Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ρηχή η ευρωπαϊκή ύφεση

Η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι ρηχή και η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της στο β' εξάμηνο του 2012, εκτιμά η Eurobank. Αύξηση αποκλίσεων μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας.

Eurobank: Ρηχή η ευρωπαϊκή ύφεση
Η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι ρηχή και η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, εκτιμά έρευνα της Eurobank για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, προβλέπει αύξηση των αποκλίσεων μεταξύ περιφέρειας και χωρών του πυρήνα.

Αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει ότι η εξάπλωση της κρίσης κυβερνητικού χρέους σε συστημικές χώρες της ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ενίσχυσε την αβεβαιότητα των αγορών, οδηγώντας την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Ωστόσο, η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών -όπως αποτυπώνεται στους πρόδρομους δείκτες- και από την βελτίωση του διεθνούς κλίματος.

Κατά συνέπεια, η ύφεση θα είναι ρηχή και η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η έκθεση, η ανάκαμψη κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ισχνή, οδηγώντας την οικονομία της Ευρωζώνης σε μηδενικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2012.

Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στις χώρες της περιφέρειας βραχυπρόθεσμα προκαλούν αύξηση της ανεργίας και δραματική πτώση της εγχώριας ζήτησης, οδηγώντας τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Ως εκ τούτου, οι αποκλίσεις στην ανάπτυξη μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας αναμένεται να συνεχιστούν και το 2012.

* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Eurobank δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v