Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eκτακτη συνάντηση ΕΕΤ για το φόρο υπεραξίας

Έκτακτη συνάντηση μεταξύ μελών της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και εκπροσώπων της ΕΧΑΕ προκαλεί η ασάφεια που ακόμα υφίσταται -επισήμως τουλάχιστον- όσον αφορά στην εφαρμογή του φόρου υπεραξίας. Παρέμβαση Μωραϊτάκη.

Eκτακτη συνάντηση ΕΕΤ για το φόρο υπεραξίας
Έκτακτη συνάντηση μεταξύ μελών της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και εκπροσώπων της ΕΧΑΕ προκαλεί η ασάφεια που ακόμα υφίσταται -επισήμως τουλάχιστον- όσον αφορά στην έναρξη εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.

Σύμφωνα με την …επίσημη εκδοχή, ο φόρος αυτός τίθεται σε ισχύ από τις 2/1/2012, ωστόσο μετά την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστηρίου με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Παντελή Οικονόμου, διαφάνηκε η προοπτική αναβολής της εφαρμογής του.

Η παραπάνω συνάντηση των εκπροσώπων της κεφαλαιαγοράς είχε καταλήξει στην κατά τουλάχιστον ένα εξάμηνο παράταση στην εφαρμογή του φόρου υπεραξίας.

Οι αντιδράσεις, που μετά βεβαιότητας αναμένονται από ξένους επενδυτές, καθώς επίσης και σειρά λεπτομερειών που χρήζουν διευκρίνησης, ήταν τα κύρια επιχειρήματα των κ.κ. Κ. Μποτόπουλου και Σωκ. Λαζαρίδη προς τον κ. Παντελή Οικονόμου.

Ωστόσο, έως σήμερα το πρωϊ δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου περί σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Το θέμα που ήδη έχει προκύψει είναι κρίσιμο και αφορά στο εξής: Οι χθεσινές (28/12) συναλλαγές, θα εκκαθαριστούν στην πρώτη εργάσιμη του νέου έτους, δηλαδή στις 2 Ιανουαρίου 2012. Αντίστοιχα, οι σημερινές και αυριανές συναλλαγές θα διακανονιστούν τις πρώτες μέρες του 2012.

Bάσει του έως σήμερα ισχύοντος νόμου περί φόρου επί των πωλήσεων, η ΕΧΑΕ παρακρατεί τον εν λόγω φόρο.

Στελέχη της ΕΧΑΕ εξέφρασαν ήδη τον προβληματισμό τους στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, δεδομένου ότι την πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διακανονισμός των συναλλαγών της 28ης Δεκεμβρίου και ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει αυτός:

Με παρακράτηση του φόρου επί των πωλήσεων (αφού δεν υπάρχει έως τώρα επίσημη ανακοίνωση περί αναβολής του φόρου υπεραξίας) ή με μη παρακράτηση αυτού (βάσει επισήμων έως τώρα ανακοινώσεων) αλλά και ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης ουσιαστικών χρηματικών κενών εντός των επόμενων ημερών, από πελάτες μελών του ΧΑ που πιθανώς μεταφερθούν αλλού.

Το ενδεχόμενο παρακράτησης του φόρου επί των πωλήσεων -και επιστροφής αυτού σε περίπτωση ισχύος του φόρου υπεραξίας, εάν δεν υπάρξει αντίθετη επίσημη ενημέρωση- ακούγεται ως πιο δίκαιο στους ιθύνοντες της ΕΧΑΕ, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι καλύπτονται απολύτως νομικά για τέτοια κίνηση.

Προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των θεματοφυλακων αλλά και απόφαση τήρησης κοινής γραμμής από όλα τα σχετιζόμενα μέρη, ορίσθηκε συνάντηση των εκπροσώπων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, αύριο Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΕΧΑΕ αναλαμβάνει πιθανό ρίσκο επίδρασης για όποια απόφαση τελικά λάβει, εκτός εάν υπάρξει σήμερα ή αύριο επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ημερομηνία έναρξης ισχύος του φόρου υπεραξίας.

Δήλωση Μωραϊτάκη

Σε ενημέρωση προς όλα τα μέλη του ΣΜΕΧΑ για το θέμα του φόρου υπεραξίας προχώρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αλ. Μωραΐτάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μωραΐτάκης «οι πληροφορίες που έχουμε από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είναι ότι έχει ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί 3μήνη παράταση για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας.

Με την σημερινή διατύπωση είναι αμφίβολο εάν απαλλάσσονται του φόρου υπεραξίας οι αλλοδαποί, δηλαδή το 50% των συναλλασσόμενων, όπως επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Το θέμα είναι αποκλειστικά στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου".

"Προφανώς αναμένεται η αποδοχή του αιτήματος 3μηνης παράτασης αλλά δεν μπορεί κανείς να το εγγυηθεί", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v