Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Αύξηση 26,5% στα EPS 2004 των τραπεζών

Αύξηση 26,5% εκτιμά η Marfin Analysis πως θα παρουσιάσουν, σε μέσο όρο, τα κέρδη ανά μετοχή του τραπεζικού κλάδου σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου και τίτλο ”Όλα καλά μέχρι στιγμής, χρειάζονται, όμως, νέοι καταλύτες”.

Marfin: Αύξηση 26,5% στα EPS 2004 των τραπεζών
Αύξηση 26,5% εκτιμά η Marfin Analysis πως θα παρουσιάσουν, σε μέσο όρο, τα κέρδη ανά μετοχή του τραπεζικού κλάδου σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου και τίτλο ”Όλα καλά μέχρι στιγμής, χρειάζονται, όμως, νέοι καταλύτες”.

Η Marfin Analysis επαναδιατυπώνει την ”ουδέτερη” στάση για τον τραπεζικό κλάδο, διατηρώντας παράλληλα την προτίμησή της για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ συμπληρώνει πως θέτει ”υπό αναθεώρηση” τη σύσταση για τη μετοχή της Εμπορικής.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου, όπως διευκρινίζει η χρηματιστηριακή, στις αρχές του χρόνου προέβλεπε αύξηση 17,5% στα κέρδη ανά μετοχή του τραπεζικού κλάδου για το 2004 (με την εκτίμηση ότι η Εμπορική θα παρουσίαζε σημαντική υποχώρηση στα κέρδη της).

Συμπληρώνει όμως πως κατά τη διάρκεια του έτους προχώρησε σε αλλαγές των εκτιμήσεών της, γεγονός που την οδήγησε σε αναβάθμιση για τα κέρδη ανά μετοχή στο 26,5%.

Εξάλλου, όπως τονίζει η Marfin Analysis, το 2004 αποδείχτηκε πως ήταν το δεύτερο στη σειρά ”κερδοφόρο” έτος για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι μετοχές των πέντε μεγάλων τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 39% (σε μέσο όρο) υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη κατά 15,9%.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι και το 2005 θα αποτελέσει έτος-”ρεκόρ” για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, δεδομένων των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι περισσότερες διοικήσεις των τραπεζών και περικοπή του κόστους.

Όπως επισημαίνει τα μέτρα που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του 2004 αναμένεται να αποτυπωθούν στα μεγέθη του 2005, ενώ παράλληλα συμπληρώνει πως η μείωση της φορολόγησης από το 2005 θα ωθήσει περαιτέρω τα κέρδη των τραπεζών.

Επίσης, τονίζει πως παρά το γεγονός ότι οι τιμές–στόχοι που έχει θέσει για τις τραπεζικές μετοχές υποδηλώνουν περιθώρια πτώσης (σημαντικά σε ορισμένες περιπτώσεις), διατηρεί αμετάβλητες τις συστάσεις της για την ώρα, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2004 αφενός και των στόχων των διοικήσεων αφετέρου, που αναμένεται να την οδηγήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεών της.

Οι τιμές–στόχοι και οι συστάσεις που έχει θέσει η χρηματιστηριακή για τις τραπεζικές μετοχές είναι οι εξής: για την Εθνική Τράπεζα τα 24,9 ευρώ (”outperform”), για την Alpha Bank τα 24,6 ευρώ (”neutral”), για τη Eurobank τα 21 ευρώ (”neutral”), για την Πειραιώς τα 11 ευρώ (”neutral”) και τέλος όπως προαναφέρθηκε η Εμπορική τέθηκε ”υπό αναθεώρηση”.

Με τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης (17 Φεβρουαρίου) η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ήταν στα 27,56 ευρώ, της Alpha Bank στα 26,44 ευρώ, της Eurobank στα 25,86 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς στα 15,24 ευρώ και της Εμπορικής στα 24,08 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v