Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Θετική έκπληξη από ΚΙΝΟ-Στοίχημα

Θετικός παράγοντας για τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ οι επιδόσεις του ΚΙΝΟ και του Στοιχήματος, λένε οι αναλυτές. Σε ποιά σημεία θα εστιάσουν την προσοχή τους στο σημερινό conference call.

ΟΠΑΠ: Θετική έκπληξη από ΚΙΝΟ-Στοίχημα
Υψηλότερα των εκτιμήσεών της λέει η HSBC ότι ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ για το δ’ τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, όπως αναμένονταν, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ένα αδύναμο δ’ τρίμηνο, ωστόσο εμφάνισε βελτιωμένες τάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Οι λειτουργικές επιδόσεις του ΟΠΑΠ εξέπληξαν θετικά, με τις πωλήσεις του Στοιχήματος και του ΚΙΝΟ να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις.

Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει πως ο ΟΠΑΠ θα πραγματοποιήσει σήμερα τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητήσει τα αποτελέσματά της καθώς και το outlook. Η HSBC δηλώνει πως θα επικεντρώσει την προσοχή της στο τρέχον συναλλακτικό περιβάλλον, τις επιδόσεις των νέων monitor games, τα σχέδια για περαιτέρω εμπλουτισμό των προϊόντων του ΟΠΑΠ καθώς και τις πρωτοβουλίες για περιορισμό του κόστους.

Επιπλέον, θα δείξει ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες του rollout των VLTs, την στρατηγική για τα online παιχνίδια καθώς και την ιδιωτικοποίηση της αδειοδότησης των τυχερών παιχνιδιών. Θεωρεί πως τα σχόλια της διοίκησης για αυτά τα ζητήματα πιθανότατα θα επισκιάσουν τις βραχυπρόθεσμες επιδόσεις του Οργανισμού σε επίπεδο κερδοφορίας.

Αδύναμα αλλά υψηλότερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η Marfin Analysis τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το δ’ τρίμηνο σε επίπεδο εσόδων και EBITDA λόγω του ΚΙΝΟ και του Στοιχήματος, αλλά κάτω των εκτιμήσεων σε επίπεδο καθαρών κερδών λόγω έκτακτης χρέωσης ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, σημειώνει η Marfin, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα, τα οποία ήταν αδύναμα σε γενικές γραμμές αντανακλώντας την τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση στην Ελλάδα. Απογοητευτικό θεωρεί τον τζίρο από τα monitor games, ενώ χαρακτηρίζει «ανθεκτικό» το περιθώριο EBITDA.

Η χρηματιστηριακή γνωστοποιεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση των εκτιμήσεών της για τον κύκλο εργασιών του ΟΠΑΠ το 2012 κατά 10% κοντά στα 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντανακλώνται οι καθυστερήσεις στην εισαγωγή των VLTs καθώς και η συντηρητικότερη στάση στις επιδόσεις των υφιστάμενων παιχνιδιών λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα. Επίσης, θα μειώσει τις εκτιμήσεις για το EBITDA κατά 4-5% κοντά στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της χρήσης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 430 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή του 2013 σε 1,05 ευρώ ανά μετοχή.

Η Eurobank Sec από την πλευρά της αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ υπήρξε βελτίωση στα παιχνίδια. Σε ότι αφορά το conference call σημειώνει πως η προσοχή θα είναι στραμμένη στα ρυθμιστικά ζητήματα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις (τα ερωτήματα της Κομισιόν σε ότι αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις, την εξαίρεση του αθλητικού στοιχηματισμού από την αρχική συμφωνία αδειοδότησης, κλπ), στο χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης και της εισαγωγής των VLTs, καθώς και στην μερισματική πολιτική στην περίπτωση που δεν επιβληθεί τελικά έκτακτη φορολόγηση.

Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ σε γενικές γραμμές ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Proton Bank, ωστόσο ήταν λίγο υψηλότερα του consensus. Αν και η τάση παραμένει αρνητική ως αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης, η χρηματιστηριακή θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η πτώση στο ΚΙΝΟ αυτό το τρίμηνο ήταν μονοψήφια. Καλή κρίνεται και η επίδοση του Στοιχήματος, δεδομένου του σχετικά χαμηλού payout, ενώ αρνητική έκπληξη χαρακτηρίζει τα νέα monitor και virtual games που φαίνεται μέχρι στιγμής να μην έχουν αξιόλογες επιδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v