Χ.Α.: Γιατί ΓΔ & τράπεζες παραμένουν σε… διάσταση

Η αγορά εξακολουθεί να κινείται πάνω από τις 1.000 μονάδες, αν και η ανοδική ορμή δεν δείχνει τη «ζωντάνια» των πρώτων της ημερών. Η πίεση στις τράπεζες και η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης του Γενικού Δείκτη.

Χ.Α.: Γιατί ΓΔ & τράπεζες παραμένουν σε… διάσταση
Η αγορά εξακολουθεί να κινείται πάνω από τις 1.000 μονάδες, αν και η ανοδική ορμή δεν δείχνει τη «ζωντάνια» των πρώτων της ημερών. Από την άλλη, βέβαια, οι πωλητές δείχνουν ακόμα πιο διστακτικοί από τους νέους αγοραστές, με αποτέλεσμα η αγορά να μην διορθώνει, παρότι το momentum βαίνει μειούμενο.

Χθες, για παράδειγμα, για μία ακόμη συνεδρίαση οι αγοραστές δεν επέτρεψαν να λαβωθεί η εικόνα του Γ.Δ., αφού με τοποθετήσεις στην πλειονότητα των blue chips κατόρθωσαν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που διαμόρφωναν οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους. 

Η συγκράτηση του Γ.Δ. άνω του ΕΚΜΟ 20 ημερών διατηρεί τις ανοδικές προσδοκίες, πόσο μάλλον όταν διαφαίνεται κάποια κινητικότητα στους επιμέρους τίτλους, με το ΤΑΙΠΕΔ να προσπαθεί να δείξει ότι οι διαδικασίες τρέχουν.

Η αγορά, παρότι μέχρι χθες ο δείκτης των τραπεζών σημείωνε απώλειες 12,7% στην εβδομάδα, με τη Eurobank να «χάνει» 25% περίπου λόγω της ανταλλαγής, η Alpha Bank 15% περίπου και ενώ κι η Πειραιώς και η ΕΤΕ μετρούν -14% και -12,5% αντίστοιχα, κρατούσε πολύ καλά τα κρίσιμα επίπεδά της, έχοντας ως «μαξιλάρι» τον τίτλο του ΟΠΑΠ, που έκανε πράξεις κοντά στα υψηλά 12μήνου, λίγο κάτω από τα 7,5 ευρώ αλλά και τη ΔΕΗ με κέρδη σχεδόν 5%.

Ο δείκτης των τραπεζών, όμως, έχει αυτονομηθεί πλέον πλήρως από την υπόλοιπη αγορά και παραμένει σε ισχυρή πτωτική φάση, σημειώνοντας νέα χαμηλά οκτώ μηνών. Μετά την απώλεια των 190 μονάδων, η απώλεια και των 180 δεν αποκλείεται να βάλει σε μεγάλη δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 150-152 μονάδες, επίπεδο που συμπίπτει με τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012.

Οι αποδόσεις του βασικού δείκτη της αγοράς και των τραπεζών δείχνει ότι το ρήγμα μεταξύ των δύο έχει βαθύνει πολύ. Για το 3μηνο, ο Γ.Δ. σημειώνει +30% και ο δείκτης των τραπεζών (ΔΤΡ) -30%, ενώ για το 12μηνο, ο Γ.Δ. σημειώνει +26% και ο ΔΤΡ -62%!

Από την άλλη πλευρά, ο πρώτος στόχος τιμών για τον βασικό δείκτη είναι οι 1.060-1.070 μονάδες και έπειτα οι 1.120 μονάδες. Στον αντίποδα, η πρώτη στήριξη για την αγορά είναι πλέον στα πέριξ των 1.029 μονάδων και παρακάτω στις 1.000 μονάδες (ΕΚΜΟ 20 ημερών 1.004 μονάδες), ενώ πιο αξιόλογη στήριξη βρίσκεται στα επίπεδα των 970 μονάδων και χαμηλότερα στις 950 μονάδες. Ο FTSE Large Cap έκλεισε λίγο κάτω τις 350 μονάδες, με τον επόμενο στόχο να παραμένει στις 360 μονάδες, και ενώ ο ΕΚΜΟ των 20 ημερών είναι στις 339 μονάδες.


O ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v