Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εκδήλωση για τον Δείκτη Θεμελιωδών Μεγεθών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 05 Νοεμβρίου 2012 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης υπολογισμού του Δείκτη Θεμελιωδών Μεγεθών.

ΧΑ: Εκδήλωση για τον Δείκτη Θεμελιωδών Μεγεθών
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 05 Νοεμβρίου 2012 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης υπολογισμού του Δείκτη Θεμελιωδών Μεγεθών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΧΑ. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με τον οίκο FTSE, σχεδίασαν το νέο δείκτη, με στόχο την εισαγωγή μιας νέας τάσης στην Ελληνική Αγορά αναφορικά με τη δημιουργία δεικτών, χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία διαφορετική από την ισχύουσα αλλά και τη βελτίωση της εστίασης της επενδυτικής κοινότητας σε εταιρείες με θεμελιώδη στοιχεία που ικανοποιούν συγκεκριμένα ποσοτικά κριτήρια.

Ο νέος αυτός δείκτης λαμβάνει υπόψη του το ποσοστό ευρείας διασποράς (Free Float) των μετοχών ενώ υπάρχει συντελεστής στάθμισης των μετοχών με βάρος μεγαλύτερο από το 20% της αξίας του δείκτη (capping). Η επιλογή των μετοχών για συμμετοχή στον δείκτη βασίζεται σε ένα πλήθος αριθμοδεικτών, οι οποίοι είθισται να χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση εταιρειών.

Στη εκδήλωση παρέστησαν η κα Βασιλική Λαζαράκου, Αντιπρόεδρος Α' της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι κ.κ. Ξενοφών Αυλωνίτης, Αντιπρόεδρος Β' της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Διοικούσας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΕΙΣΕΤ, Κίμων Βολίκας, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Σπύρος Κυρίτσης, Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών, εκπρόσωποι των εταιριών που συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη κατά την ημερομηνία έναρξης υπολογισμού του καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Το εθιμοτυπικό κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποίησε ο κ. Luca Filippa, Managing Director, Southern Europe, FTSE Group.

Χαιρετισμός Σωκράτη Λαζαρίδη

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κύριος Σωκράτης Λαζαρίδης, σε σύντομο χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είπε μεταξύ άλλων: «Με το Νέο Δείκτη Θεμελιωδών Μεγεθών, εισάγουμε στην ελληνική αγορά μια νέα τάση και φιλοσοφία σχετικά με τη δημιουργία δεικτών.

Στόχος μας είναι, μέσω της συμμετοχής τους στο Νέο Δείκτη Θεμελιωδών Μεγεθών, οι εταιρείες να αποκτήσουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και να προσελκύσουν αυξημένο ενδιαφέρον από την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αναδείξουμε τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά μας, ειδικά στους ξένους επενδυτές.»

O κ. Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Διοικούσας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΕΙΣΕΤ κατά το σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε: «Έχει ιδιαίτερη σημασία να ξεχωρίσουν και οι υπόλοιπες εταιρίες αρκεί να τις βοηθήσουμε με λιγότερες δαπάνες και λιγότερες απαιτήσεις από τις εποπτικές αρχές.»

Ο κ. Κίμων Βολίκας, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, δήλωσε «Ο νέος δείκτης δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν εταιρίες με καλά θεμελιώδη και εταιρίες που αξίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας. Ως Ένωση Θεσμικών Επενδυτών θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο δείκτης να συνδεθεί με επενδυτικά προϊόντα.»

Ο κ. Σπύρος Κυρίτσης, Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ επεσήμανε ότι «Ο ΣΜΕΧΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΧΑ για τον εμπλουτισμό των δεικτών FTSE με το δείκτη "Θεμελιωδών Μεγεθών. Η διεθνής αναγνωρισιμότητα της εγχώριας αγοράς και η προβολή των εισηγμένων εταιριών συνιστούν πρωταρχική επιδίωξη όλων των συντελεστών της αγοράς μας και οι προσπάθειες που απαιτούνται την τρέχουσα περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Είμαστε βέβαιοι ότι το ΧΑ θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτούς τους στόχους και θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες του».

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών τόνισε «Ενώ στην οικονομία μας δεν διαφαίνεται ακόμη φώς στο βάθος του τούνελ υπάρχουν κάποιοι τομείς και κάποιες εταιρίες που διακρίνονται. Το ΧΑ για παράδειγμα μετά από μια μεγάλη πτώση έχει ανακάμψει. Αυτό δεν οφείλεται απλά στο γεγονός ότι το Χρηματιστήριο αποτελεί προεξοφλητικό μηχανισμό, ή ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει μειωθεί.

Οφείλεται και στο γεγονός ότι ακόμη και μέσα στην κρίση υπάρχουν εταιρίες με προοπτικές και ισχυρά θεμελιώδη όπως αυτές που συμμετέχουν στο νέο Δείκτη FTSE. Η ΕΕΕΠΑΜΑ είναι πάντα ανοικτή σε συνεργασίες με τους φορείς της Αγοράς. Ως αναλυτές χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τις μέρες αυτές το ΧΑ εγκαινιάζει ένα δείκτη εταιριών με ισχυρά θεμελιώδη. Γιατί η ουσία του επαγγέλματός μας είναι κυρίώς να αναδεικνύει τις εταιρίες με καλά θεμελιώδη και να κατευθύνει τους επενδυτές προς αυτές.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v