Μάχες ρευστότητας για δεκάδες επιχειρήσεις!

Τι «παίζει» για 15 εταιρείες του Χρηματιστηρίου. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα σπασμένα covenants και οι συζητήσεις με το τραπεζικό σύστημα για την αναχρηματοδότηση των δανείων. Τι παρατήρησαν οι ορκωτοί ελεγκτές.

Μάχες ρευστότητας για δεκάδες επιχειρήσεις!
Δεκάδες είναι οι εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. που πρώτο μέλημά τους το 2012 δεν είναι η επίτευξη κερδοφορίας, αλλά η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους μέσα από την άντληση της απαιτούμενης ρευστότητας.

Όπως δείχνουν τα ετήσια αποτελέσματα των εταιρειών:

• Πολλές δηλώνουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Η πραγματικότητα μάλιστα φαίνεται να είναι ακόμη χειρότερη, καθώς σε λογιστικές καταστάσεις όπου δεν αναφέρεται κάτι σχετικό ακούγεται πως υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και συνεργάτες για έναν ή και για αρκετά περισσότερους μήνες…

• Πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εταιρειών που έχουν -λόγω της κρίσης- σταματήσει να πληρούν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες που απαιτούν τα μακροπρόθεσμα δάνειά τους (covenants), με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν αμέσως ολόκληρο το ποσό.

• Τόσο για τον προηγούμενο λόγο, όσο και εξαιτίας των αδύναμων αποτελεσμάτων (οικονομική κρίση), πολλές επιχειρήσεις ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών τους υποχρεώσεων από τις τράπεζες, με επιμήκυνση της περιόδου λήξεως και με επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Το ζήτημα είναι πως τα αιτήματα ορισμένων τέτοιων εταιρειών είναι πιθανόν να μη γίνουν δεκτά από τις (δοκιμαζόμενες) τράπεζες, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση η βιωσιμότητά τους είναι αμφίβολη.

Alapis: Τραγική είναι η κατάσταση στον εισηγμένο όμιλο, καθώς:
• Απαιτείται κεφάλαιο κίνησης 98 εκατ. ευρώ για το 2012.
• Ο βασικότερος μέτοχος ακόμη το… σκέφτεται για το αν και πώς θα στηρίξει την εταιρεία.
• Οι τράπεζες έχουν κόψει τις γραμμές χρηματοδότησης και έχουν καταγγείλει δάνεια 962 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν κηρυχθεί ληξιπρόθεσμα και καταβλητέα.
• Σε τρίμηνη διαθεσιμότητα βρίσκονται 416 εργαζόμενοι του ομίλου.
• Η διοίκηση προτίθεται να εξετάσει την κατάθεση νέας αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99.
• Στις 6 Μαρτίου, η θυγατρική ΚΠ Μαρινόπουλος υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, όταν ο προμηθευτής της GlaxoSmithKline υπέβαλε εναντίον της αίτηση πτώχευσης, που θα εκδικαστεί στις 2 Μαΐου.

Με βάση τα αποτελέσματα του 2011, η ζημία χρήσης διαμορφώθηκε σε 1,45 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια κατέστησαν αρνητικά (-452,4 εκατ. ευρώ).

Avenir: Μέσα στον Απρίλιο πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση χρεολυτικού δανείου, το οποίο στην περίπτωση μη καταβολής καθίσταται αμέσως απαιτητό.

Πονοκέφαλος επίσης για την εταιρεία ήταν η κίνηση πρώην στελέχους της να μεταφέρει το σύνολο των πρακτορείων της θυγατρικής της Eurogoal σε άλλη εταιρεία (εκτός ομίλου), με αποτέλεσμα τη μεγάλη υποχώρηση του τζίρου (η εισηγμένη κινείται νομικά εναντίον του πρώην στελέχους της).

Απέναντι σε αυτήν τη συγκυρία, η Avenir έχει ψηφίσει τη δυνατότητα έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και βρίσκεται σε συζητήσεις με πιστώτρια τράπεζα, ώστε να εξασφαλίσει την κατάλληλη και αμοιβαία παρέκκλιση (waiver) από την υποχρέωση της καταβολής της α΄ δόσης και τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού.

Επειδή αυτά δεν μπορούν να διασφαλιστούν, ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρεται σε «ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου».

Αλουμύλ: Ο εισηγμένος όμιλος δεν τηρεί τους δείκτες που ορίζονται στις ομολογιακές δανειακές συμβάσεις του και έτσι το μακροπρόθεσμο μέρος των ομολογιακών δανείων απεικονίστηκε στο βραχυπρόθεσμο παθητικό στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης/12/2011.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες για αναχρηματοδότηση των ομολογιακών της δανείων και για τον σκοπό αυτόν έλαβε επιστολές πρόθεσης για την επίδειξη ανοχής από τη μη εκπλήρωση των χρηματοοικονομικών δεικτών, καθώς και για τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων.

Βαράγκης: Συζητά με τις τράπεζες να του χορηγηθεί απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης δεικτών του δανείου (waiver), ενώ τα ίδια κεφάλαιά του είναι χαμηλότερα από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου. Στα θετικά της εταιρείας η έμφαση για εντονότερη δραστηριοποίηση στο εξωτερικό.

Βαρβαρέσος: Παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί εδώ και τόσο καιρό, ακόμη αναμένονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης η ολοκλήρωση των διαδικασιών του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της εισηγμένης (περιλαμβάνει και θέματα χρηματοοικονομικής φύσεως) και η υλοποίηση αυτού. Και όσο συνεχίζεται η καθυστέρηση, συνεχίζεται και το πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας στην επιχείρηση. Στα +3 εκατ. ευρώ οι ταμειακές ροές του 2011.

Dionic: Σε προχωρημένες συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, με σκοπό την αναχρηματοδότηση μέρους του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, βρίσκεται η διοίκηση της Dionic.

Το 2011 οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 19,1 εκατ. ευρώ λόγω μεγάλων απομειώσεων, ενώ μεγάλες ήταν και οι αρνητικές ταμειακές ροές (-14,1 εκατ. οι λειτουργικές), με αποτέλεσμα ο δανεισμός να αυξηθεί κατά 11,7 εκατ. παρά την πώληση ιδίων μετοχών (καθαρός δανεισμός 45 εκατ. ευρώ).

Εβροφάρμα: Υπήρξε θέμα μη τήρησης όρων των δανείων της εταιρείας, ωστόσο μέσα στο 2012 ολοκληρώθηκε η επαναδιαπραγμάτευση νέου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, το οποίο επιτρέπει την αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανεισμού μέσω της τροποποίησης του χρονοδιαγράμματος της αποπληρωμής του.

Euromedica: Μετά από απομειώσεις 48,1 εκατ. ευρώ, στα 118,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες του ομίλου το 2011. Ο καθαρός δανεισμός στις 31/12/2011 ήταν ανώτερος των 350 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούσαν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά 102 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με πιστωτικά ιδρύματα με σκοπό τον επανακαθορισμό των όρων υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων, λόγω μη τήρησης ορισμένων χρηματοοικονομικών δεικτών.

Μηχανική: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ομίλου ανέρχονται σε 177 εκατ. ευρώ. Στόχοι της διοίκησης είναι η αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 160 εκατ. ευρώ και η παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης.

«Οι συζητήσεις της διοίκησης με τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ήδη έχει υπογραφεί η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται όλα τα επιμέρους βήματα που θα επιτρέψουν την υπογραφή των συμβάσεων του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου», αναφέρει η εταιρεία.

Μπουτάρης: Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας, στο μεγαλύτερο μέρος τους ληξιπρόθεσμες, υπερβαίνουν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά 9,24 εκατ. ευρώ.

Γίνονται επαφές με δανείστριες τράπεζες για τη χρηματοδότηση της εταιρείας, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δραστηριότητά της.

Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου: Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία άντλησε σχεδόν 100 εκατ. ευρώ μέσα από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, τα υπάρχοντα προβλήματα κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι: κυκλοφορούν ενεργητικό μικρότερο από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, λειτουργικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης πλοίων ζημιογόνο, τα ίδια κεφάλαια μικρότερα από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, τα ίδια κεφάλαια των θυγατρικών αρνητικά κ.λπ.

Το 2011 η ΝΕΛ υποχρεώθηκε σε ζημίες 61 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαιά της να περιορίζονται στα 12,1 εκατ., με τις λειτουργικές ταμειακές ροές αρνητικές κατά 23,2 εκατ. ευρώ και τις υποχρεώσεις πλην των δανείων αυξημένες κατά 29,4 εκατ. ευρώ.
Ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρεται σε «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αμφιβολία συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου».

Σάνυο Συμμετοχών: Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υπολογίζονται σε 13,26 εκατ. ευρώ. Θετικές οι ταμειακές ροές του 2011 και πολιτική της εταιρείας είναι η πώληση περιουσιακών της στοιχείων (π.χ. πρόσφατα ρευστοποιήθηκε η συμμετοχή στη Μάρμαρα Κυριακίδης) με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας.

Ο ορκωτός ελεγκτής μιλά για «ουσιώδη αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα της εταιρείας για συνέχιση της δραστηριότητάς της. Ζητήθηκε από τη διοίκηση να πραγματοποιήσει την εκτίμηση για την καταλληλότητα της χρήσης της αρχής της συνέχισης στη δραστηριότητα, χωρίς όμως να το πράξει». Ο ορκωτός εξέφρασε «αδυναμία έκφρασης γνώμης».

Shelman: O όμιλος από τις αρχές Απριλίου 2011 βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, με σκοπό την αναδιάρθρωση του δανεισμού του. Σύμφωνα με την εταιρεία, «η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αν και έχει καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, παρότι οι ρυθμοί των επαφών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών είναι αμείωτοι. Μέχρι σήμερα, καμιά πιστώτρια τράπεζα δεν έχει λάβει μέτρα εναντίον της εταιρείας και δεν υφίσταται αλληλογραφία που να δηλώνει την πρόθεση κάποιας τράπεζας να προβεί σε ενέργειες εις βάρος μας, λόγω της μη τήρησης των προκαθορισμένων δεικτών».

Τέλος, η διοίκηση εκτιμά ότι θα δύναται να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τουλάχιστον για το 2012.

Spider: Σύμφωνα με τη διοίκηση, «η εταιρεία διατρέχει σημαντικό κίνδυνο ρευστότητας, λόγω αφενός της μείωσης των αποτελεσμάτων και αφετέρου του γενικότερου κλίματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Παρά το γεγονός ότι οι ταμειακές ροές του 2011 ήταν θετικές, δάνεια 13,5 εκατ. ευρώ ταξινομήθηκαν ως βραχυπρόθεσμα, λόγω μη εκπλήρωσης προβλεπόμενων όρων δανειακών συμβάσεων.

Η εταιρεία προβαίνει κατά καιρούς σε ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών της προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Yalco: Τα ίδια κεφάλαια έχουν υποχωρήσει κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και στις 31/12/2011 το κυκλοφορούν ενεργητικό ήταν χαμηλότερο από το βραχυπρόθεσμο παθητικό.

Ωστόσο, στις 28/2/2012 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου 26,5 εκατ. ευρώ αναχρηματοδοτώντας τις δανειακές της υποχρεώσεις και οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις θα μετατραπούν σε ομολογιακό δάνειο πληρωτέο από το 2013 έως το 2017. Οι ταμειακές ροές του 2011 ήταν θετικές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v