Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαζαρίδης:Εντονο το ενδιαφέρον για το roadshow

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε πως το ενδιαφέρον για το roadshow της Νέας Υόρκης είχε γίνει εμφανές από αυτό που προηγήθηκε στο Λονδίνο, καθώς το 29% των funds που συμμετείχαν στο Λονδίνο προερχόταν από τις ΗΠΑ.

Λαζαρίδης:Εντονο το ενδιαφέρον για το roadshow
«Η δημιουργία του Greek Investment Forum στη Νέα Υόρκη σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη θεσμική έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές με ένα βασικό στόχο: την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στη διεθνή κοινότητα».

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη, εν όψει του επικείμενου roadshow του Χ.Α. στη Νέα Υόρκη.

Στο forum που θα προηγηθεί του roadshow, και στο οποίο μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, θα συμμετάσχουν ο Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού, ο Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, και ο Άρης Συγγρός, πρόεδρος του Invest in Greece. 

Σε ό,τι αφορά το roadshow της ΕΧΑΕ, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε πως το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο roadshow είχε γίνει εμφανές από αυτό που προηγήθηκε στο Λονδίνο, καθώς το 29% των funds που συμμετείχαν στο Λονδίνο προερχόταν από τις ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη θα συμμετάσχουν 15 εταιρίες, 43 funds, εκ των οποίων τα 30 συμμετέχουν για πρώτη φορά, 52 αναλυτές, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί 234 συναντήσεις.

Για τα πλεονεκτήματα του χρηματιστηρίου, τα οποία και θα παρουσιαστούν στους ξένους funds managers, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι ο εγχώριος Δείκτης Κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ είναι πέντε φορές κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό. Επίσης, αναφέρθηκε στη ρευστότητα η οποία παρά την κρίση διατηρείται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ εστίασε και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στον τζίρο της αγοράς ξεπερνάει το 45%.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στη δημιουργία των δύο νέων δεικτών, των Διεθνοποιημένων Εταιριών και του Δείκτη των Fundamentals.

Όσον αφορά τον Δείκτη των Διεθνοποιημένων Εταιριών, θα περιλαμβάνει εταιρίες των οποίων σημαντικό μέρος από τα συνολικά έσοδα προέρχεται από εξαγωγική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λαζαρίδης, υπάρχουν 37 εταιρίες των οποίων τα έσοδα από δραστηριότητα στο εξωτερικό ξεπερνούν το 60% των συνολικών εσόδων. Από αυτές οι 16 συμμετέχουν στον Γενικό Δείκτη, 6 στον Liquid Mid Cap και 5 στον FTSE/ASE-20.

Επίσης, 17 εταιρίες έχουν έσοδα από εξαγωγική δραστηριότητα που κυμαίνεται από 30% έως 60% των συνολικών εσόδων τους. Τρεις από αυτές περιλαμβάνονται στον 20άρη, 2 στον Liquid Mid Cap και 1 στον Γενικό Δείκτη.

Σχετικά με τον Δείκτη των Fundamentals, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της εξωστρέφειας μικρότερων εταιριών.

***Η λίστα με τις εταιρίες της κύριας αγοράς στο ΧΑ που παρουσιάζουν αυξημένη διεθνή δραστηριότητα, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v