Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: «Φωτιές» στο ΧΑΚ με εμπλοκή ΕΧΑΕ

Το Euro2day.gr είχε δημοσιεύσει πρώτο τα περί σχεδιαζόμενης πώλησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και τα περί ενδιαφέροντος του ΧΑ. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να τροφοδοτήσουν δημοσιογραφικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κύπρος: «Φωτιές» στο ΧΑΚ με εμπλοκή ΕΧΑΕ
Όταν πέρυσι το καλοκαίρι το Euro2day.gr είχε δημοσιεύσει πρώτο τα περί σχεδιαζόμενης πώλησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και τα περί ενδιαφέροντος του Χ.Α., η ελληνική πλευρά δεν είχε σχολιάσει επισήμως το όλο θέμα, ενώ από την Κύπρο το μόνο που είχε ανακοινωθεί -και αυτό μετά από καιρό- ήταν η πρόθεση πώλησης του ΧΑΚ με σκοπό την εξασφάλιση εσόδων για το δημόσιο ταμείο (για τα περί εμπλοκής της Ελλάδας ή ακόμη περί αρχικής συμφωνίας τίποτα…).

Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, και ειδικότερα το βιβλίο που εξέδωσε αυτές τις μέρες ο τέως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χαρίλαος Σταυράκης έρχονται να τροφοδοτήσουν δημοσιογραφικά (μεταξύ άλλων) και το συγκεκριμένο θέμα αλλά και να θέσουν νέα ζητήματα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο τέως υπουργός υποστηρίζει πως είχε υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση του ΧΑΚ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιούνιο του 2011 υπήρξε συνάντηση και κατά τη διάρκεια αυτής οι δύο πλευρές φέρεται να είχαν δώσει τα χέρια.

Και από εδώ και μετά, χρηματιστηριακοί κύκλοι της Κύπρου εκφράζουν μια σειρά ερωτήματα:

• Μπορεί να κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος ο αρμόδιος υπουργός και εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας;

• Αν οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, γιατί ο πρόεδρος του ΧΑΚ δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΚ για τις εξελίξεις, τα μέλη του οποίου πληροφορήθηκαν την όλη κατάσταση από την ανάγνωση του περιβόητου βιβλίου; Μάλιστα, κύκλοι του ΧΑΚ έσπευσαν αρχικά να διαψεύσουν τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και κατάπιαν τη γλώσσα τους όταν λίγο αργότερα η σχετική συνάντηση επιβεβαιώθηκε αρμοδίως.

• Γιατί δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα το deal, από τη στιγμή μάλιστα που η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης;

• Υφίστανται σήμερα, και αν ναι, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών;

Τι υποστηρίζει η Αθήνα

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην ΕΧΑΕ, η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει τη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να μιλά ούτε για ύπαρξη συμφωνίας, αλλά ούτε και για τίμημα.

«Ούτε για 20 εκατ. ευρώ συμφωνήσαμε, ούτε τα χέρια δώσαμε. Απλώς είπαμε πως υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον από εμάς και να μπουν δύο ανεξάρτητοι οίκοι προκειμένου να προχωρήσουν σε μια εκτίμηση της αποτίμησης του ΧΑΚ».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών και η ΕΧΑΕ εξακολουθεί μεν να ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αρκεί να διαφανεί ότι το deal «θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων της»…

«Ξαναψήνεται» προσπάθεια διεθνοποίησης;

Κατά το παρελθόν, η ΕΧΑΕ είχε αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο να έχει κεντρικό ρόλο σε μια διευρυμένη κεφαλαιαγορά στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το όλο θέμα βέβαια δεν προχώρησε λόγω τόσο των υψηλών αποτιμήσεων που ζητούνταν όσο και της απροθυμίας αρκετών χωρών να... εκχωρήσουν τα χρηματιστήριά τους.

Το θετικό στοιχείο σήμερα είναι πως σιγά-σιγά όλοι οι παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή κατανοούν το γεγονός ότι για να προσελκυστούν σημαντικού ύψους κεφάλαια απαιτείται η ύπαρξη μεγαλύτερης σε μέγεθος αγοράς, η οποία θα είναι διεθνώς ανταγωνιστική.

Ενδεχομένως, λοιπόν, να δούμε -στο μέλλον και κάτω από προϋποθέσεις- το σχέδιο της επέκτασης της ΕΧΑΕ για δυναμικότερη παρουσία στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης να... ξαναζεσταίνεται…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v