Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Θετικό βήμα το deal Εθνικής - Eurobank

Το deal της Εθνικής με την Eurobank αποτελεί ένα θετικό βήμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτιμούν η JP Morgan και BofA. "Πρωταθλήτρια" στην Ν. Ευρώπη η νέα τράπεζα. Τα ρίσκα της συγχώνευσης.

JP Morgan: Θετικό βήμα το deal Εθνικής - Eurobank
Το deal της Εθνικής με την Eurobank αποτελεί ένα θετικό βήμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτιμούν η JP Morgan και BofA.

Αναλυτικά, η JP Morgan χαρακτηρίζει την πρόταση για συγχώνευση με την Eurobank ως ένα "βήμα προς την σωστή κατεύθυνση", το οποίο θα μειώσει τους συστημικούς κινδύνους, θα δημιουργήσει συνέργειες, θα παροτρύνει τους μετόχους να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση και θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη κρατικοποίηση.

Η νέα τραπεζική οντότητα θα είναι η μεγαλύτερη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό ενεργητικό 178 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 33%

Σύμφωνα με τη JP Morgan οι αγορές αναμένεται να υποδεχτούν θετικά την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

Επισημαίνει ωστόσο ότι η επένδυση στην Εθνική εμπεριέχει προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ένα τρίτο του ισολογισμού χρηματοδοτείται από την κεντρική τράπεζα.

H Bank of America σε έκθεση της με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2012, βλέπει σημαντικές δυνατότητες για δημιουργία συνεργειών, εξαιτίας τις επικάλυψης των δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από τις συνεργίες, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτι που θα καταστήσει τη νέα τραπεζική οντότητα πιο ελκυστική στους επενδυτές.

Προσθέτει ωστόσο, ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες στην ελληνική οικονομία συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά τα έσοδα των τραπεζών, τονίζοντας ότι το μελλοντικό καθεστώς ιδιοκτησίας των ελληνικών τραπεζών παραμένει αβέβαιο προτού να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v