Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: Αδύναμο και το Q1 για ελληνικές τράπεζες

Ζημιογόνο αναμένεται και το α΄ τρίμηνο του 2012 για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, που ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 30 και 31 Μαΐου, σημειώνει σε έκθεσή της η Euroxx.

Euroxx: Αδύναμο και το Q1 για ελληνικές τράπεζες
Ζημιογόνο αναμένεται και το α΄ τρίμηνο του 2012 για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, που ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 30 και 31 Μαΐου, σημειώνει σε έκθεσή της η Euroxx.

Όπως αναφέρει, τα μεγέθη αναμένονται ιδιαίτερα αδύναμα, λόγω της εξέλιξης των spreads και των δανειακών χαρτοφυλακίων, της συνεχιζόμενης εκροής καταθέσεων, των χαμηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους ομολόγων και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης λόγω της χρήσης του ELA.

Στον αντίποδα, οι προσπάθειες περιορισμού κόστους αναμένεται να στηρίξουν την κερδοφορία προ προβλέψεων, με τις δαπάνες προσωπικού και διοίκησης να υποχωρούν σε μονοψήφια επίπεδα εν μέσω μειώσεων μισθών και υπαλλήλων.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει επιτάχυνση στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της εγχώριας ύφεσης και των χαμηλότερων εισοδημάτων.  

Ειδικότερα, η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει ζημίες ύψους 94,6 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας μείωση των κερδών προ προβλέψεων κατά 20,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, προβλέπει αύξηση των ζημιών από επισφαλή δάνεια κατά 24,5% σε ετήσια βάση.

Η Eurobank αναμένεται να εμφανίσει ζημίες 77 εκατ. με τα κέρδη προ προβλέψεων να ενισχύονται κατά 5,2% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2011. Άνοδος 7,5% αναμένεται στις ζημίες από επισφάλειες.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει ζημίες 191,1 εκατ. ευρώ, με μείωση 15,3% στα κέρδη προ προβλέψεων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις για επισφάλειςες αναμένεται να μειωθούν κατά 27,8% σε τριμηνιαία βάση, με αύξηση ωστόσο 36,7% σε ετήσια βάση.

Σε ανακοινώσιμη βάση, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει κκέρδη 318,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση αναμένεται να εμφανίσει ζημίες 184,5 εκατ. ευρώ, με υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 7,6% σε τριμηνιαία βάση. Πτώση 53,6% στις προβλέψεις για επισφάλειες στο τρίμηνο, αύξηση 74,8% σε ετήσια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v