Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΠΑ: Στέλνει μήνυμα για τις τραπεζικές μετοχές

Παρά την επιφανειακή ηρεμία που επικρατεί στη spot αγορά, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων παίρνουν θέσεις περιμένοντας περαιτέρω υποχώρηση στις τραπεζικές μετοχές.

ΧΠΑ: Στέλνει μήνυμα για τις τραπεζικές μετοχές
Παρά την επιφανειακή ηρεμία που επικρατεί στη spot αγορά και την προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να παραμείνει σε επαφή με το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, έστω και αν η κινητικότητα στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί δραματικά, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων παίρνουν θέσεις περιμένοντας περαιτέρω υποχώρηση στις τραπεζικές μετοχές που θα εμπλακούν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις έχει σημειωθεί δανεισμός 1.834.800 μετοχών της Alpha Bank, 2.452.700 μετοχών της Εθνικής και 490.000 μετοχών της Τρ. Πειραιώς.

Ασφαλώς και ο δανεισμός από μόνος του μπορεί και να μη λέει τίποτα, αν πραγματοποιείται από τους ειδικούς διαπραγματευτές προκειμένου να αξιοποιήσουν κάποιου είδους arbitrage που μπορεί να προκύψει πριν ξεκινήσουν οι ΑΜΚ.

Όμως μία... διεισδυτικότερη ματιά θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι οι πρώτες θέσεις που ανοίγονται στα ΣΜΕ των παραπάνω τραπεζικών μετοχών για τον δεύτερο μήνα είναι με τουλάχιστον σημαντικό discount.

Έτσι, και ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη spot αγορά η μετοχή της Εθνικής (μέσω της αρνητικής έκπληξης των τελικών δημοπρασιών, που φαίνεται να αιφνιδίασε και τους παίκτες του ΧΠΑ), έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στο 0,9230 ευρώ (νέο χαμηλό εννεαμήνου), η τιμή εκκαθάρισης στο συμβόλαιο της μετοχής για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος) ήταν στο 0,9480 ευρώ και για τον δεύτερο μήνα (Ιούνιος) στο 0,8900 ευρώ!

Ο τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο 0,9800 ευρώ, όταν το ΣΜΕ του πρώτου μήνα, την ίδια μέρα, είχε τιμή εκκαθάρισης 0,9730 ευρώ και του δεύτερου μήνα 0,9060 ευρώ.

Επίσης, η μετοχή της Πειραιώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο 0,2500 ευρώ, ενώ το συμβόλαιο του πρώτου μήνα είχε τιμή εκκαθάρισης στο 0,2490 ευρώ και του δεύτερου στο 0,2240 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι υφίσταται η απαγόρευση του short selling για τους τραπεζικούς τίτλους μέχρι τις 30/4/2013.

Επίσης, και έπειτα από απόφαση του Χ.Α., αποφασίστηκε η διαγραφή των παραγώγων προϊόντων επί των μετοχών των εισηγμένων τραπεζών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.12, § (2.α) του κανονισμού του Χ.Α.

Συγκεκριμένα, επί της διαδικασίας αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

ΗΜΕΡΑ Τα-1 (όπου Τα η ημέρα αποκοπής δικαιώματος προτίμησης, όπως θα ανακοινωθεί από τον εκάστοτε εκδότη).

Μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης, διαγραφή των παραγώγων προϊόντων επί των μετοχών των εισηγμένων τραπεζών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Διευκρινίζεται ότι εάν η λήξη των προϊόντων συμπέσει με την ημέρα Τα-1 τότε τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) και τα Δικαιώματα Προαίρεσης (ΔΠ) θα λήξουν κανονικά (φυσική παράδοση).

Στην περίπτωση διαγραφής, με βάση το άρθρο 2.6.12 του κανονισμού § (7) και (8) θα γίνει για τα προϊόντα ΣΜΕ και ΔΠ χρηματικός διακανονισμός με βάση την τιμή του υποκείμενου τίτλου την ημέρα Τα-1.

Για τα προϊόντα δανεισμού (SL, SB, RA) θα ζητηθεί από τα μέλη να ασκήσουν τις θέσεις τους έως και την πέμπτη εργάσιμη ημέρα, πριν από την ημέρα Τα-1. Την ημέρα εκείνη, η ΕΤΕΚ θα ασκήσει τα δικαιώματά της έναντι των αγοραστών και των πωλητών για όσες θέσεις έχουν απομείνει. Παράλληλα, θα σταματήσει και η διαπραγμάτευση των προϊόντων δανεισμού (πρακτικά δε θα εισάγονται εντολές εκ μέρους της ΕΤΕΚ στα αντίστοιχα προϊόντα SL, SB και δε θα εγκρίνονται νέα συμβόλαια RA).

Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων ΣΜΕ και ΔΠ επί των εν λόγω μετοχών, τα οποία με βάση την παραπάνω διαδικασία διεγράφησαν, το Δ.Σ. του Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη τις τότε συνθήκες της αγοράς και την πορεία της κάθε διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, θα κρίνει, ανά περίπτωση, την πιθανή εισαγωγή - επαναδιαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων ως νέων προϊόντων και τον χρόνο αυτής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση 16 του ΔΣ ΧΑ.

Ακούγεται ότι επειδή η παραπάνω απόφαση αναμένεται να δυσχεράνει το έργο των market makers υπάρχουν κάποιες πρώτες συζητήσεις για αίτηση τροποποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v