Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CSFB: Η ΔΕΗ και τα σενάρια αύξησης τιμών των υλών

Τις θετικές επιδράσεις που θα έχει ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου, του κάρβουνου αλλά και του φυσικού αερίου στα EBIT της ΔΕΗ για το 2005 εξετάζει η CSFB σε ανάλυσή της για τον ευρωπαϊκό κλάδο των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας.

CSFB: Η ΔΕΗ και τα σενάρια αύξησης τιμών των υλών
Τις εταιρίες κοινής ωφέλειας ανά την Ευρώπη και πως αυτές έχουν επηρεαστεί από τις τιμές των πρώτων υλών εξετάζει σε σχετική της ανάλυση η CSFB με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα παραθέτει και τις προβλέψεις της για τη μελλοντική πορεία των εν λόγω εταιριών.

Όπως εξηγεί ο ξένος οίκος, οι ”ισχυρές” επιδόσεις των εταιριών του κλάδου οφείλονται στις υψηλές τιμές των τιμών των πρώτων υλών. Το θέμα που προκύπτει σύμφωνα με τον ξένο οίκο είναι τι γίνεται εφεξής.

Η CSFB εκτιμά πως μείωση της τάξεως του 10% στις τιμές του κάρβουνου ή του πετρελαίου από τα τρέχοντα επίπεδα του 2005 θα έχει θετική επίδραση στις εταιρίες της Ελλάδας και της Ισπανίας, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις εκείνες που λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια (Electrabel, Σκωτία κα.)

Ο ξένος οίκος παραθέτει τις προβλέψεις του για διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ενώ εξετάζει το σενάριο αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1 ευρώ ανά MWh, της τιμής του κάρβουνου κατά 1 ευρώ ανά τόνο, του πετρελαίου κατά 1 δολάριο ανά βαρέλι και του φυσικού αερίου κατά 1 ευρώ ανά 1/MWh.

Αναλυτικότερα, η CSFB σημειώνει πως ενδεχόμενη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1 ευρώ ανά MWh θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 49 εκατ. ευρώ στα EBIT 2005 της ΔΕΗ τα οποία εκτιμά πως σε τέτοια περίπτωση θα διαμορφωθούν στα 863 εκατ. ευρώ.

Πιθανή αύξηση στην τιμή του κάρβουνου κατά 1 ευρώ ανά τόνο θα αυξήσει τα EBIT της ΔΕΗ κατά 13 εκατ. ευρώ, άνοδος στην τιμή του πετρελαίου κατά 1 δολάριο ανά βαρέλι θα τα ενισχύσει κατά 14 εκατ. ευρώ, ενώ ενίσχυση κατά 1 ευρώ /MWh στην τιμή του φυσικού αερίου θα αυξήσει τα EBIT της Επιχείρησης κατά 8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v