Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Momentum 200 ημερών στη Σοφοκλέους

Η άνοδος πάνω από τις 730 μονάδες, με τις μη τραπεζικές δυνάμεις του εικοσάρη να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, οφείλεται κυρίως σε άνοιγμα θέσεων αγοράς από εγχώριους επενδυτές.

Momentum 200 ημερών στη Σοφοκλέους
Η άνοδος πάνω από τις 730 μονάδες, με τις μη τραπεζικές δυνάμεις του εικοσάρη να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, οφείλεται κυρίως σε άνοιγμα θέσεων αγοράς από εγχώριους επενδυτές.

Η αλλαγή κλίματος έχει φανεί και στο ΧΠΑ, ειδικά στο παράγωγο προϊόν του FTSE/ASE-20, που έχει κλείσει το discount με την υποκείμενη αγορά και πλέον κινείται με μικρό premium. Σίγουρα η διάσπαση περιοχών αντίστασης με σημαντικό όγκο συναλλαγών βελτιώνει την εικόνα των μετοχών, ιδιαίτερα όσων έχουν πιεστεί υπερβολικά από το country risk.

Ταυτόχρονα, ισχυρό σήμα δίνεται και από την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου 200 ημερών (ΕΚΜΟ) από τον Γενικό Δείκτη αλλά και από 10 δεικτοβαρείς μετοχές, ενισχύοντας το ανοδικό momentum του Χ.Α.

Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 731,51 μονάδες, ουσιαστικά διασπάστηκε η πολύ ισχυρή αντίσταση του κινητού μέσου όρου 200 ημερών στις 705 μονάδες αλλά και η ψυχολογική αντίσταση των 700 μονάδων. Την ίδια χρονική στιγμή, η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών δεν έχει επιτρέψει στον FTSE/ASE-20 να σπάσει το οχυρό των 200 ημερών στις 274 μονάδες, ωστόσο βρίσκεται μια ανάσα στις 270 μονάδες.

Το στοιχείο που ενδυναμώνει τη θετική εικόνα στο Χ.Α. είναι η εξέλιξη στους όγκους των συναλλαγών. Στις τελευταίες συνεδριάσεις, η μέση συναλλακτική δραστηριότητα σε τεμάχια για τις 20 μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν κατά μέσο όρο 180% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 6 μηνών!

Εκτός από την Coca Cola 3E, που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά, οι άλλες 9 μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν διασπάσει ανοδικά τους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους 200 ημερών είναι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Τιτάν. Η μετοχή του ΟΠΑΠ απέχει λίγο περισσότερο από 3% από τη διάσπαση του 200άρη, η ΔΕΗ λιγότερο από 1,5%, η Μέτκα κάτω από 2%, η Βιοχάλκο λιγότερο από 3%.

Το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί με την πορεία της ΕΤΕ και του τραπεζικού δείκτη. Για την ΕΤΕ, ο ΕΚΜΟ 200 ημερών είναι στο 1,90 ευρώ έναντι 1,75 ευρώ στο ταμπλό, δηλαδή περίπου 8% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος δεν συμμετέχει ενεργά στην ανοδική κίνηση της αγοράς από τα τέλη Ιουλίου, εξακολουθεί να απέχει 20% από τον ΕΚΜΟ 200 ημερών του και αυτό μπορεί να ερμηνευτεί διττά: η άνοδος που παρατηρείται είτε έχει ακόμα πολύ δρόμο, είτε είναι απλώς μια παρένθεση στην πτωτική κίνηση.

Σε αντίθεση με την Alpha Bank, όλες οι άλλες τραπεζικές συμμετοχές κινούνται χαμηλότερα από τον ΕΚΜΟ 200 ημερών τους, ωστόσο κάποιες είναι πλέον σε απόσταση βολής: η Τράπεζα Πειραιώς απέχει 5% και 7% η Eurobank.
 
Ο αναλυτικός πίνακας με τους ΕΚΜΟ 200 ημερών για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v