Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Το μεγάλο παιχνίδι του rebalancing

Τι αλλαγές φέρνει η αναθεώρηση των δεικτών FTSΕ και Eurostoxx. Οι κίνδυνοι εκροών και οι short θέσεις. Περιπλέκεται η εικόνα λόγω του triple witching της προσεχούς Παρασκευής.

XA: Το μεγάλο παιχνίδι του rebalancing
"Είτε την Παρασκευή οι πωλητές θα 'κάνουν πάρτι' είτε θα λάβει χώρα σοβαρό short squeeze και κάποιοι θα 'κάψουν' τα χέρια τους".

Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνονται οι δύο αντίρροπες δυνάμεις της αγοράς, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις πληθαίνουν τα πονταρίσματα σε στιλ "μαύρο" ή "κόκκινο", με αφορμή την αναθεώρηση των δεικτών FTSΕ και Eurostoxx, ενώ την εικόνα περιπλέκει περισσότερο το triple witching της προσεχούς Παρασκευής.

Από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank "υποβιβάζονται" από τον FTSE All World στον δείκτη FTSE Developed Europe Small Caps, από τον οποίο αφαιρούνται η Τρ. Κύπρου και η CPB και προστίθεται ο τίτλος της Folli Follie Group.

Για την Coca Cola 3E, αντίθετα, προβλέπεται ότι η αύξηση της στάθμισης στον δείκτη FTSE All World θα επιφέρει εισροές από παθητικής διαχείρισης κεφάλαια (passive funds), τα οποία ακολουθούν τους δείκτες FTSE.

Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων για το μέγεθος των εκροών που θα προκαλέσει η υποβάθμιση δεικτοβαρών μετοχών εξαιτίας της αναδιάρθρωσης (rebalancing) των δεικτών FTSE τρομάζουν την αγορά, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν από παθητικής διαχείρισης κεφάλαια πωλήσεις μετοχών που θα ξεπεράσουν σε αξία ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω εκτιμήσεων ήταν μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης οι πωλητές να έχουν το πάνω χέρι στο Χ.Α. και να ανοίξουν σημαντικές short θέσεις επί των τίτλων των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΤΕ, μια και στους τραπεζικούς τίτλους το short selling δεν επιτρέπεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην αγορά, αν όλα πάνε ρολόι για τους short, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι τίτλοι των τραπεζών ΕΤΕ, Alpha Bank και λιγότερο η Eurobank, ενώ από τα άλλα χαρτιά μεγάλες εκροές είναι πιθανόν να εμφανίσουν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Εισροές κεφαλαίων αναμένεται να εμφανίσει η Coca Cola 3E.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα προκύψουν πωλήσεις περίπου 36 εκατομμυρίων μετοχών Εθνικής, περίπου 14,5 εκατομμυρίων μετοχών Alpha και 3,9 εκατομμυρίων μετοχών Eurobank. Για τον ΟΠΑΠ αναμένονται πωλήσεις 6,5 εκατ. μετοχών, μέγεθος που «φαντάζει» μεγάλο όπως και για τη ΔΕΗ, όπου το αντίστοιχο μέγεθος είναι στα 3,3-3,5 εκατ. τεμάχια.

Αβέβαιο είναι το τελικό πρόσημο για τον ΟΤΕ καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πωλήσεις 1,7 εκατ. μετοχών, ελέω FTSE, αλλά και αγορές της τάξεως των 3 εκατομμυρίων μετοχών λόγω της εισόδου του στον Stoxx 600 καθώς και στον δείκτη Eastern Europe Stoxx.


Οι αγορές από ξένους και το "contrarian" στοίχημα

Οι πρώτες ρωγμές στο παραπάνω consensus προκλήθηκαν μετά την ισχυρή χθεσινή ανοδική αντίδραση. Ο τίτλος της ΔΕΗ έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη σχεδόν 9%, ο τίτλος του ΟΠΑΠ με άνοδο 5,5%, ενώ άλλοι 9 ακόμα τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν κέρδη άνω του 4%.

Οι αγορές από ξένους σε μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, καθώς και από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια σε τίτλους όπως των ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓΑ, Ελλάκτωρ κ.ά., απότελεσαν καμπανάκι για τους έχοντες short θέσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να κλείσουν χθες μέρος των θέσεών τους, ανατροφοδοτώντας την άνοδο.

Όσοι αγοράζουν ποντάρουν στις… μπαγιάτικες εκτιμήσεις για εκροές. Θεωρούν, δηλαδή, ότι οι ξένοι αναλυτές που εκτιμούν ότι θα υπάρξουν εκροές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ή ακόμη και περισσότερα δεν έχουν συνυπολογίσει ότι την τελευταία τριετία τα παθητικής διαχείρισης κεφάλαια έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις τους σε μετοχές του Χ.Α. που συμμετέχουν στον FTSE All World.

«Πρόκειται για εκτιμήσεις που θα ίσχυαν το 2008, αλλά είναι αμφίβολο για το αν ισχύουν σήμερα», σημειώνει στέλεχος χρηματιστηριακής. Κατά τον ίδιο, τα passive funds δεν είχαν λόγο να διακρατούν ελληνικές μετοχές εν μέσω πρωτόγνωρης δημοσιονομικής κρίσης και επομένως υψηλότατου κινδύνου, όταν αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,5% των θέσεών τους.

Αν οι αγοραστές των τελευταίων συνεδριάσεων επιβεβαιωθούν, τότε την Παρασκευή θα υπάρξει μεγάλη ανατροπή και οι τίτλοι ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ θα κλείσουν τη συνεδρίαση με κέρδη. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να προκληθεί βίαιο κλείσιμο ανοικτών θέσεων (short squeeze), τροφοδοτώντας το ανοδικό momentum της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v