Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταθέσεις: Κερδίστε από την πτώση επιτοκίων!

Νέα προϊόντα «κλειδώνουν» τις υψηλές τρέχουσες αποδόσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους και προφυλάσσουν από το σενάριο των πτωτικών επιτοκίων. Ποια προγράμματα προσφέρουν επτά τράπεζες.

Καταθέσεις: Κερδίστε από την πτώση επιτοκίων!
Τη δυνατότητα στους πελάτες τους να εκμεταλλευθούν ενδεχόμενη πτώση των καταθετικών επιτοκίων δίνουν τώρα οι τράπεζες, μέσα από την προσφορά ευέλικτων προϊόντων υπερδωδεκάμηνης διάρκειας.

Συγκεκριμένα, ενώ οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των καταθετικών επιτοκίων είναι πτωτικές, οι πελάτες -πέρα από τις κλασικές προθεσμιακές καταθέσεις τρίμηνης, εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας- μπορούν τώρα να «κλειδώσουν» τα τρέχοντα υψηλά επιτόκια για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σε μια περίοδο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ (βασικό επιτόκιο ΕΚΤ χαμηλότερο της μονάδας, αποδόσεις χωρών του ευρωπαϊκού βορρά ακόμη και κάτω από 1%), τα τρέχοντα επιτόκια στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιου ύψους και για ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ μπορούν να αποφέρουν, προ φόρων, ετήσια απόδοση μεταξύ του 4% και του 6% (μειωμένη κατά περίπου 0,25%-0,50% σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού).

Τα υψηλά αυτά επιτόκια οφείλονται τόσο στον κίνδυνο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, όσο και στη γενικότερη έλλειψη ρευστότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία.

Οι προσδοκίες στην αγορά, όμως, έχουν αρχίσει να βελτιώνονται το τελευταίο εξάμηνο και ο κίνδυνος της χώρας εμφανίζεται σαφώς μειωμένος. Επίσης, μερικές εξελίξεις (π.χ. η επικείμενη είσπραξη δόσεων 52,4 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, τάση επαναπατρισμού καταθέσεων) κάνουν τους παράγοντες της αγοράς να πιστεύουν πως θα δούμε κάποια τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία το 2013.

Εν όψει λοιπόν της προσδοκίας για πτωτική πορεία των επιτοκίων, αρκετές τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα για προθεσμιακές καταθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας (π.χ. 18 και 24 μηνών), και μάλιστα με «αποδόσεις του σήμερα».

Επιπλέον, τα καταθετικά αυτά προϊόντα προσφέρουν ευελιξία στους πελάτες, αφού δίνουν ανά τακτά διαστήματα το δικαίωμα της ανάληψης χωρίς καμία ποινή, ενώ συχνά προβλέπουν και την ενδιάμεση καταβολή τόκων.


Ενδεικτικά παραδείγματα

Τα παρακάτω παραδείγματα έχουν μόνο ενδεικτικό κι ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επενδυτική πρόταση. Άλλωστε, τα επιτόκια που προσφέρει κάθε τράπεζα διαφοροποιούνται ενδεχομένως από μέρα σε μέρα και επηρεάζονται ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης.

Τέλος, υπάρχουν πολλά άλλα καταθετικά-επενδυτικά προϊόντα που προσφέρονται είτε από τις παρακάτω αναφερόμενες, είτε από άλλες τράπεζες, τα οποία ενδέχεται να συμφέρουν περισσότερο μία ή περισσότερες κατηγορίες καταθετών.

Για ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα δίνει επιτόκιο 4,50% για τις πρώτες 170 ημέρες, 4,25% για τις επόμενες 170 ημέρες και 4% για τις αμέσως επόμενες 170 ημέρες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια 17μηνη τοποθέτηση με μέσο σταθμικό επιτόκιο γύρω στο 4,50% και με δυνατότητα ανάληψης του ποσού μετά το πέρας των πρώτων ή των δεύτερων 170 ημερών.

Η Eurobank διαθέτει το προϊόν «Υπέρ σας», το οποίο εξασφαλίζει μέσο σταθμισμένο επιτόκιο 4,5% για την επόμενη διετία και δυνατότητα ανάληψης του ποσού χωρίς ποινή κάθε δύο μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι δίνεται η δυνατότητα και πρόσθετων καταθέσεων σε μελλοντική στιγμή, με τους ίδιους όρους επιτοκίων!

Για ελαφρά μεγαλύτερα ποσά (π.χ. 111.000 ευρώ) η ίδια τράπεζα προσφέρει το πρόγραμμα «Εκκίνηση», όπου: Οι 100.000 θεωρούνται προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο 5,25% και δυνατότητα ανάληψης κάθε μήνα, ενώ το υπόλοιπο ποσό είτε τοποθετείται σε αμοιβαία κεφάλαια, είτε στο πενταετούς διάρκειας τραπεζοασφαλιστικό προϊόν Flexiplus.

Η Marfin Egnatia Bank για ποσά υψηλότερα των 100.000 ευρώ διαθέτει προϊόν διετούς δέσμευσης, όπου το επιτόκιο είναι 4,65% για το πρώτο εξάμηνο, 5% για το δεύτερο, 5,25% για το τρίτο και 5,60% για το τέταρτο εξάμηνο. Επιπλέον, οι καταθέτες έχουν τη δυνατότητα ανάληψης του ποσού μία φορά τον μήνα.

Για ποσά κοντά στις 100.000 ευρώ, η Alpha Bank προσφέρει στις εξάμηνες προθεσμιακές καταθέσεις επιτόκιο γύρω στο 4,5%, ενώ διαθέτει και το πρόγραμμα «Προοπτική», του οποίου το 70% θεωρείται κατάθεση τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας (με αντίστοιχο καθαρό επιτόκιο 5,85% και 4,5%) και το υπόλοιπο 30% τοποθετείται για δέκα χρόνια, με ελάχιστη ετήσια απόδοση 3% και δυνατότητα υπεραπόδοσης.


Άλλες επιλογές

Για κεφάλαιο της τάξεως των 100.000 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει επιτόκια κοντά στο 4,6% για χρονικές διάρκειες έξι και δώδεκα μηνών.

H Millennium Bank μέχρι το τέλος του έτους και για χρήματα πάνω από 75.000 ευρώ προσφέρει απόδοση 6% τόσο στις τρίμηνες, όσο και στις εξάμηνες καταθέσεις. Κοντά στο 5,1% η απόδοση της 12μηνης προθεσμιακής κατάθεσης.

Γύρω στο 5% - 5,2% ανέρχονται τα επιτόκια της Probank για καταθέσεις έξι και δώδεκα μηνών.

Η Marfin Egnatia Bank διαθέτει το πρόγραμμα «Προσαυξάνω» με μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,80%, μηνιαία καταβολή τόκων και δυνατότητα ανάληψης μία φορά τον μήνα.

Η Eurobank με το πρόγραμμα «Step Up» δίνει σταθμισμένο επιτόκιο 4,60% στις τριμηνιαίες καταθέσεις, 4,79% στις εξαμηνιαίες και 4,66% στις ετήσιες.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v