Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιλάβιος: Αλλαγές στα όρια διακύμανσης των μετοχών

Αλλαγές στα όρια διακύμανσης των μετοχών από την 1η Ιανουαρίου 2005, όπως η κατάργηση του limit up και του limit down για τις μετοχές του FT20, ανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος. Τι αλλάζει στα όρια διακύμανσης των υπόλοιπων μετοχών. Τα μέτρα για τη διαφάνεια σε εισηγμένες, αμοιβαία κεφάλαια. Η νέα πρόταση για ΔΛΠ. Τι ειπώθηκε για Elmec Sport.

Πιλάβιος: Αλλαγές στα όρια διακύμανσης των μετοχών
Την κατάργηση του limit up και του limit down για τις μετοχές του FT20 από 1/1/2005 ανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος.

Επίσης, για τις υπόλοιπες μετοχές αντικαθίσταται το όριο (συν/πλην) 12%+6% (18%) στο (συν/πλην) 20% (10%+10%).

Παράλληλα, ο κ. Πιλάβιος ζήτησε την εφαρμογή των ΔΛΠ από το α’ εξάμηνο του 2005 (και όχι από το α’ τρίμηνο, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί) προκειμένου οι οικονομικές καταστάσεις να συνοδεύονται από πιστοποιητικό ελέγχου ορκωτού ελεγκτή.

Επίσης, ο κ. Πιλάβιος εξήγγειλε σειρά μέτρων για τις εισηγμένες και τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Όσον αφορά στην οδηγία περί market abuse (κατάχρηση αγοράς) ο κ. Πιλάβιος δήλωσε πως το κείμενο θα κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα και εν συνεχεία θα δοθεί σε όλους τους φορείς της αγοράς προς διαβούλευση.

Αναφερόμενος στο θεσμό του market maker ο κ. Πιλάβιος τον χαρακτήρισε το βαθμό που λειτουργεί σήμερα ως μη ικανοποιητικό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει συζήτηση για την αναμόρφωση του θεσμού.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με τον χρόνο της ανακοίνωσης από την Elmec Sport σχετικά με την Nike, ο κ. Πιλάβιος ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γύρω από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή της Elmec Sport την προηγούμενη μέρα της ανακοίνωσης.

-----Τα μέτρα για τις εισηγμένες:

* Υποχρεωτική αναφορά σε εμφανές σημείο του ετήσιου δελτίου:

1. Των ιδίων κεφαλαίων και των καθαρών αποτελεσμάτων μετά από φόρους, όπως διαμορφώνονται μετά τις τυχόν ποσοτικοποιημένες παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή που παρατίθενται στο πιστοποιητικό ελέγχου.

2. Τις χρήσεις για τις οποίες η εταιρία και οι θυγατρικές της που περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές.

3. Τις θυγατρικές εταιρίες που περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει πιστοποιητικό ελέγχου ορκωτού ελεγκτή με ιδιαίτερη αναφορά στο ποσοστό που αντιστοιχούν οι ανωτέρω εταιρίες στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και στα ενοποιημένα αποτελέσματα.

4. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα ανά μετοχή μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Σε περίπτωση που η εταιρία δεν συντάσσει ενοποιημένες καταστάσεις τα αποτελέσματα ανά μετοχή μετά από φόρους.

* Το ετήσιο δελτίο το οποίο περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για την εταιρία (προσάρτημα, καταστάσεις ταμειακών ροών, έκθεσή συναλλαγών της εταιρίας με συνδεδεμένες επιχειρήσεις κλπ):

α. διανέμεται υποχρεωτικά στους παριστάμενους μετόχους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση

β. καταχωρείται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της εταιρίας και τίθεται στην διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου από τα γραφεία της εταιρίας σε έντυπη μορφή, το αργότερο 10 εργάσιμες ημέρες πριν από την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

* Εφόσον υπάρχουν επιφυλάξεις όσον αφορά στην επάρκεια των ελέγχων που διενεργούν οι ορκωτοί ελεγκτές σε εισηγμένες εταιρίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ασκεί το δικαίωμα που της παρέχει η νομοθεσία και θα αιτείται τη διενέργεια ποιοτικού ελέγχου από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ).

----Mέτρα για τα Αμοιβαία Κεφάλαια

* Υποχρεωτική αναφορά στα έντυπα τριμηνιαίας ενημέρωσης που αποστέλλονται στους μεριδιούχους της προμήθειας διαχείρισης και της προμήθειας θεματοφυλακής.

* Υποχρεωτική αναφορά στα ίδια έντυπα και τις τριετούς σωρευτικής απόδοσης του αμοιβαίου κεφαλαίου.

* Υποχρεωτική δημοσίευση τριμηνιαίων πινάκων επενδύσεων αντί εξαμηνιαίων που ισχύουν σήμερα, το αργότερο 10 ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου.

* Απαγόρευση μετοχικών τοποθετήσεων στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων.

Εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων, την εξασφάλιση σταθερής εισροής νέων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο και την προώθηση της έννοιας της μακροπρόθεσμης επένδυσης αποτελεί το κίνητρο που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο εκπίπτει ετησίως από το φορολογητέο εισόδημα το 15% της δαπάνης για αγορά μικτών και μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων και μέχρι ποσού 3.000 ευρώ για την περίοδο 2005 - 2009, εφόσον τα αμοιβαία κεφάλαια διακρατηθούν για 3 έτη και δεν προέρχονται από ρευστοποιήσεις ήδη υπαρχόντων τοποθετήσεων σε μετοχικά και σε μικτά αμοιβαία κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v