Αύριο η αξιολόγηση από FTSE

Την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για δεύτερη τρίμηνη -κατ' αρχάς- αναβολή της εφαρμογής του νόμου υπεραξίας αναμένουν οι φορείς της κεφαλαιαγοράς. Αύριο η αξιολόγηση του ΧΑ από τον οίκο FTSE.

Αύριο η αξιολόγηση από FTSE
Την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για δεύτερη τρίμηνη -κατ' αρχάς- αναβολή της εφαρμογής του νόμου υπεραξίας αναμένουν οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, ενώ το ίδιο το χρηματιστήριο έχει ζητήσει τουλάχιστον την εξαίρεση των ξένων επενδυτών από το φόρο αυτόν.

Αύριο ο διεθνής οίκος FTSE θα προχωρήσει σε αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειώσει το Χ.Α. από τον Σεπτέμβριο του 2011 (όπου είχε ανακοινωθεί η παραμονή της ελληνικής αγοράς στην κατάταξη των ανεπτυγμένων αγορών) έως σήμερα.

Τότε, ο διεθνής οίκος είχε επισημάνει τρία σημεία που έχρηζαν επίλυσης από την ελληνική πλευρά: τη φορολόγηση των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών δανεισμού, τη διπλή φορολόγηση συναλλαγών OTC όταν υπάρχει διαμεσολάβηση και την επιβολή φόρου κεφαλαιακών κερδών στους ξένους επενδυτές. Τα δύο πρώτα σημεία έχουν ήδη επιλυθεί, ωστόσο εκκρεμεί το θέμα απαλλαγής των αλλοδαπών από τον συγκεκριμένο φόρο.

Φορείς της αγοράς όπως ο ΣΜΕΧΑ και ο ΣΕΔΥΚΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει την επιβολή του φόρου υπεραξίας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, αντιαναπτυξιακό και άδικο μέτρο. Ο μεν ΣΜΕΧΑ ζητά την απαλλαγή από αυτόν όλων των επενδυτών -Ελλήνων και ξένων-, ενώ ο ΣΕΔΥΚΑ αντιπροτείνει άλλους τρόπους εφαρμογής του σε περίπτωση όπου η κυβέρνηση επιμείνει στην επιβολή αυτού, και σε κάθε περίπτωση μη εξαίρεση καμίας ομάδας επενδυτών.

Το χρηματιστήριο έχει ζητήσει -εν όψει και της παραπάνω αξιολόγησης από τον οίκο FTSE- απαλλαγή των αλλοδαπών επενδυτών, φυσικών ή νομικών προσώπων που δεν έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, πρόταση με την οποία συντάσσεται πλήρως και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για απόφαση αναβολής του φόρου κεφαλαιακών κερδών έως το τέλος του χρόνου και σε κάθε περίπτωση αναμένεται ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών εντός του τρέχοντος μηνός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v