Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Morgan Stanley για Εθνική, Alpha

Επίδοση καλύτερη από αυτή της αγοράς (overweight) εκτιμά έκθεση της Morgan Stanley για τη μετοχή της εθνικής, ενώ ανάλογη με της αγοράς (equal weight) εκτιμάται η επίδοση του τίτλου της Alpha. Η έκθεση αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στην κερδοφορία του 2002, κάτι που πιθανά θα επιδράσει αρνητικά στην τιμή των τίτλων.

Εκθεση της Morgan Stanley για Εθνική, Alpha
Επίδοση καλύτερη από της αγοράς (overweight) προβλέπει έκθεση της Morgan Stanley για τη μετοχή της Εθνικής, ενώ για αυτήν της Alpha Bank περιέχεται πρόβλεψη ότι η επίδοσή της θα είναι αντίστοιχη της αγοράς (equal weight).

Η έκθεση του επενδυτικού οίκου για τις ελληνικές τράπεζες, με ημερομηνία 21 Μαΐου, τιτλοφορείται ”Is the worst over?” και περιέχει εκτιμήσεις για την πορεία των ιδρυμάτων το 2002, όπως αυτές διαμορφώνονται δεδομένων και των δημοσιευθέντων αποτελεσμάτων τριμήνου.

To report εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στην κερδοφορία των ιδρυμάτων και υπολογίζει ότι τα καθαρά κέρδη της Alpha για το 2002 θα διαμορφωθούν στα 151 εκατ. ευρώ, ενώ αυτά της Εθνικής, στα 318 εκατ. ευρώ (1,4 ευρώ / μετοχή). Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι μια ανάκαμψη στις τιμές των τίτλων είναι αμφίβολη όσο το επίπεδο των κερδών πατραμένει αβέβαιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του οίκου, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται με P/E στο 15,5, ενώ αυτή της Εθνικής με πολλαπλασιαστή κερδών στο 14,5, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (12,7).

Η έκθεση χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των ιδρυμάτων λίγο – πολύ αναμενόμενα, επισημαίνοντας την απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Alpha στο 4% και της Εθνικής στο 15,4%. Αναφέρονται ακόμη οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα έσοδα από τόκους, ενώ τονίζεται ότι η πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης των προσδοκιών για τα κέρδη του έτους δεν έχει ακόμη υποχωρήσει.

Αναφορά γίνεται και στην αύξηση των παρεχόμενων δανείων τόσο της Εθνικής, όσο και της Alpha, ενώ οι πιέσεις που νωρίτερα στο τρίμηνο ασκήθηκαν στις μετοχές των τραπεζών αποδίδονται εν μέρει, κατά την έκθεση, στις υποθέσεις της αγοράς ότι θα καταγραφούν ζημίες στα έσοδα από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σε άλλο σημείο η έκθεση επισημαίνει τη μείωση του κόστους, το οποίο για την Εθνική συνεχίζει να εκτιμά ότι για το 2002 θα διαμορφωθεί στο +5,5%, ενώ οι εκτιμήσεις για το κόστος της Alpha μειώνονται κατά 9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v