Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα στατιστικά της συμφοράς

Η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου φλερτάρει πλέον με το 10% του ΑΕΠ, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου της τελευταίας επταετίας προσεγγίζουν το σύνολο της αξίας όλων των εισηγμένων εταιρειών…

ΧΑ: Τα στατιστικά της συμφοράς
Μακάρι να ήταν μόνο ο αναιμικός όγκος των συναλλαγών το μόνο πρόβλημα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας - την Τρίτη έκλεισε μόλις στα 9,4 εκατ. ευρώ. 

Υπάρχουν και πολλά άλλα μεγέθη που περιγράφουν εύγλωττα την τρέχουσα κατάσταση στο ταμπλό.

• Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων πέφτει το τελευταίο τρίμηνο κατά διαστήματα ακόμη και κάτω από το 10% του ΑΕΠ!

Συγκεκριμένα, με βάση το κλείσιμο της 13ης Αυγούστου 2012, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ήταν 23,7 δισ. ευρώ, όταν το 2007 ξεπερνούσε τα 150 δισ. ευρώ. Να σκεφτεί κανείς πως ο σχετικός δείκτης ανερχόταν στο 61,9% στο τέλος του 2005, στο 73,8% στο τέλος του 2006 και στο 85,4% στο τέλος του 2007. Σήμερα, σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης υπερβαίνει το 100%.

• Μόνο οι αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν υλοποιήσει οι εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. από το 2006 μέχρι σήμερα προσεγγίζουν το σύνολο της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης ολόκληρου του χρηματιστηρίου!

• Οι μισές περίπου εισηγμένες του Χ.Α. έχουν αποτίμηση χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ…

• Η Εθνική Τράπεζα έχει πέσει στην τέταρτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο (πίσω από την Coca Cola Hellenic, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον ΟΠΑΠ) και αρκετά κοντά στην Τιτάν και στον ΟΤΕ. Το στοιχείο αυτό δείχνει την κατακόρυφη πτώση των αποτιμήσεων, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο.

• Στις είκοσι εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση συγκαταλέγονται πλέον επιχειρήσεις με πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα, που κατά τη μακρόχρονη πορεία τους στο Χ.Α. ποτέ δεν βρέθηκαν στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος. Έτσι, στη 14η θέση φιγουράρει η Λάμψα και στη 17η ο Καρέλιας.

• Στις σαράντα εταιρείες του Χ.Α. με την υψηλότερη αποτίμηση συγκαταλέγονται επιχειρήσεις χαμηλής εμπορευσιμότητας, όπως η Αστήρ Παλλάς, η Ιονική Ξενοδοχειακή, τα Πλαστικά Κρήτης (επιτυγχάνουν σημαντική κερδοφορία) κ.ά.

• Μόνο σαράντα εταιρείες τελούν υπό διαπραγμάτευση με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ.

• Υπάρχουν εισηγμένες που τελούν υπό διαπραγμάτευση ακόμη και κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v