Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αναλυτές για ΕΠΑΤΤ, Μινωικές, Blue Star

Τη συγκράτηση του κόστους, αλλά και τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, τονίζουν οι αναλυτές σχολιάζοντας τα μεγέθη εννεαμήνου των ΕΠΑΤΤ, Μινωικών Γραμμών και Blue Star, επισημαίνοντας ότι οι ακτοπλοϊκές αντιστάθμισαν το ”ακριβό” πετρέλαιο βοηθούμενες από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Οι αναλυτές για ΕΠΑΤΤ, Μινωικές, Blue Star
Τη συγκράτηση του κόστους, αλλά και τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, τονίζουν οι αναλυτές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου των Επιχειρήσεων Αττικής, Μινωικών Γραμμών και Blue Star Ferries.

Επιπλέον επισημαίνουν το γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες κατάφεραν να αντισταθμίσουν το ”ακριβό” πετρέλαιο, βοηθούμενες από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Ειδικότερα, και όσον αφορά στις Επιχειρήσεις Αττικής η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως η κάμψη του κύκλου εργασιών είναι αποτέλεσμα της μείωσης της κίνησης.

Ωστόσο, επισημαίνει το βελτιωμένο περιθώριο EBITDA, το οποίο ενισχύθηκε στο 30,3% από 27,7% πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται και στην καλύτερη διαχείριση του στόλου, αλλά και στο γεγονός ότι οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις υποχώρησαν κατά 16,2% στα 769 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank Securities σημειώνει πως η συνεχιζόμενη αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου κατάφερε να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, οδηγώντας ταυτόχρονα σε βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, για τις Επιχειρήσεις Αττικής.

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου των Επιχειρήσεων Αττικής η Σίγμα Securities η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι μειωμένες αποσβέσεις και τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά είχαν ως αποτέλεσμα την κατά 14,6% αύξηση των κερδών.

Στο σημαντικά βελτιωμένο περιθώριο EBITDA των Μινωικών Γραμμών το οποίο διαμορφώθηκε στο 34,5% από 27% πέρυσι αναφέρεται η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, εξηγώντας πως είναι αποτέλεσμα του μειωμένου κόστους πωληθέντων, αλλά και των χαμηλότερων διοικητικών και λειτουργικών εξόδων.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ συμπληρώνει πως διατηρεί τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή των Μινωικών Γραμμών, συμπληρώνοντας πως θα αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη.

Η Εθνική ΑΧΕ εκτιμά πως η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου των Μινωικών Γραμμών (στα 15,1 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ πέρυσι) είναι αποτέλεσμα των ενεργειών συγκράτησης του κόστους που πραγματοποίησε η διοίκηση της ακτοπλοϊκής.

Αναφορικά με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών των Μινωικών Γραμμών, ο οποίος ενισχύθηκε οριακά στα 155,3 εκατ. ευρώ έναντι 155,2 εκατ. ευρώ, η Eurobank Securities σημειώνει πως τα περυσινά έσοδα είχαν ενισχυθεί από την πώληση δυο πλοίων.

Εξάλλου, η Eurobank Securities επισημαίνει πως η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου παρέμεινε ισχυρή παρά τη σημαντική άνοδο των τιμών του πετρελαίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για συγκράτηση του κόστους.

Από την πλευρά της, η Proton Securities σημειώνει πως ύστερα από επικοινωνία που πραγματοποίησε με τη διοίκηση των Μινωικών Γραμμών θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών της, οι οποίες στην παρούσα φάση προβλέπουν ότι ο κύκλος εργασιών στο έτος θα φτάσει στα 203,1 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 62,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 16,2 εκατ. ευρώ.

Η Marfin Analysis σημειώνει πως ο κύκλος εργασιών των Μινωικών Γραμμών επωφελήθηκε από την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της εταιρίας τόσο στις εσωτερικές γραμμές όσο και στις γραμμές της Αδριατικής, παρά την κάμψη της τουριστικής κίνησης.

Βελτιωμένο περιθώριο EBITDA, στο 25,7% από 24,5%, παρουσιάζει και η Blue Star Ferries, λόγω των χαμηλότερων τόκων, αλλά και λόγω μη λειτουργικών εσόδων ύψους περίπου 500.000 ευρώ που δεν υπήρχαν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v