”Neutral” η Merill Lynch για την Εθνική Τράπεζα

Διατήρηση της σύστασης ”Neutral” για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προτείνει η Merill Lynch σε έκθεσή της (22/5), στην οποία αναδιαμορφώνει κατά 5% προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2002, εκτιμώντας πως θα διαμορφωθούν στα 404 εκ. ευρώ.

”Neutral” η Merill Lynch για την Εθνική Τράπεζα
Ο επενδυτικός οίκος Merill Lynch σε έκθεσή του με ημερομηνία 22 Μαίου 2002 και με αφορμή τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, διατηρεί τη σύσταση ”Neutral”.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του οίκου για το οικονομικό έτος του 2002 αναμένεται αύξηση των ”ομαλοποιημένων” (normalised) κερδών κατά 3%, (306 εκ. ευρώ), ενώ τα κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 404 εκ. ευρώ, καθώς η Merill Lynch ”αναθεωρεί θετικά” κατά 5% τις προβλέψεις της.

Ως σημαντικότερες αιτίες για την πορεία αυτή των κερδών αναφέρονται τα λειτουργικά κόστη, τα οποία θα μειωθούν κατά 1% και τα έσοδα από τόκους που αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5%. Ανάλογα αυξητική πορεία θεωρείται πως θα ακολουθήσουν τα έκτακτα έσοδα (15%).

Aναλυτικότερα και σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα κέρδη α΄ τριμήνου 2002 κινήθηκαν πτωτικά κατά 51%, διαμορφούμενα στα 136 εκ. ευρώ, 30% υψηλότερα από τις προβλέψεις του οίκου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με χαμηλότερα του αναμενόμενου λειτουργικά κόστη αλλά και υψηλότερα έκτακτα έσοδα.

Ανάλογη πτωτική πορεία ακολούθησαν και τα έσοδα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, τα οποία κινήθηκαν καθοδικά κατά 20% σε ετήσια βάση και κατά 6% σε τριμηνιαία βάση, λόγω κυρίως του ποσοστού της αύξησης των δανείων (9% σε ετήσια βάση) το οποίο ήταν κατά 50% μικρότερο των προβλέψεων της Merill Lynch.

Τα κόστη αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση με τα έξοδα προσωπικού να αυξάνονται κατά 4% στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ τα έκτακτα έσοδα κινήθηκαν καθοδικά κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v