Κεφαλαιαγορά: Νέα ”τσεκούρια” σε χρηματιστηριακές

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αpex Χρηματιστηριακή και την επιβολή προστίμων και μηνυτήριων αναφορών στις χρηματιστηριακές Ολύμπια και Φάσμα, αποφάσισε η Κεφαλαιαγορά. Τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας των ΑΕΔΑΚ - Επενδυτικών.

Κεφαλαιαγορά: Νέα ”τσεκούρια” σε χρηματιστηριακές
Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αpex Χρηματιστηριακή και την επιβολή προστίμων και μηνυτήριων αναφορών στις χρηματιστηριακές Ολύμπια και Φάσμα, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το euro2day.gr.

Επίσης, η Κεφαλαιαγορά αποφάσισε την άρση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της G Trade AXEΠΕΥ με περιοριστικούς όρους στη διενέργεια συναλλαγών, μέχρι την ολοκλήρωση νέας αύξησης κεφαλαίου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας ΑPEX SECURITIES ΑΧΕΠΕΥ και την εκκαθάριση της κατά τις διατάξεις του άρθρου 4α του Ν. 1806/88 όπως και τον ορισμό επόπτη εκκαθάρισης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη στην ανάκληση της άδειας της ΑPEX επειδή ο συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρίας ήταν κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο και η εταιρία παρουσίαζε σοβαρά οργανωτικά προβλήματα.

Παράλληλα, η Κεφαλαιαγορά προχώρησε στην επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ σε κάθε μια από τις χρηματιστηριακές εταιρίες ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΧΕΠΕΥ και ΦΑΣΜΑ ΑΧΕΠΕΥ επειδή αρνήθηκαν να χορηγήσουν στοιχεία παρακωλύοντας το εποπτικό έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με έλεγχο συναλλαγών.

Επίσης για τις ίδιες υποθέσεις αποφασίστηκε να υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Τέλος, η Κεφαλαιαγορά αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της εταιρίας G & T A.Ε.Λ.Δ.Ε., με έδρα την Αθήνα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 2836/2000 γιατί διαπιστώθηκαν παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

---- Αποφάσεις για ΑΕΔΑΚ - Επενδυτικές

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά την 330η/2.3.2005 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ενέκρινε απόφαση για τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας των εταιριών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ώστε οι εταιρίες να ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό και να διαφημίζονται με τρόπο που δεν θα δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις.

Ειδικότερα στο εξής οι ΑΕΔΑΚ οφείλουν κατ΄ ελάχιστον να αναφέρουν στις διαφημιστικές καταχωρήσεις που αφορούν αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων:

α. Την ποσοστιαία ετήσια απόδοση του δωδεκαμήνου που λήγει την τελευταία ημέρα του αμέσως προηγούμενου ημερολογιακού τριμήνου. (31.12/30.9/30.6/31.3)

β. Τη σωρευτική απόδοση για την προηγούμενη τριετία που λήγει την τελευταία ημέρα του αμέσως προηγούμενου ημερολογιακού τριμήνου. (31.12/30.9/30.6/31.3)

Επίσης δεν θα επιτρέπεται πλέον να αναφέρεται στις διαφημιστικές καταχωρήσεις η απόδοση των αμοιβαίων κεφαλαίων, εφόσον αυτά δεν έχουν συμπληρώσει ένα έτος λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v