Μετοχές στην Ευρώπη που υπόσχονται κέρδη

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2012. Στο επίκεντρο εξακολουθούν να βρίσκονται η κρίση χρέους και οι προσπάθειες περιορισμού της. Οι κορυφαίες επιλογές για μετοχές.

Μετοχές στην Ευρώπη που υπόσχονται κέρδη
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες θα είναι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2012, αφού στο επίκεντρο εξακολουθούν να βρίσκονται η κρίση χρέους και οι προσπάθειες επίλυσης ή περιορισμού της.

Ωστόσο, το outlook των ευρωαγορών είναι καλύτερο από αυτό της εγχώριας αγοράς μετοχών, τουλάχιστον για το πρώτο μισό τους έτους. Ουσιαστικά, η διαφοροποίηση στην επιλογή των τίτλων που θα συνθέσουν τα χαρτοφυλάκια με ευρωπαϊκές μετοχές είναι μονόδρομος, τονίζουν ειδικοί και αναλυτές με μεγάλη συμμετοχή από ευρωπαϊκά blue chips.

Πιο συγκεκριμένα, για να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των επενδυτικών, παρουσιάζονται τίτλοι με περισσότερες από 15 θετικές συστάσεις και με θετικό ρυθμό μεταβολής στα κέρδη ανά μετοχή για το 2012, ενώ και το P/E θα πρέπει να είναι μικρότερο από 14 φορές.

Οι προτάσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο διότι προέρχονται από τα κορυφαία τμήματα ανάλυσης των οίκων αλλά και γιατί έχουν αυξημένο ειδικό βάρος στις αγορές μετοχών. Ο μέσος όρος της απόδοσης των τίτλων που συνοδεύονται από θετικές συστάσεις είθισται να ακολουθεί σε απόδοση τους δείκτες αναφοράς ή και να τους ξεπερνά, όπως το 2011.

Λίγοι και... καλοί

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, 76 τίτλοι από τις ευρωπαϊκές αγορές προκύπτουν με περισσότερες από 15 θετικές συστάσεις οίκων για το 2012. Από αυτούς, οι 21 προέρχονται από τη Γερμανία, οι 22 από τη Βρετανία, οι 11 από τη Γαλλία, οι 6 από την Ελβετία και οι 5 από την Ισπανία. Με 4 τίτλους η καθεμία συμμετέχουν η Ιταλία και η Ολλανδία και με έναν τίτλο συμμετέχουν το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

Λάμπει (εύλογα...) διά της απουσίας της η ελληνική αγορά, αφού καμία μετοχή της δεν μπόρεσε να μπει στη λίστα με τους επιλεγμένους τίτλους. Επίσης, και η αγορά της Πορτογαλίας απέχει φέτος.

Από όλες τις αναγνώσεις προκύπτει πως οι ξένοι οίκοι θα ξεκινήσουν το νέο έτος πολύ επιφυλακτικά, προτείνοντας επιλεκτικές συμμετοχές και stock picking στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις 76 μετοχές είναι ότι, πέραν της διασποράς του κινδύνου μεταξύ χωρών, συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί κλάδοι της οικονομίας, διαφοροποιώντας τον κίνδυνο και κλαδικά. Αυτό δεν είναι εφικτό στην εγχώρια μετοχική αγορά. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι η αποχή των αναλυτών από τις τραπεζικές αξίες: από τις 76 επιλογές μόλις 2 είναι τράπεζες.

Το γερμανικό... 21

Σημαντική, αλλά όχι και κυρίαρχη, θέση πλέον κατέχουν οι γερμανικοί μετοχικοί τίτλοι, αφού συμμετέχουν 21 μετοχές από τον δείκτη DAX 30. Το απόλυτο top pick της γερμανικής αγοράς μετοχών για το 2012 είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οχημάτων. Με 26 θετικές συστάσεις και καμία αρνητική, η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο της είναι τα 115,35 ευρώ και με ιδιαίτερα υψηλό περιθώριο ανόδου, της τάξεως του 34%, ενώ η απόδοσή του το 2011 είναι -5%. Ωστόσο, σωρευτικά την τελευταία πενταετία η απόδοσή του είναι +115%.

Ως δεύτερη επιλογή εμφανίζεται ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz, με 28 θετικές συστάσεις και μόλις 3 αρνητικές. Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή φτάνει στα 100 ευρώ και το περιθώριο ανόδου στο 37%, ενώ οι δείκτες αποτίμησής της είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Η εταιρεία αποτιμάται με P/E για το 2012 χαμηλότερο του 6,5, ενώ ο δείκτης P/BV βρίσκεται στο 0,81. Οι αποδόσεις της Allianz στο ταμπλό φέτος είναι -18% και στην πενταετία -53%.

Στην τρίτη θέση, με 25 θετικές συστάσεις και μόλις 2 αρνητικές, βρίσκεται ο τίτλος της HeidelbergCement. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 40 ευρώ, με περιθώριο ανόδου της τάξεως του 32% και με δείκτες αποτίμησης κάτω από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς. Για το 2012, το P/E υπολογίζεται στις 8,9 φορές, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι θα καταγράψει θετικό ρυθμό αύξησης στα κέρδη ανά μετοχή 30%. Η απόδοση του τίτλου το 2011 είναι -36%.

Στοιχείο που έχει τη σημασία του: απουσιάζουν οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες από τη λίστα με τα top picks, με εξαίρεση την Deutsche Bank, της οποίας όμως η απόδοση στην πενταετία είναι 70%.

Οι βρετανικές επιλογές

Με 22 επιλογές από τις 76, ο δείκτης FTSE 100 της Βρετανίας συμμετέχει ενεργά στις επιλογές των ξένων επενδυτικών οίκων. Η πρώτη επιλογή των αναλυτών ανήκει στον εξειδικευμένο κλάδο των γεωτρήσεων πετρελαίου και είναι η μετοχή της ENSCO. Ο τίτλος της προτείνεται από 27 τμήματα ανάλυσης και δεν έχει καμία αρνητική σύσταση!

Η μέση τιμή-στόχος τίθεται στις 49,05 λίρες ανά μετοχή, ενώ το περιθώριο ανόδου κυμαίνεται στο 38%. Η εταιρεία αποτιμάται με P/E στις 7,7 φορές για το 2012, ενώ το επόμενο έτος πιστεύεται πως θα επιδείξει σημαντική άνοδο στα κέρδη ανά μετοχή κατά 88%. Στην πενταετία η απόδοσή της είναι -16%.

Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αναλυτών βρίσκεται και η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού Royal Dutch Shell. Συγκεκριμένα, 27 αναλυτές προτείνουν «αγορά» ή «υπεραπόδοση», ενώ δεν έχει καμία αρνητική σύσταση. Η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στις 31,1 λίρες και το περιθώριο ανόδου είναι υψηλό, άνω του 15%, από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. Για το 2012, ο δείκτης τιμής προς κέρδη φτάνει στις 7,6 φορές και ο αντίστοιχος τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 1,2. Η Shell αποτελεί παραδοσιακή επιλογή των ξένων οίκων και αναμένεται πως το EPS Growth για την επόμενη χρονιά θα προσεγγίσει το 7%. Η απόδοσή της την τελευταία πενταετία είναι -0,3%.

Στις δύο επόμενες θέσεις της λίστας βρίσκονται δύο τίτλοι με 27 και 25 θετικές συστάσεις αντίστοιχα και μόλις 3 και 1 αρνητικές: η Vodafone και η Compass Group παρουσιάζουν περιθώριο ανόδου 13% και 12% αντίστοιχα για το 2012 και θετικές εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους. H Compass Group ήταν το top pick για το 2011 για τη βρετανική αγορά μετοχών και είχε απόδοση 2,4%, ενώ η απόδοσή της στην πενταετία είναι 58%.

Γαλλία και Ελβετία

Οι top επιλογές από τη Γαλλία είναι οι τίτλοι της Scor και της BNP Paribas. Για τoν εξειδικευμένο όμιλο ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, 20 επενδυτικοί οίκοι διάκεινται θετικά και κανένας αρνητικά. Για τον τίτλο της, που το 2011 εμφάνισε πτώση μόλις 6%, η αύξηση στα EPS του 2012 προβλέπεται στο 71%, ενώ η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 23 ευρώ και το περιθώριο ανόδου υπολογίζεται στο 29%. Όσον αφορά στους δείκτες αποτίμησής της για το 2012, σε όρους P/E διαμορφώνεται στις 6,6 φορές. Στην πενταετία η απόδοσή της προσεγγίζει το -20%, πολύ υψηλότερη από αυτήν του CAC 40.

Η μόνη τράπεζα που βρίσκεται στις 11 κορυφαίες επιλογές είναι η BNP Paribas, με upside potential 51%, χωρίς καμία αρνητική σύσταση και με 25 θετικές. Η μέση τιμή-στόχος φτάνει τα 42 ευρώ, ενώ για την πενταετία η απόδοσή της είναι -66%.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι τίτλοι της Casino Guichard-Perrachon και της Alstom, επιχειρήσεις πολύ γνωστές στον χώρο των τροφίμων και των βιομηχανικών conglomerates. Το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 22% και στο 58% αντίστοιχα και οι εκτιμήσεις για τη μεταβολή των κερδών το 2012 είναι θετικές.

Από την ελβετική αγορά, οι κορυφαίες επιλογές είναι η ABB, η Roche και η Transocean. Η ΑΒΒ, top επιλογή και το 2011, επιχειρεί στον κλάδο των βιομηχανικών αγαθών, ενώ οι άλλες είναι μάλλον γνωστές, η πρώτη στον κλάδο των φαρμάκων και η άλλη από τον κλάδο υπεράκτιων γεωτρήσεων πετρελαίου. Οι θετικές συστάσεις για τις τρεις αυτές μετοχές ξεπερνούν τις 25.

Ειδικά για τη Roche, δεν υπάρχει καμία αρνητική σύσταση. Τα περιθώρια ανόδου των τριών τίτλων είναι 32% για την ΑΒΒ, 5% για τη Roche και 51% για την Transocean. Η τελευταία αποτιμάται με 12,7 φορές τα κέρδη του 2012. Όσον αφορά στις αποδόσεις για φέτος, είναι -18%, +18,9% και -41% αντίστοιχα. Με ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση στο 6,68% διαπραγματεύεται και η Zurich Financial Services στον κλάδο των ασφαλειών και με 23 θετικές συνολικά συστάσεις.

Η υπόλοιπη Ευρώπη

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η μεγάλη διασπορά των κλάδων αλλά και των χωρών που παρατηρείται σε σχέση με πέρυσι από τις επιλογές της υπόλοιπης Ευρώπης. Εταιρείες κατασκευών, πετρελαίου, τηλεπικοινωνιών, καθώς και τροφίμων-ποτών περιλαμβάνονται στις 16 επιλογές. Την πρώτη θέση (μία από τις πρώτες επιλογές για το 2011) καταλαμβάνει μία ισπανική εταιρεία του πετρελαϊκού χώρου, η Repsol YPF, με 32 θετικές συστάσεις και μία αρνητική! Το περιθώριο ανόδου είναι 21%, ενώ το 2011 η απόδοσή της στο ταμπλό ήταν 6% και την τελευταία πενταετία -21%.

Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται μία εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, η Anheuser-Busch (νέα ονομασία ΑΒInBev), η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων-ποτών (βασικό σήμα της είναι οι μπίρες Budweiser, Stella Artois και Becks) με περιθώριο ανόδου 11% και αποδόσεις 3% φέτος και +44% στην πενταετία.

Κορυφαία επιλογή από την ιταλική αγορά είναι η Enel από τον χώρο των εταιρειών κοινής ωφέλειας, με 21 θετικές συστάσεις και 3 αρνητικές. Η μοναδική επιλογή από την Ιρλανδία είναι και φέτος η Ryanair Holdings, αεροπορική εταιρεία low cost, με 19 θετικές συστάσεις και 1 αρνητική, της οποίας το περιθώριο ανόδου είναι 10%.

Τέλος, όσον αφορά στην Ολλανδία, η κορυφαία επιλογή είναι η εταιρεία EADS από τον κλάδο της αεροναυπηγικής. Το περιθώριο ανόδου είναι 19%, ενώ η απόδοσή της το 2011 ήταν 30% και στην πενταετία -7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v