Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο πρόσωπα του Χ.Α.

Τα δύο πρόσωπα της Σοφοκλέους αποκαλύπτει η εν εξελίξει διόρθωση αποτιμήσεων καθώς δίνει την ευκαιρία στην αγορά να διαπιστώσει σε ποιους τίτλους έχουν χτιστεί θέσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Τα δύο πρόσωπα του Χ.Α.
Τα δύο πρόσωπα του Χ.Α. αποκαλύπτει η εν εξελίξει διόρθωση αποτιμήσεων, καθώς δίνει την ευκαιρία στην αγορά να διαπιστώσει σε ποιους τίτλους έχουν χτιστεί θέσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα, αλλά και πού κυριαρχεί το trading από εγχώριους ή ξένους παίκτες.

Χθες, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE ASE 25 έκλεισαν κάτω από τις 975 και τις 327 μονάδες, αντίστοιχα, στο εβδομαδιαίο stop τους, και αν δεν ανακτήσουν τα παραπάνω επίπεδα, έως και την Παρασκευή, θα δώσουν και επίσημα σήμα πώλησης.

Αυτό που κυριάρχησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά ήταν, σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστή, το στοπάρισμα θέσεων. "Όταν χάλασε η τεχνική εικόνα της αγοράς, λόγω της βαθύτερης διόρθωσης στα μεσαία κυρίως χαρτιά, εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια έβγαλαν αυτόματα πωλήσεις, κλείνοντας θέσεις".

Το τελευταίο τρίμηνο τοποθετήθηκαν στο Χ.Α., με βάση τον ίδιο, αρκετά hedge funds με ορίζοντα trading. "Η αγορά φιγούραρε στις υψηλότερες θέσεις, με κριτήριο την απόδοση, με αποτέλεσμα να συρρεύσει αρκετό θερμό χρήμα που είτε πούλησε τις μετοχές του σε υψηλότερα επίπεδα είτε πουλά τώρα".

Η ισχυρή πίεση που δέχθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής είναι ενδεικτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένο hedge fund αποεπενδύεται από τον τίτλο και οι πωλήσεις του συνεχίστηκαν και χθες.

Αντίστοιχη συμπεριφορά έχει και η ΔΕΗ που είναι κλασικό "ελληνόχαρτο" καθώς η άνοδός της προήλθε από τις αγορές εγχώριων θεσμικών και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, αλλά και αρκετοί τίτλοι της άλλοτε μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο κ.ά.).

Ωστόσο, τίτλοι, όπως αυτοί των ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Τιτάν, Coca Cola εμφανίζουν αμυντικότερη συμπεριφορά. Αιτία, σύμφωνα με χρηματιστές που εκτελούν εντολές ξένων, είναι ότι στους παραπάνω τίτλους έχουν χτιστεί από ξένους θέσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Πρόκειται για εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία (ΕΛΠΕ, ΜΟΗ) ή προσδοκίες ότι η ιδιωτικοποίησή τους (π.χ. ΟΠΑΠ) θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους και επομένως σε βελτίωση της κερδοφορίας.


Κρίσιμη η εβδομάδα για το Χ.Α.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η διόρθωση του Χ.Α. ως τις 308 - 310 μονάδες του FTSE ASE 25 φαντάζει ως το πιθανότερο, αλλά όχι ως βέβαιο σενάριο. Ο Γενικός Δείκτης και ο 25άρης έκλεισαν χθες κάτω από το εβδομαδιαίο stop τους, ωστόσο υπάρχουν δεικτοβαρείς τίτλοι όπως αυτός του ΟΤΕ που δεν έχουν χάσει ακόμη το εβδομαδιαίο τους όριο.

Για να αναστραφεί η πτωτική τάση θα πρέπει ο 25άρης να κλείσει την εβδομάδα πάνω από τις 327 μονάδες ή ακόμη καλύτερα να πιάσει τις 337 μονάδες. Κλειδί θα είναι η τάση που θα δοθεί από τις ξένες αγορές και κυρίως από τον S&P, μετά και την αποτυχία να συμφωνηθούν μέτρα που θα αποτρέψουν τις αυτόματες περικοπές.

Μια ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση από τις τράπεζες, με αφορμή τη διαφαινόμενη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, ίσως σώσει την παρτίδα, γι' αυτήν την εβδομάδα, με δεδομένο ότι οι τιμές των τραπεζικών τίτλων έχουν πιεστεί σημαντικά στις τελευταίες συνεδριάσεις και χρωστούν μια πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση.


Οι στηρίξεις για τις ξένες αγορές

Η Credit Suisse τοποθετεί τη σημαντική στήριξη για τον S&P στις 1.475-73 μονάδες. Ενδεχόμενη κίνηση κάτω από τις 1.475 μονάδες μπορεί να επιταχύνει την πτωτική πορεία του δείκτη σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, με πρώτη στήριξη την περιοχή των 1.444-40 μονάδων.

Αντίστοιχα, ο DAX ενδέχεται να διορθώσει ως την περιοχή των 7.450 μονάδων, με περιθώριο να δει και τις 7.410 μονάδες, ενώ η ισχυρή στήριξη βρίσκεται στην περιοχή των 7.100 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v