Στη δημοσιότητα τα νέα μέτρα για Σοφοκλέους

Ελαστικότερα πρόστιμα σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, διαγραφή των διατάξεων που έδιναν ανακριτικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αυστηρές προϋποθέσεις για πράξεις χειραγώγησης να αποτελούν κακούργημα περιλαμβάνει το νοσμοσχέδιο για την ”κατάχρηση της αγοράς”. Δείτε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου.

Στη δημοσιότητα τα νέα μέτρα για Σοφοκλέους
της Ελενας Λάσκαρη

Ελαστικότερα πρόστιμα σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, διαγραφή των διατάξεων που έδιναν ανακριτικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αυστηρές προϋποθέσεις για πράξεις χειραγώγησης να αποτελούν κακούργημα περιλαμβάνει το νοσμοσχέδιο για την ”κατάχρηση της αγοράς”.

Το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο ”Για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις χειραγώγησης και από πράξεις κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών” παρουσιάστηκε σήμερα από τους κ. Αλογοσκούφη, Καπράλο και Πιλάβιο και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ανωτάτη διοικητική ποινή 2 εκατ. ευρώ (αντί των 3 που προβλεπόταν αρχικά) σε περιπτώσεις προνομιακής πληροφόρησης και χειραγώγησης, ποινή η οποία μπορεί να τριπλασιαστεί (αντί για δεκαπλασιασμό) σε περίπτωση υποτροπής.

Προκειμένου μια πράξη να χαρακτηριστεί κακούργημα θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα 3 προϋποθέσεις: Να στοιχειοθετείται εξαπάτηση από πρόθεση, η συναλλαγή να είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ και το όφελος να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Στο ν/σ τελικά δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις που προέβλεπαν τη μαγνητοφώνηση των εντολών για συναλλαγές, η οποία θα γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει συναίνεση του καλούντος.

Θεσπίζεται όμως η υποχρέωση κατάρτισης καταλόγου με τα πρόσωπα που απασχολούνται από εισηγμένες και τα οποία έχουν πρόσβαση σε προνομιακές πληροφορίες, καθώς και η υποχρέωση δημοσιοποίησης όλων ανεξαιρέτως των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από πρόσωπα ασκούντα διευθυντικά καθήκοντα σε εισηγμένες.

Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε εντός των επόμενων εβδομάδων την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για τον καθορισμό των προϋποθέσεων εισαγωγής κινητών αξιών για διαπραγμάτευση στην αγορά, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις ΑΕΕΧ, τις ΑΕ επενδυτικής διαμεσολάβησης που θα αντικαταστήσουν τις ΑΕΛΔΕ και τη λύση και εκκαθάριση των χρηματιστηριακών εταιριών.

Αναφερόμενος στο σημερινό νομοσχέδιο δήλωσε ότι: ”Αν ένας τέτοιος νόμος εφαρμοζόταν το 1999, δεν θα υπήρχε περίπτωση να είχαμε τέτοια φαινόμενα”.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή της Θεμελιοδομή προς το Δ.Σ. του ΧΑ τόνισε: ”Οι εταιρίες μπορεί να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν, δε σημαίνει ότι η πολιτεία πρέπει να σχολιάζει επιστολές εταιριών”.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΚΑ, απάντησε ότι το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη και αν έρθει στη Βουλή κάποιο πόρισμα προς αυτή την κατεύθυνση θα εξεταστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v