Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: ”Ανεμος αλλαγής στην ελληνική αγορά”

Αισιόδοξη εμφανίζεται η UBS για την πορεία της ελληνικής αγοράς σε έκθεσή της με ημερομηνία Ιανουάριος 2005 και τίτλο ”Φυσά άνεμος αλλαγής στη μεταολυμπιακή εποχή”, εκτιμώντας ότι οι θετικές προοπτικές δικαιολογούνται από τις εισροές ξένων κεφαλαίων.

UBS: ”Ανεμος αλλαγής στην ελληνική αγορά”
Αισιόδοξη εμφανίζεται η UBS για την πορεία της ελληνικής αγοράς σε έκθεσή της με ημερομηνία Ιανουάριος 2005 και τίτλο ”Φυσά άνεμος αλλαγής στη μεταολυμπιακή εποχή”, εκτιμώντας ότι οι θετικές προοπτικές δικαιολογούνται από τις εισροές ξένων κεφαλαίων.

Ακόμη, ως ενισχυτικό της θετικής τάσης αναφέρεται η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων που αφορά την πλειονότητα της κεφαλαιοποίησης του δείκτη και υποστηρίζει το premium στους πολλαπλασιαστές κερδών.

Τα top picks του οίκου για το 2005 είναι οι Intralot, Εμπορική και Γερμανός.

Το σύνολο των ελληνικών μετοχών που παρακολουθεί η UBS αποτελείται από τις Alpha Bank (buy 1, τιμή-στόχος τα 28,4 ευρώ), Coca Cola 3E (neutral 1, 20 ευρώ), EFG Eurobank (buy 1, 30 ευρώ), Εμπορική (buy 2, 27,8 ευρώ), Folli Follie (buy 2, 28,3 ευρώ), Γερμανός (buy 2, 29 ευρώ), ΕΧΑΕ (neutral 2, 8,5 ευρώ), Intralot (buy 2, 21,5 ευρώ).

Αλλά και τις Εθνική Τράπεζα (buy 2, 27 ευρώ), ΟΠΑΠ (buy 2, 22 ευρώ), Πειραιώς (buy 2, 19 ευρώ), ΔΕΗ (neutral 2, 21,8 ευρώ), Τιτάν (neutral 2, 20,4 ευρώ), ΟΤΕ (neutral 1, 12,5 ευρώ), Cosmote (neutral 1, 13,7 ευρώ) και Stet Hellas (neutral 2).

Η ελληνική αγορά απολαμβάνει εισροές ξένων κεφαλαίων, τα οποία αύξησαν τις ελληνικές συμμετοχές τους στο 23,7% στο τέλος του 2004 (από 17,2% στο τέλος του 2003). Οι παράγοντες-κλειδιά στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων ήταν οι θετικές τάσεις στους μεγαλύτερους κλάδους (τράπεζες και τηλεπικοινωνίες), αναφέρει η UBS.

Κατά το 2004, αρκετές ελληνικές εταιρίες δεν περιέκοψαν το κόστος τόσο επιθετικά όσο θα μπορούσαν, λόγω των εκλογών και των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζεται στην έκθεση, ”οπότε θεωρούμε ότι υπάρχει χώρος για περικοπές στο κόστος κατά το 2005”.

Σύμφωνα με τη UBS η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ”τροφοδοτείται” και το 2005, καθοδηγούμενη από την τάση στην κατανάλωση και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στόχος των οποίων είναι να βοηθήσουν τον ιδιωτικό τομέα αφενός και αφετέρου να περιορίσουν τα όρια του κράτους.

Αυτό, σύμφωνα με τον ξένο οίκο, θα προσδώσει υποστήριξη στην αγορά σε συνδυασμό παράλληλα με ενδεχόμενη περαιτέρω ανάπτυξη από έναν ευρύ τομέα δραστηριοτήτων της βιομηχανίας.

Με άλλα λόγια, η UBS εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το 2005 να κινείται με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αναφορικά με την αγορά μετοχών ο ελβετικός οίκος αναφέρει πως είναι αισιόδοξος για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ συμπληρώνει πως κατά την άποψή του υπάρχει περιθώριο για ”θετικές εκπλήξεις” στον χώρο των τηλεπικοινωνιών (όπως για παράδειγμα η αναδιάρθρωση του ΟΤΕ).

Επισημαίνει όμως πως έχει ξεχωρίσει τις μετοχές τριών εταιριών (Εμπορική, Γερμανός και Intralot) όσον αφορά στα top picks, καθώς εκτιμά πως η συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση στην οποία έχουν επιδοθεί προσφέρει προοπτικές για ανοδική αναθεώρηση της κερδοφορίας αφενός και της σύστασης αφετέρου.

Αναλυτικότερα, η UBS εκτιμά ότι η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τα μεγέθη της Intralot. Παράλληλα κρίνει ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την εταιρία, με τη διεθνή αγορά gaming να υφίσταται σημαντικές αλλαγές. Για το 2004 τα προ φόρων κέρδη της Intralot θα ανέλθει στα 105 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η Εμπορική Τράπεζα συνδυάζει τις προοπτικές ανάπτυξης και τη ”δυναμική” που προσφέρει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, αναφέρει η UBS. Για το 2004 τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 104 εκατ. ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Εξάλλου, η UBS εκτιμά ότι τα προ φόρων κέρδη του Γερμανού το 2004 θα διαμορφωθούν στα 74 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της εταιρίας προβλέπεται να ανέλθουν στα 812 εκατ. ευρώ. Για το 2005 εκτιμάται ότι τα καθαρά κέρδη του Γερμανού θα ενισχυθούν με ρυθμό 22,5%.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η UBS ξεχωρίζει τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Τιτάν για τη θέση που κατέχουν στην αγορά, αλλά και για τη δυνατότητά τους να δημιουργούν ταμειακές ροές.

Από πλευράς κλάδων, πάντως, ο ξένος οίκος εκτιμά πως ο τραπεζικός θα είναι μεταξύ εκείνων που θα καταγράψουν τις καλύτερες αποδόσεις.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες η UBS εκτιμά πως θα παρουσιάσουν ισχυρή ανάπτυξη στα κέρδη τους την ερχόμενη τριετία που αναμένεται να ξεπεράσει το 20%, ενώ επισημαίνει πως η Eurobank αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμώντας ότι θα παρουσιάσει μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 30% στο διάστημα 2004-2006.

Τα βασικά σημεία για το 2005 σύμφωνα με τη UBS είναι τα εξής: ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης και το Ασφαλιστικό των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) και η αναδιάρθρωση, η αναδιοργάνωση των σωματείων και η μείωση του κόστους, καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς (όπως του ηλεκτρισμού, των τυχερών παιχνιδιών και της ναυτιλίας).

Επίσης, ο ξένος οίκος εκτιμά πως οι επιπτώσεις από την υιοθέτηση των ΔΛΠ θα είναι περιορισμένες, ενώ προβλέπει γρηγορότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη για τον κατασκευαστικό κλάδο σε συνέχεια της επιβράδυνσης που παρουσιάστηκε σε συνέχεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v