Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Πως σχολιάζουν οι ΑΧΕ το Q3

Οι ζημιές που ανακοίνωσε η ΕΤΕ για το Q3 δεν ήταν τόσο διευρυμένες όσο αναμένονταν, σημειώνουν οι αναλυτές, που τονίζουν ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από την φορολογία αλλά και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

ΕΤΕ: Πως σχολιάζουν οι ΑΧΕ το Q3
Οι ζημιές που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το γ’ τρίμηνο δεν ήταν τόσο διευρυμένες όσο αναμένονταν, σημειώνουν οι αναλυτές, που τονίζουν ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από την φορολογία αλλά και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Συγκεκριμένα, «θετική έκπληξη» χαρακτηρίζει η HSBC την πορεία των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, παρά την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Επίσης, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι ζημιές που ανακοίνωσε ο όμιλος δεν ήταν τόσο διευρυμένες όσο αναμένονταν.

Η Proton Bank αναφέρει πως οι ζημιές της Εθνικής ήταν πιο περιορισμένες από το αναμενόμενο, τονίζοντας πως, σε γενικές γραμμές, οι τάσεις του γ’ τριμήνου πλησίασαν αυτές που προέβλεπε η χρηματιστηριακή. Σύμφωνα με την Proton, στην Ελλάδα, οι επιδόσεις της Εθνικής πιέζονται από τις αυξημένες ανάγκες προβλέψεων, με τις προοπτικές στο «κομμάτι» αυτό να παραμένουν δύσκολες. Στην Τουρκία, η θέση της τράπεζας στην αγορά διασφαλίζει τα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ τα ισχυρά κεφάλαια και η «άνετη» αναλογία δανείων/καταθέσεων δίνουν περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Κατά την χρηματιστηριακή, οι αναμενόμενες εξελίξεις στον κλάδο (PSI+, Blackrock, κεφαλαιακές απαιτήσεις), μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική για το γ’ τρίμηνο πλησίασαν πολύ τις εκτιμήσεις σε κάθε επίπεδο. Οι ζημιές που ανακοινώθηκαν αποδίδονται εξ ολοκλήρου στην φορολόγηση και ως εκ τούτου το μέγεθος αυτό «βαραίνει» λιγότερο την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από την χρηματιστηριακή. Η Alpha Fin θεωρεί πως το βασικό σημείο των αποτελεσμάτων ήταν η ουσιαστική αύξηση στις παραλείψεις του δανεισμού προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι προσδοκίες της διοίκησης της ΕΤΕ για μια ακόμα δύσκολη χρονιά σε ότι αφορά την ποιότητα των δανείων. Σε ότι αφορά τα σχέδια για αύξηση κεφαλαίων, η διοίκηση της ΕΤΕ έδωσε ελάχιστο guidance λόγω της περιορισμένης ορατότητας σ’ αυτή τη φάση. Όπως επισημαίνει, η αβεβαιότητα αναφορικά με τις ακριβείς ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και με το πώς αυτό το θέμα θα διευθετηθεί τελικά, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν βραχυπρόθεσμα τις επιδόσεις της τιμής της μετοχής της Εθνικής.

Η Marfin Analysis, από την πλευρά της, αναφέρει ότι, όπως αναμένονταν, τα αποτελέσματα της Εθνικής το γ’ τρίμηνο ήταν αδύναμα και ακολούθησαν την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Επιπλέον, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ επιβάρυνε τα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v