M. Lynch: Στροφή σε large cap & μερίσματα το 2012

Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι οποίες παρέχουν ευκαιρίες διαφοροποίησης. Η παγκόσμια οικονομία μάλλον θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμά ο J. Jooste της Merrill Lynch.

M. Lynch: Στροφή σε large cap & μερίσματα το 2012
Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις που διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και παρέχουν ευκαιρίες διαφοροποίησης. Η παγκόσμια οικονομία μάλλον θα αποφύγει την ύφεση, αλλά περιορίζεται από έναν εύθραυστο ρυθμό ανάπτυξης το 2012, εκτιμά ο Johannes Jooste, Senior Portfolio Strategist στη Merrill Lynch Wealth Management.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, όμως η κατάρρευση μπορεί να αποτραπεί. Ειδικά για την ευρωζώνη, εκτιμά ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ και της ευρωζώνης είναι υπερεκτιμημένος, ενώ δεν πιστεύει ότι η Ιταλία ή η Ισπανία μπορεί να κινδυνέψουν όπως η Ελλάδα.

Θετικός είναι και για την Πορτογαλία, όπου επισημαίνει ότι θα του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν στη διάρκεια του 2012 η χώρα υποχρεωνόταν να καταφύγει σε κάποιο πρόγραμμα PSI όπως το ελληνικό. Παρ' όλα αυτά, μια άτακτη χρεοκοπία ή η αποχώρηση κάποιας χώρας από το κοινό νόμισμα είναι το κυριότερο ρίσκο.

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΚΤ, εκτιμά ότι τελικά θα είναι ο δανειστής της τελευταίας στιγμής, όμως, από την άλλη, η ΕΚΤ θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο όσον αφορά την αντιμετώπιση του χρέους κρατών και τραπεζών μέσω της εκτύπωσης νέου χρήματος.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα να δούμε μια τέτοια απόφαση να υλοποιείται αφού θα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης. Δεύτερον, εάν η ΕΚΤ προχωρούσε σε ξαφνική και μεγάλη μείωση των επιτοκίων στο 0,5%, η κίνηση αυτή ενδεχομένως να βελτίωνε τις προοπτικές της ευρωζώνης.

Ο συνδυασμός ασθενέστερης ευρωπαϊκής οικονομίας και πιο δραστήριας κεντρικής τράπεζας ίσως οδηγήσει στην εξασθένηση του ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012.

Αναφορικά με τις μετοχές, η εστίαση γίνεται στη μερισματική απόδοση, στην ποιότητα και στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, καθώς μειώνονται τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια στις μετοχικές αγορές.

Αυτό που προτείνεται στους επενδυτές το 2012 είναι οι εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν ισχυρές χρηματορροές και ανοδική μερισματική απόδοση. Σε ένα τέτοιο επενδυτικό περιβάλλον, η Merrill Lynch Wealth Management συνιστά overweight σε μετοχές του αμερικανικού και του αγγλικού χρηματιστηρίου, ως την πιο αποτελεσματική τοποθέτηση, ενώ παράλληλα για το 2012 προτείνει τη μείωση θέσεων (underweight) τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις ιαπωνικές μετοχές.

Όσον αφορά τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης ή ομόλογα investment-grade αμερικανικών επιχειρήσεων, αφού σε αυτές τις τιμές έχουν ήδη προεξοφλήσει ένα λογικό (tolerable) ποσοστό χρεοκοπιών.

Τέλος, για τα εμπορεύματα, ο χρυσός και το πετρέλαιο είναι απίθανο να δώσουν παρόμοιες αποδόσεις και το 2012, ενώ ο χρυσός είναι πιθανόν να συγκρατηθεί εξαιτίας της ανατίμησης του αμερικανικού νομίσματος. Ένα επιθετικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για την κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, το ελεγχόμενο επίπεδο προσφοράς θα πρέπει να περιορίσει και μια ενδεχόμενη διολίσθηση της τιμής του. Ο κ. Jooste τονίζει ότι δεν αποκλείει στις επενδυτικές επιλογές να προστεθούν και τα εμπορεύματα εάν η αναθέρμανση της κινεζικής οικονομίας προκύψει νωρίτερα από ό,τι περιμένουν και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ευνοούνται σημαντικά τα βιομηχανικά μέταλλα, όπως ο χαλκός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v