Αγορές: Τελειώνει το κυνήγι του... ρίσκου

Οι υψηλές αποδόσεις ανασταλτικός παράγοντας για τη συνέχιση της ανόδου των αγορών. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα και πού «κρύβονται» οι παγίδες. Η περίπτωση του ευρωπαϊκού νότου και της Ελλάδας.

Αγορές: Τελειώνει το κυνήγι του... ρίσκου
Αν επαληθευτεί το παλιό χρηματιστηριακό ρητό "as goes January, so goes the year", θα το δούμε τους επόμενους μήνες, ωστόσο η σημαντική χρηματιστηριακή άνοδος που αποτυπώθηκε τον πρώτο μήνα του έτους για την πλειονότητα των μετοχικών αγορών φαίνεται να ανοίγει κι άλλο την όρεξη των επενδυτών.

Ο S&P 500 σημείωσε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα για το έτος, με κέρδη σχεδόν 4,5%, ενώ στην Ευρώπη ο DAX με σχεδόν +10% τον Γενάρη έχει βάλει πλώρη για τις 8.000 μονάδες, δείχνοντας ότι οι μετοχές αποτελούν το pick για τους πρώτους μήνες του 2013.

Σε ένα αρκετά ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, οι ελληνικές μετοχές, πλην των τραπεζών, έδειξαν ότι ήταν σε θέση να μοιραστούν τον αγοραστικό πυρετό που επικράτησε στις μετοχές.

Οι αγορές του Νότου στο εξάμηνο υπεραποδίδουν σημαντικά, με αποδόσεις που ξεπερνούν το 30%, αφού η αναζήτηση του ρίσκου οδήγησε σε τοποθετήσεις σε τίτλους και αγορές που μέχρι τώρα ήταν δεύτερες επιλογές στα θεσμικά χαρτοφυλάκια!

Ωστόσο, παρότι όλοι οι διαχειριστές ψάχνουν για απόδοση (yield), πολλά επιμέρους συστατικά του παζλ έχουν αρχίσει να περιπλέκουν την εικόνα. Ο πιο ουσιαστικός ανασταλτικός παράγοντας, για την ώρα, στην αναζήτηση των αποδόσεων είναι οι ίδιες οι αποδόσεις!

Οι τιμές των ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των δεικτών των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών αγορών βρέθηκαν πλέον σε υψηλά πενταετίας και οι αποδόσεις των επιμέρους αγορών έχουν αρχίσει να… ξεφεύγουν.

Οι διαχειριστές φαίνεται να είναι τοποθετημένοι full σε μετοχές, αφού σύμφωνα με τον δείκτη Sentix, που μετράει τη συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών στις μετοχές, αυτοί φαίνεται να έχουν τις υψηλότερες μετοχικές θέσεις από το 2007.

Από τα χαμηλά στα μέσα Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους, υπάρχει σημαντική αλλαγή στην ψυχολογία και βήμα-βήμα οι δείκτες ψυχολογίας αρχίζουν να κινούνται πια σε extreme αγορασμένες περιοχές.

Όλη αυτήν την περίοδο, ο δείκτης μέτρησης της μεταβλητότητας - κινδύνου VIX παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Οι επενδυτές, στηριζόμενοι στα χαμηλά επιτόκια και στην αύξηση της ποσότητας χρήματος, μπορούν με χαμηλό κόστος να χρηματοδοτήσουν επενδυτικές θέσεις με αυξημένο ρίσκο.

Η ειδυλλιακή εικόνα, όμως, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να χαλάει ελαφρώς, γεγονός που έχει αρχίσει και αποτιμάται και στον δείκτη VIX. Η τιμή του δείκτη, ενώ έφθασε έως τις 12,5 μονάδες, σχεδόν all-time low, πλέον κινείται ανοδικά.

Το γεγονός αυτό καθιστά ουσιαστικά την αγορά ιδιαίτερα ευάλωτη σε αρνητικές εκπλήξεις, αφού τα ακραία επίπεδα του δείκτη δείχνουν ότι οι μετοχές βρίσκονται πια στα ώριμα μάλλον στάδια της τρέχουσας ανοδική τάσης! Αυτό που λείπει για να επιβεβαιωθεί η παραπάνω άποψη είναι η διανομή των τίτλων από τα «δυνατά χέρια» και η κίνηση των τιμών σε νέα υψηλά.


Οι αποδόσεις έως τώρα… διατηρούν την όρεξη

Από τις αρχές Ιανουαρίου, ελάχιστες αγορές στην Ευρώπη κινήθηκαν ενάντια στο ανοδικό ρεύμα, ενώ από την άλλη πλευρά το ελληνικό και το πορτογαλικό χρηματιστήριο έδειξαν τον δρόμο και στις λοιπές αγορές.

Ο Γ.Δ. και ο PSI 20 στη Λισαβόνα με κέρδη 13,1% και 8% είναι οι τοπ αγορές το 2013. Η Ιταλία κινείται με οριακό θετικό πρόσημο, ενώ το τελευταίο γράμμα από το ακρωνύμιο PIGS, η Ισπανία, γράφει ζημίες 6%.

Με μεγάλα κέρδη κινήθηκαν και οι αγορές της Ελβετίας και της Ιρλανδίας με 10% και 8% αντίστοιχα. Ο δείκτης της Πολωνίας WIG 20 σημειώνει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών δεικτών και από κοντά κινήθηκε κι ο δείκτης της Τσεχίας PX 50, με απώλειες περίπου 4%.

Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX, μετά τα σημαντικά κέρδη τον Ιανουάριο, του Φεβρουαρίου είναι περίπου flat, ενώ o FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις το 2013, με κέρδη 7%.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο μεγάλος κερδισμένος δείκτης είναι ο DJ Industrial, ο οποίος στις 14.019 μονάδες πραγματοποίησε υψηλό πενταετίας, με την απόδοσή του από την αρχή του έτους να διαμορφώνεται στο +6,7%, ενώ και ο S&P 500 διαμορφώνεται σε επίπεδα ανώτερα των 1.500 μονάδων και με κέρδη 6,6% επίσης κινείται στα υψηλά πενταετίας. Η μεγάλη έκπληξη είναι ο Nikkei, με απόδοση σχεδόν 10% το 2013.


Η τεχνική εικόνα

Στην Ευρώπη, και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, η ισχυρή ανοδική ορμή από τα μέσα Νοεμβρίου και η αύξηση του κινδύνου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν οδηγήσει τον Euro Stoxx Banks στα επίπεδα των 127 μονάδων από τις 83 μονάδες, και πλέον ο στόχος των 130 είναι ορατός, ωστόσο σε αυτό το επίπεδο εκτιμάται ότι τελειώνει και το ανοδικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης, παρά την άνοδο, συνεχίζει να υπολείπεται από τα υψηλά της 5ετίας σχεδόν 70%.

Πέραν των τραπεζών, οι ευρωπαϊκοί κλάδοι τεχνολογίας, autos, χημικά και travel είναι οι πιο υπεραγορασμένοι στο ράλι από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ στον αντίποδα οι πιο αμυντικοί κλάδοι τροφίμων, utilities, υγείας και τηλεπικοινωνιών έχουν υποαποδώσει.

Οι ξένες αγορές και ειδικά οι αμερικάνικοι δείκτες DJ Industrial, S&P 500 και από την Ευρώπη ο γερμανικός DAX, o βρετανικός FTSE 100 και ο δείκτης OMX οδηγούνται σε υψηλό πενταετίας.

Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός δείκτης βαρόμετρο Euro Stoxx, παρότι διέσπασε τη σημαντική αντίσταση των 2.700 μονάδων, εξακολουθεί να απέχει από τα υψηλά πενταετίας κατά 30% και φαίνεται ότι η ψυχολογική αντίσταση των 2.800 μονάδων ίσως να είναι η κορυφή που θα σηματοδοτήσει την αντιστροφή.

Για τον S&P 500 φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες ίσως ολοκληρώνει τον ανοδικό του σχηματισμό μέχρι και τις 1.520 μονάδες, αφού η αγορά παραμένει υπεραγορασμένη. Αυτό το οποίο λείπει από την τεχνική εικόνα τόσο του S&P 500 όσο και άλλων βασικών δεικτών είναι η φάση διανομής των τίτλων.

Η κίνηση ωστόσο κάτω από τις 1.475 μονάδες μπορεί να επιταχύνει την πτωτική πορεία του δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τεχνική ομάδα της UBS επισημαίνει το κρίσιμο επίπεδο των 1.398 μονάδων.

Από την ανοδική κίνηση φαίνεται να λείπει η ορμή, και αυτό επιβεβαιώνεται και στον ευρωπαϊκό δείκτη βαρόμετρο DAX. Η κίνηση πάνω από τις 7.500 μονάδες οδήγησε σε νέα υψηλά και στις 7.872 μονάδες. Χωρίς να είναι απίθανο ο DAX να κινηθεί έως τις 7.900 ή και τις 8.000 μονάδες, η νέα κορυφή θα επιβεβαιώσει τον σχηματισμό σημαντικής κορυφής.


Οι παγίδες των αγορών

Οι αγορές μετοχών οδεύουν σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, αλλά πέραν της αρνητικής τεχνικής συγκυρίας υπάρχουν σημαντικά επιχειρήματα τόσο από την αισιόδοξη πλευρά όσο και από την πλευρά των «αρκούδων». Σε ένα τέτοιο ευμετάβλητο περιβάλλον, οι παγίδες που κρύβονται μπορεί να είναι αρκετές και όχι απαραίτητα εμφανείς.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τις μετοχικές αγορές ανά τον κόσμο, παρότι υπάρχει σχετικός εφησυχασμός. Από τη μία πλευρά, οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη έχει αρχίσει μπορούν κάλλιστα να αποδειχθούν φρούδες αν η καταναλωτική ζήτηση δεν αρχίσει να ενισχύεται ενδογενώς.

Παράλληλα, ένα δεύτερο σημείο εστίασης είναι τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών. Οι θετικές αναθεωρήσεις των κερδών που παρατηρούνται από τα μέσα Νοεμβρίου για την πλειονότητα των αγορών και ειδικά των αμερικανικών, ως αποτέλεσμα των πρώιμων ενδείξεων οικονομικής ανάπτυξης, μπορεί να είναι τελικά υπερβολικές αν η πραγματική οικονομική ανάπτυξη δεν επιταχύνει τον ρυθμό της στα επόμενα τρίμηνα.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, ωστόσο, αν η ανάπτυξη επιταχυνθεί, μπορεί οι τωρινές εκτιμήσεις κερδοφορίας να υποστούν σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις, στοιχείο που θα μειώσει εκ νέου τους δείκτες αποτίμησης, δημιουργώντας εκ νέου μια εικόνα ελκυστικών αποτιμήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η ρευστότητα που διοχετεύεται αφειδώς στο σύστημα θα βοηθήσει στην ανοδική κίνηση των μετοχών ίσως και στα υψηλότερα επίπεδα της πενταετίας, όμως αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι ότι θα μπορέσει να κρατήσει τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα.


*Αναλυτικά, οι αποδόσεις των βασικών δεικτών, τα υψηλά και τα χαμηλά 5ετίας δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v