Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Οι προβλέψεις των ΑΧΕ για το μέρισμα 2004

Συνολικό μέρισμα ύψους 1,33 - 1,48 ευρώ εκτιμούν οι αναλυτές πως θα διανείμει η Cosmote για τη χρήση του 2004, συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου μερίσματος ύψους 0,90 ευρώ, κίνηση την οποία και χαρακτηρίζουν ”θετική”. Στα 15,5 ευρώ αύξησε την τιμή-στόχο η Morgan Stanley.

Cosmote: Οι προβλέψεις των ΑΧΕ για το μέρισμα 2004
”Θετική έκπληξη” χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την κίνηση της Cosmote για τη διανομή έκτακτου μερίσματος ύψους 0,90 ευρώ, η πλειονότητα των οποίων εκτιμά πως η θυγατρική του ΟΤΕ θα διανείμει επιπλέον μέρισμα ύψους 0,43 - 0,58 ευρώ.

Εξάλλου, σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Cosmote στα 15,5 ευρώ, από τα 15,1 ευρώ, προχώρησε η Morgan Stanley, σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2005 και τίτλο ”Αναπάντεχα Θετικά Νέα”.

Όπως επισημαίνει ο ξένος οίκος στην έκθεσή του, η ανακοίνωση της Cosmote για διανομή έκτακτου μερίσματος ύψους 0,90 ευρώ αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς βελτιώνει την κεφαλαιουχική θέση του ομίλου.

Παράλληλα, διατηρεί την τιμή στόχο των 17 ευρώ, για τη μετοχή της Cosmote η Citigroup σε έκθεσή της, συνιστώντας ”Hold”. Η τιμή στόχος υποδηλώνει αύξηση (upside potential) 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Μάλιστα η μετοχή της εταιρίας απολαμβάνει τo υψηλότερo upside potential, μεταξύ των επιχειρήσεων για τις οποίες ο διεθνής οίκος έχει ανάλογη σύσταση.

Στο μεταξύ, στην έκθεσή της Citigroup αναφέρεται ως τιμή στόχος τα 17,5 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Υπενθυμίζεται πως το ποσόν των 0,90 ευρώ που θα διανείμει η Cosmote με τη μορφή έκτακτου μερίσματος διαμορφώνεται από τη διανομή μη διανεμηθέντων κερδών προηγούμενων χρήσεων (0,71 ευρώ) και προμέρισμα χρήσης 2004 ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή.

Υπολογίζεται δε ότι ο ΟΤΕ, που κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στην Cosmote, ήτοι 58,9% με βάση τα μετοχολόγια της 31 Ιανουαρίου, θα εισπράξει περίπου 176 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η Marfin Analysis αναφέρει στο πρωινό της report πως οι προβλέψεις της για το συνολικό μέρισμα της χρήσης το τοποθετούσαν στα 0,66 ευρώ, σε σχέση με 0,50 ευρώ του 2003.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η διανοµή των 0,90 ευρώ ανά μετοχή είναι θετική εξέλιξη, καθώς εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η κεφαλαιακή διάρθρωση της Cosmote, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το µεσοσταθµικό κόστος κεφαλαίου.

Η Proton Securities από την πλευρά της εκτιμά πως η κίνηση της θυγατρικής του ΟΤΕ είναι ”θετική” καθώς –όπως επισημαίνει– η κεφαλαιουχική διάρθρωση της εταιρίας ορθολογικοποιείται, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται 0,32 φορές το δείκτη καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια και 0,28 φορές το δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA για το 2005.

Οι στόχοι της εταιρίας για τους παραπάνω δείκτες είναι 0,8 και 1,3 φορές αντίστοιχα, δεδομένο που αφήνει ”αρκετό χώρο” για περαιτέρω εκροές κεφαλαίων, τονίζει η Proton.

Συμπληρώνει παράλληλα πως τα 176,5 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει ο ΟΤΕ από την Cosmote θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Εξάλλου, η Alpha Finance σημειώνει πως με βάση τις προβλέψεις της το μέρισμα της χρήσης 2004 από την Cosmote το τοποθετούσε στα 0,62 ανά μετοχή, ενώ συμπληρώνει πως με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της εταιρίας η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στα 10,4%.

Επίσης, η Alpha Finance εκτιμά πως η κίνηση της Cosmote από πλευράς αποτίμησης είναι ”ουδέτερη”, ενώ συμπληρώνει πως θα ήταν περισσότερο θετική εάν η εταιρία είχε προχωρήσει σε αύξηση του δανεισμού προτού προχωρήσει στη διανομή του ώστε να διανείμει το έκτακτο μέρισμα.

Εκτιμά όμως πως πρόκειται για μια ”θετική” κίνηση όσον αφορά στην κεφαλαιουχική διάρθρωση της εταιρίας.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Εγνατία Finance, η οποία συμπληρώνει πως διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 16,50 ευρώ που έχει θέσει για τη μετοχή της Cosmote, επισημαίνοντας πως τώρα η κατάκτηση της συγκεκριμένης τιμής φαίνεται λιγότερο απόμακρη.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως το συνολικό μέρισμα που θα διανείμει η Cosmote για τη χρήση του 2004 θα ανέλθει στα 1,48 ευρώ ανά μετοχή, ενώ συμπληρώνει πως η διανομή εκτάκτου μερίσματος βελτιώνει την κεφαλαιουχική διάρθρωση της εταιρίας.

Παράλληλα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 15,5 ευρώ και τη σύσταση ”Overweight” για τη μετοχή της Cosmote.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v