Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Κ.: Μπλόκο στο "παράθυρο" εξόδου από ΧΑ

Καταργείται η δυνατότητα εξόδου εισηγμένων εταιρειών μέσω συγχωνεύσεων με μη εισηγμένες. 5+2 νομοθετικές παρεμβάσεις από Ε.Κ. για διευκόλυνση -ξένων- επενδύσεων και διαφάνεια. Τι ανακοίνωσε ο Κ. Μποτόπουλος.

Ε.Κ.: Μπλόκο στο παράθυρο εξόδου από ΧΑ
Πέντε συν δύο νομοθετικές παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της ενίσχυσης και της απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου και της ανάδειξης εργαλείων όπως τα ΑΚΕΣ ετοιμάζει η Ε.Κ., ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρει το παράθυρο εξόδου από το Χ.Α. μέσω συγχώνευσης εισηγμένης εταιρείας με μη εισηγμένη.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος, ανακοίνωσε ότι η Ε.Κ. έχει προετοιμάσει σχέδια νόμου ή τροπολογίες για τα εξής θέματα:

- Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ)
- Αλλαγές στο νόμο περί δημόσιων προτάσεων
- Νέο σχέδιο περί εταιρικής διακυβέρνησης
- Σχέδιο νόμου για παροχή πίστωσης (margin)
- Επιμήκυνση της υποχρέωσης τήρησης των ηχητικών αρχείων (ν. 3340/2005)
- Τροποποίηση του νόμου περί ΑΕΕΑΠ
- Ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για ΟΣΕΚΑ

Οι παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες θα υποβληθούν στο υπουργείο Οικονομικών εντός 10ημέρου, και ο κ. Μποτόπουλος εκφράζει την ελπίδα ότι θα τύχουν επεξεργασίας πριν από την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στόχος των νομοθετικών παρεμβάσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Κ., είναι να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων και να ενισχυθεί η διαφάνεια μέσω ταυτόχρονης απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου.

«Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο πιο ευκρινές στους επενδυτές εξωτερικού και εσωτερικού», τόνισε ο κ. Μποτόπουλος, δίνοντας και το στίγμα μιας προσπάθειας να δημιουργηθούν, προληπτικά αυτήν τη φορά, προϋποθέσεις από τις εποπτικές αρχές, που να συμβάλουν στον εθνικό στόχο ανάταξης της οικονομίας και επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ενδεικτικές της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι οι αλλαγές που εισηγείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το πλαίσιο που διέπει τα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών και τις ΑΕΕΑΠ.

Για τα μεν ΑΚΕΣ προωθείται η δυνατότητα εισαγωγής στο χρηματιστήριο με ταυτόχρονη βελτίωση, όπου κριθεί δυνατό και επιβλητέο από το υπουργείο Οικονομικών, του φορολογικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, οι τροποποιήσεις στο πλαίσιο κρίθηκαν αναγκαίες μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το εξωτερικό για επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή.

Αυτό το ενδιαφέρον εκφράστηκε από μικρού μεγέθους εταιρείες τις οποίες θα διευκόλυνε, όπως εκτιμά η Ε.Κ., η αναζωογόνηση του θεσμού των ΑΚΕΣ, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία διενέργειας επενδύσεων από ξένους στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στις δημόσιες προτάσεις, η Ε.Κ. κλείνει το «παράθυρο» που αφορούσε στην δυνατότητα εξόδου μιας εταιρείας από το Χρηματιστήριο κατόπιν συγχώνευσης δια εξαγοράς της εισηγμένης εταιρείας από μη εισηγμένη.

Επίσης ρυθμίζεται αναλυτικά το θέμα του δίκαιου και εύλογου ανταλλάγματος που πρέπει να προσφερθεί στους μετόχους μειοψηφίας σε περίπτωση που το αντάλλαγμα της δημόσιας πρότασης συνίσταται όχι σε μετρητά αλλά σε κινητές αξίες.

Σχετικό με το προσφερόμενο στους μετόχους μειοψηφίας αντάλλαγμα θα λαμβάνονται πλέον υπόψιν οι συναλλαγές των τελευταίων 12 μηνών και όχι 6, όπως ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά στην παροχή πίστωσης (margin) με σχέδιο νόμου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία MiFID και ρυθμίζει την παροχή πίστωσης με έγγραφη σύμβαση.

Νέο στοιχείο είναι ότι πλέον ως ασφάλεια μπορούν να παρασχεθούν οι κινητές αξίες που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.

Σχετικά με τη σύσταση νέων ΟΣΕΚΑ, η Ε.Κ. θα προτείνει τη μείωση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την δημιουργία αυτών προκειμένου να διευκολύνει τη σύσταση νέων ενώ προτείνει νέο σχέδιο νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου είναι:

Α. Η υποχρέωση των μελών του ΔΣ να εκφέρουν επιχειρηματική κρίση ή άποψη
Β. Καλύτερος διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Γ. Πολιτική αμοιβών η οποία αποφασίζεται από το ΔΣ και αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Δ. Αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία των 2/3 στη Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστούν σημαντικές αποκλίσεις στη χρήση αντληθέντων κεφαλαίων.

Ο ερωτηθείς σχετικά με την διατήρηση απαγόρευσης του short selling, πρόεδρος της Ε.Κ. δήλωσε πως η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας και του Βελγίου και επεσήμανε πως εάν δεν υπάρξει απρόοπτο είναι πιθανή η άρση της απαγόρευσης στην προγραμματισμένη ημερομηνία (χωρίς να δοθεί νέα παράταση σε αυτήν).

Τέλος, αναφορικά με τις τράπεζες ο κ. Μποτόπουλος είπε ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση στη δημοσίευση των ισολογισμών των τραπεζών λόγω του PSI. Σημείωσε πάντως ότι εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v