Eurobank Equities: Το βασικό σενάριο για ΧΑ

Έπειτα από μια εντυπωσιακή άνοδο που οδήγησε τους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς τίτλους σε υψηλά τριών ετών αισθανόμαστε την ανάγκη να αναθεωρήσουμε τη στάση μας αναφέρει η Eurobank Equities.

Eurobank Equities: Το βασικό σενάριο για ΧΑ
Έπειτα από μία εντυπωσιακή άνοδο που οδήγησε τους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα) σε υψηλά τριών ετών, αισθανόμαστε την ανάγκη να αναθεωρήσουμε τη στάση μας για τις Ελληνικές μετοχές, αναφέρει η Eurobank Equities σε ανάλυση στρατηγικής με τίτλο «Κατεβάζοντας ταχύτητα».

Με την έκθεση στρατηγικής μας, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2012 έπειτα από τη διεξαγωγή των εκλογών, υιοθετήσαμε θετική στάση για την αγορά, θέση την οποία διατηρήσαμε και με την έκθεση μας το Σεπτέμβριο του 2012.

Τότε αναφέραμε ότι θεωρούσαμε πως «θα απέδιδε να είναι κανείς αντίθετος σε σχέση με την τρέχουσα αρνητική τάση εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις το επόμενο δίμηνο καθώς με την απάθεια που έχει δημιουργηθεί, ακόμα κι ένα περιορισμένο θετικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση στην αγορά».

Η αγορά συμπεριφέρθηκε σαν πεπιεσμένο ελατήριο που εκτινάσσεται με αποτέλεσμα οι ελληνικές (μη-τραπεζικές) μετοχές που καλύπτουμε να έχουν διπλασιαστεί σε αξία ενώ κάποιες από αυτές (όχι λίγες) να έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με τα χαμηλά του προηγούμενου καλοκαιριού.

Εξαντλείται η άνοδος

Είμαστε πλέον υπό επαγρύπνηση όσον αφορά την αγορά, απόφαση που είναι δύσκολη αλλά αιτιολογημένη. Πρώτον, για τεχνικούς λόγους: η άνοδος πραγματοποιήθηκε με περιορισμένη συμμετοχή από θεσμικούς επενδυτές και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, επομένως μπορεί να αποβεί εύθραυστη, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Επιπλέον, το θετικό momentum επηρεάζει συνήθως το σύνολο της αγοράς (ανεξάρτητα από ποιοτικά κριτήρια όπως οι αποτιμήσεις, η ποιότητα του ισολογισμού, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κ.λπ.) και η περίπτωση της πρόσφατης ανόδου δεν αποτελεί εξαίρεση. Συνεπώς, δε θεωρούμε ότι πρόκειται να δούμε νέο γύρο σημαντικής ανόδου ως συνέχεια του πρόσφατου ράλι.

Τέλος, οι επερχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά, καθώς η αποσύνδεση της συμπεριφοράς των μη τραπεζικών μετοχών από τον τραπεζικό κλάδο συνήθως διακόπτεται σε περιόδους σημαντικής μεταβολής. Δεύτερον, λόγων θεμελιωδών λόγων: οι Ελληνικές μετοχές έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη βελτιωμένη αντίληψη αναφορικά με το ελληνικό ρίσκο (καθώς απομακρύνεται το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) παρά από τη βελτίωση των προοπτικών αναφορικά με την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές των εταιρειών, στοιχεία που είναι όμως σημαντικά για να διατηρηθεί ή να επεκταθεί η άνοδος της αγοράς.

Επιπλέον, χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια για να αποτυπωθεί στην αγορά η νέα πραγματικότητα (βαθιά ύφεση, αργή και αμφισβητούμενη ανάκαμψη, μειούμενη δυνατότητα δημιουργίας ταμειακών ροών, επιδεινούμενοι ισολογισμοί και κυρίως περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση) ενώ απαιτήθηκαν μόνο έξι μήνες για να επανέλθει η αγορά σε επίπεδα που αποτυπώνουν σταθερότητα (σε επίπεδο αποτιμήσεων και κερδοφορίας).

Τέλος, έπειτα από την πρόσφατη άνοδο, οι Ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται πλέον - κατά μέσο όρο - κοντά στα επίπεδα των μετοχών της περιφερειακής Ευρώπης (6 φορές EV/EBITDa του 2014), αποτίμηση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο, υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

Κατεβάζοντας ταχύτητα

Το γεγονός πως είμαστε υπό επαγρύπνηση δε σημαίνει απαραίτητα πως είμαστε αρνητικοί. Προτιμούμε να είμαστε επιλεκτικοί, με λίγες συστάσεις για «Αγορά» στο σύνολο των μετοχών που καλύπτουμε, στηριζόμενοι κυρίως στις 3 κορυφαίες επενδυτικές μας επιλογές. Δεν αποκλείουμε συνέχιση της θετικής δυναμικής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, ακόμη και πάνω από την αποτίμηση των αντίστοιχων μετοχών της περιφερειακής Ευρώπης, κυρίως για όσο διάστημα παραμένει η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.

Η αποτίμηση κερδών και ταμειακών ροών του 2015 με υψηλούς δείκτες λόγω επιστροφής σε αποτίμηση με βάση το μέσο του οικονομικού κύκλου φαίνεται υπερβολική και υπεραπλουστευμένη, όσο υπερβολικό μας φαινόταν και το σενάριο της «επικείμενης αλλά διαχειρίσιμης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» πριν από έξι μήνες. Ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι γινόμαστε επιφυλακτικοί πολύ νωρίς, εφόσον οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς και αυτές που παρουσιάζουν σχετικά υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα έχουν καταγράψει πολύ μεγάλες αποδόσεις από τα χαμηλά επίπεδα του καλοκαιριού (έως και 200%).

Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η αγορά θα διατηρηθεί κοντά στα υφιστάμενα επίπεδα τους επόμενους έξι μήνες καθώς θα απορροφά τα τρέχοντα επίπεδα τιμών/αποτιμήσεων, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα μεγάλων διακυμάνσεων ενδιάμεσα. Άλλωστε, παρόλο που η ειδησεογραφία σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι ήπια, η ανησυχία μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή, επηρεάζοντας την εύθραυστη ισορροπία και την αγορά γενικότερα.

Χαρτοφυλάκιο κύριων επιλογών: ΟΤΕ, Μέτκα και ΟΠΑΠ

Έπειτα από σημαντική υπεραπόδοση το 2012, αφαιρούμε από το χαρτοφυλάκιο κύριων επενδυτικών επιλογών μας τις Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΥΔΑΠ. Η λίστα μας για το 2013 περιλαμβάνει επιλεκτικές μετοχές με συντηρητικούς ισολογισμούς και δυνατότητα παραγωγής υψηλών ταμειακών ροών καθώς και τη μετοχή με την υψηλότερη μερισματική απόδοση από το σύνολο των μετοχών που καλύπτουμε (και πιθανότατα, δυνατότητα ακόμα υψηλότερης επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους).

Διατηρούμε ΟΤΕ και Μετκα στο χαρτοφυλάκιό μας ενώ προσθέτουμε τον ΟΠΑΠ καθώς τα ρίσκα φαίνεται να είναι πλέον στο παρελθόν και οι επενδυτές αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά να δίνουν αξία στις άδειες παιγνιομηχανημάτων (VLTs), αναφέρει η Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v