Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Οι αναλυτές για παραίτηση Νέζη και μεγέθη

Την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, αλλά και τρία ενδεχόμενα σενάρια εξετάζει η Deutsche Bank σε σχετική της έκθεση (23/2), ενώ η Citigroup αναφέρει πως η κίνηση του κ. Νέζη δεν αποτέλεσε έκπληξη. Δεν επηρεάζει τη στρατηγική της ΔΕΗ λέει η CSFB. Χαμηλότερα των προβλέψεων τα μεγέθη 2004 ”λέει” η Marfin, ενώ η Εγνατία Finance μιλά για τζίρο υψηλότερο των εκτιμήσεων.

ΔΕΗ: Οι αναλυτές για παραίτηση Νέζη και μεγέθη
Την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, αλλά και τα ενδεχόμενα σενάρια εξετάζει η Deutsche Bank σε σχετική της έκθεση με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και τίτλο ”Ο διευθύνων σύμβουλος Στ. Νέζης παραιτείται. Και τώρα τι;”.

Εξάλλου, σε ανάλυσή της για εταιρίες κοινής ωφέλειας με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου η Citigroup αναφέρει πως η παραίτηση του κ. Νέζη δεν αποτελεί έκπληξη, ενώ για το ίδιο θέμα, η CSFB θεωρεί ότι δεν θα επηρεαστεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank αναφέρει πως με βάση το ένα σενάριο η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου υποδηλώνει επιπλέον διοικητικές αλλαγές (όπως του οικονομικού διευθυντή).

Ένα δεύτερο σενάριο αναφέρει πως η παραίτηση του κ. Νέζη δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω διοικητικές αλλαγές, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να καλυφθεί η θέση του. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αβεβαιότητα για ποιος θα λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Το τρίο σενάριο εξετάζει το ενδεχόμενο η παραίτηση του κ. Νέζη να μην οδηγήσει σε διοικητικές αλλαγές και κάποιος να αναπληρώσει τη θέση του σύντομα.

Τέλος, η Deutsche Bank επαναδιατυπώνει την τιμή–στόχο των 23,7 ευρώ και τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ συμπληρώνει πως θα αναθεωρήσει τα μεγέθη της σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2004.

Η Citigroup από την πλευρά της εκτιμά πως τα νέα αναφορικά με την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς

–όπως επισημαίνει– η φημολογία κυκλοφορούσε στον ελληνικό Τύπο τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, η Citigroup επισημαίνει πως με τη μέχρι στιγμής εμπειρία, οι επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά στην ανάθεση νέων διευθυνόντων συμβούλων είναι θετική, όπως στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και της Εθνικής.

Σε αυτό το πλαίσιο συμπληρώνει πως ο νέος διευθύνων σύμβουλος, το όνομα του οποίου δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αναμένεται να είναι εξίσου ικανός όσο και ο προηγούμενος.

Η Citigroup αναφέρει επίσης πως η σύσταση ”buy” που έχει θέσει για τη μετοχή της ΔΕΗ εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης να προσελκύσει νέες εισόδους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ δεν θα επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρίας, αναφέρει η Credit Suisse First Boston σε έκθεσή της (24/02) που θέτει τιμή στόχο τα 27 ευρώ και σύσταση ”Outperform”.

Παράλληλα ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η παραίτηση του κ. Νέζη ίσως δημιουργήσει πίεση στη μετοχή της εισηγμένης, δεδομένο που θα καταστήσει ελκυστικούς τους τίτλους της ΔΕΗ.

Εξάλλου, η Marfin Analysis σε σχετικό της report επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 22,40 ευρώ και τη σύσταση ”outperform”, ενώ σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε αναφέρει πως κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων.

Ωστόσο, η Marfin Analysis επισημαίνει πως σε συνέχεια της παραίτησης του κ. Νέζη η προσοχή θα στραφεί στη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα όπως η αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου, ενδεχόμενες περαιτέρω διοικητικές αλλαγές και πιθανές αλλαγές στη στρατηγική της εταιρίας και στην αναδιάρθρωσή της.

Στο μεταξύ, υψηλότερες των εκτιμήσεων κρίνει τις πωλήσεις της ΔΕΗ η Εγνατία Finance, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι σε επίπεδο EBITDA τα μεγέθη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων. Η χρηματιστηριακή στην ανάλυση της (24/02) διατηρεί τη σύσταση ”Accumulate” για τη μετοχή της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v