 2005 των εταιριών που παρακολουθεί (Watch list) στο 15,9%.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων του Watch list ενισχύθηκαν 15% το 2004.

H χρηματιστηριακή θέτει 8 κριτήρια (δυναμική κλάδου, μερίδιο αγοράς, ευρωστία ισολογισμών, κόστη, μερισματική απόδοση, συναλλαγές στο ΧΑ, αύξηση στα EPS και ”διάφορα”) βάσει των οποίων αξιολογεί τις εταιρίες του (Watch list).

Την υψηλότερη βαθμολογία λαμβάνουν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, Intralot και Τιτάν.

Αναλυτικότερα η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2004 διατηρεί τη σύσταση ”Overweight” για τον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές των Alpha Bank, Εurobank και Εθνικής να αποτελούν τις ”προτιμητέες επιλογές”.

Εξάλλου, για τη μετοχή του ΟΤΕ η Π&Κ επισημαίνει το πρόγραμμα αναδιάρθωσης του οργανισμού, τονίζοντας τη σημαντικότητά του.

Για τη μετοχή του Τιτάνα, για την οποία η χρηματιστηριακή προσφάτως αύξησε την τιμή-στόχο στα 32 ευρώ, επισημαίνεται η αυξημένη συμβολή στα συνολικά μεγέθη του ομίλου από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Μας αρέσει η Intralot, αναφέρει η Π&Κ Χρηματιστηριακή, διότι ο κλάδος που δραστηριοποίείται βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης αλλά και λόγω των περιθωρίων αύξησης του μεριδίου αγοράς της εισηγμένης.

Για το Γερμανό, που αποτελεί top pick της χρηματιστηριακής επισημαίνεται ότι οι διεθνείς δραστηριότητες θα έχουν θετική επίδραση στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρίας, από το 2005 και μετά. Παράλληλα τονίζονται ο υγιής ισολογισμός της εισηγμένης και οι ισχυρές ταμειακές ροές.

Top pick αποτελεί, μεταξύ άλλων και η Folli Follie για την οποία επισημαίνεται ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας, ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται για τη διανομή δικτύου αλλά και τα χαμηλό κόστος.

Επιλογές με βάση επιμέρους κριτήρια

Αναλύοντας τις ”επενδυτικές ευκαιρίες” που παρουσιάζονται από τα επιμέρους κριτήρια της χρηματιστηριακής η τελευταία ξεχωρίζει συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανάλογα το κριτήριο.

Αναλυτικότερα βάσει της δυναμικής του κλάδου η Π&Κ ξεχωρίζει, πέρα από τον τραπεζικό, τον ΟΠΑΠ, την Autohellas, τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil αλλά και τη Folli Follie.

Περνώντας στο κριτήριο των μεριδίων αγοράς η χρηματιστηριακή αναφέρει, εκτός των Alpha, Eurobank, Εθνική, την Cosmote, τον ΟΠΑΠ και τη Jumbo. Αναφέρει ακόμα την Intralot, την 3Ε, το Τιτάνα και τη Folli Follie.

Ξεχωρίζει επίσης την Τεχνική Ολυμπιακή λόγω των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ως κριτήριο η χρηματιστηριακή αναφέρει τον ΟΤΕ, την ΕΛΤΕΧ, τον Άκτωρα, τον Άβακα, την Intracom και τον Τιτάνα. Ανάφερει επίσης την Attica Group, την ΕΧΑΕ, τις Μινωικές, το Στρίντζη και τη Jumbo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v