Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο νέα κίνητρα για την τόνωση του ΧΠΑ

Στην τόνωση των συναλλαγών και την προσέλκυση νέων επενδυτών στο ΧΠΑ αποσκοπούν οι δύο νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες (από 22 Νοεμβρίου 2004) μειώνονται τα ποσοστά που παρακρατεί η ΕΤΕΣΕΠ ως ασφάλιση για άνοιγμα θέσης επί παραγώγων προϊόντων και (από 1η Δεκεμβρίου 2004) δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για το άνοιγμα θέσης.

Δύο νέα κίνητρα για την τόνωση του ΧΠΑ
Κίνητρα για την αύξηση των συναλλαγών και την προσέλκυση νέων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Παραγώγων ανακοίνωσε σήμερα το χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, μέσω των νέων ρυθμίσεων και από τη Δευτέρα 22/11, η ΕΤΕΣΕΠ θα δεσμεύει λιγότερα ποσοστά ασφάλισης ”για την ορθολογικότερη αποτύπωση του κινδύνου στα Stock Reverse Repos και στα ΣΜΕ επί μετοχών”.

Παράλληλα, από την 1η Δεκεμβρίου 2004 η ΕΤΕΣΕΠ και το ΚΑΑ θα δέχονται ως εγγύηση για το άνοιγμα θέσης στα παράγωγα και τα ομόλογα του Eλληνικού Δημοσίου.

”Και οι δύο αυτές αποφάσεις αποσκοπούν στο να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία για τις επενδύσεις σε παράγωγα προϊόντα και εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης για την παροχή κινήτρων στα ΣΜΕ και τα δικαιώματα του FTSE/ASE Mid 40”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕΣΕΠ.

Έτσι, από την 1η Δεκεμβρίου η ΕΤΕΣΕΠ σε συνεργασία με το ΚΑΑ παρέχει τη δυνατότητα δέσμευσης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του Συστήματος Άυλων Tίτλων και του Κεντρικού Αποθετηρίου Αθηνών, ως ενέχυρο για θέσεις σε παράγωγα προϊόντα.

Εφεξής, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι επενδυτές που είναι κάτοχοι ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου θα απολαμβάνουν τις αποδόσεις της επένδυσής τους σε ομόλογα και παράλληλα θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και για την είσοδό τους στην Αγορά Παραγώγων.

Τα νέα περιθώρια ασφάλισης καθώς και η δυνατότητα δέσμευσης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως κάλυψη των απαιτήσεων περιθωρίων ασφάλισης αναμένεται ότι θα συμβάλλουν στην τόνωση της ρευστότητας των αγορών του Χ.Α., χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις μείωσης στο επίπεδο ασφάλειας της εκκαθάρισης των συναλλαγών, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΤΕΣΕΠ σε συνεργασία με το ΚΑΑ θα παράσχουν τη δυνατότητα δέσμευσης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΣΑΤ του ΚΑΑ σε όλους τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων. Οι δεσμεύσεις ομολόγων στο ΣΑΤ θα γίνoνται με την ίδια ακριβώς διαδικασία με αυτή που ακολουθείται και για τη δέσμευση μετοχών.

Η εν λόγω δυνατότητα χαρακτηρίζεται ως ”σημαντικά φθηνότερη”, λαμβάνοντας υπόψη το μειωμένο ποσοστό αποκοπής που εφαρμόζει η ΕΤΕΣΕΠ κατά την αποτίμηση των ομολόγων σε σχέση με αυτό των μετοχών.

* Η πλήρης ανακοίνωση του ΧΠΑ δημοσιεύεται δεξιά στη στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v