ΧΑ: Στα τάρταρα οι τιμές-στόχοι

Oι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πάτος στο βαρέλι των ελληνικών μετοχών μπορεί να είναι ακόμα πολύ μακριά και ελάχιστοι δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για το εγγύς μέλλον. Νέο γερό ψαλίδι για 33 εισηγμένες.

ΧΑ: Στα τάρταρα οι τιμές-στόχοι
Oι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πάτος στο βαρέλι των ελληνικών μετοχών μπορεί να είναι ακόμα πολύ μακριά και ελάχιστοι δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για το εγγύς μέλλον.

Έχοντας «κουρέψει» τις τιμές-στόχους πάνω από 50% από τις αρχές του έτους για τις ελληνικές μετοχές, οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι το 2012 θα είναι εξίσου δύσκολο, συνεχίζουν το έργο τους, «σφάζοντας» χωρίς... βαμβάκι πλέον τις τιμές-στόχους κατά ακόμα 20% από τις αρχές Οκτωβρίου!

Όπως επισημαίνουν, για να ξεκινήσει η μετατόπιση των επιλογών τους από τις αμυντικές μετοχές σε αυτές με υψηλότερο beta στην εγχώρια αγορά τίτλων, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά τη δεδομένη χρονική στιγμή και, το κυριότερο, να βρεθεί λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της κρίσης. Οι αποτιμήσεις για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. δεν είναι σε καμία περίπτωση ευνοϊκό μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

--- Ο τραπεζικός κλάδος

Παρά τη συνεχιζόμενη υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών
, οι αναλυτές δεν έχουν αλλάξει τις συστάσεις τους προς το θετικότερο, παραμένοντας αρνητικοί ή, στην καλύτερη περίπτωση, ουδέτεροι, ενώ κάθε νέα έκθεση μειώνει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες των επενδυτών. Για τον τραπεζικό κλάδο, το PSI plus, η BlackRock και οι ανακεφαλαιοποιήσεις είναι τα θέματα που τους κρατούν σε αναμμένα κάρβουνα!

* Για την Εθνική Τράπεζα, από τις αρχές του 2011 η απόδοση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι -70%, ενώ η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 3,70 ευρώ με 15 διαφορετικές εκτιμήσεις. Το τελευταίο τρίμηνο, η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί 40%! Η σύσταση των αναλυτών είναι κατά μέσο όρο «hold», δηλαδή διακράτηση.

* Για την Alpha Bank, με την απόδοσή της στο ταμπλό από τις αρχές του έτους στο -81%, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι στα 2,60 ευρώ με 13 διαφορετικές εκτιμήσεις. Η Alpha Bank, παρά τη μικρότερη έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα, έχει υποστεί απώλειες ανάλογες με τις άλλες μετοχές και στο τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή-στόχος έχει αναθεωρηθεί πτωτικά κατά 37%.

* Αναφορικά με την EFG Eurobank, παρατηρείται υψηλή υποαπόδοση του τίτλου έως σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α. στο -87%, ενώ η μέση τιμή-στόχος τώρα φτάνει το 1,85 ευρώ από τα 4,9 ευρώ στις αρχές του 2011, σύμφωνα με 12 διαφορετικές εκτιμήσεις. Η μέση σύσταση για τη μετοχή της EFG Eurobank τώρα είναι ουδέτερη («hold»).

* Για την Τράπεζα Πειραιώς, οι αναλυτές συνεχίζουν να είναι άκρως επιφυλακτικοί και η μέση σύστασή της είναι «underweight», σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της FactSet και τις 16 διαφορετικές συστάσεις. Η τιμή-στόχος έχει υποχωρήσει από το 1,99 στις αρχές του έτους στο 0,63 ευρώ και η απόδοση στο ταμπλό είναι -88% από τις αρχές του έτους.

* Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, ισχυρή η υποαπόδοση του τίτλου της (στο -80%), ενώ η μέση τιμή-στόχος το αντίστοιχο χρονικό διάστημα από 12 διαφορετικές εκτιμήσεις έχει περιοριστεί στο 1,95 ευρώ. Η μέση σύσταση, πάντως, μένει «buy».

* Για τη Marfin Popular Bank η σχετικά πρόσφατη αύξηση στο μετοχικό κεφάλαιο δεν έχει βοηθήσει στο ταμπλό τη μετοχή, η οποία από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 79% της αξίας της. Η μέση τιμή-στόχος από 10 διαφορετικές πηγές έχει κινηθεί και σε αυτήν την περίπτωση πτωτικά στο 0,36 ευρώ ή 60% χαμηλότερα στο τελευταίο τρίμηνο. Η σύσταση για τη μετοχή παραμένει «hold».

* Τέλος, ανάλογες πορείες εμφανίζουν οι αποδόσεις και οι μέσες τιμές-στόχοι για την ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όσον αφορά τις μέσες τιμές-στόχους τους, διαμορφώνονται στο 0,30 ευρώ με 72% μείωση το τελευταίο τρίμηνο για την ΑΤΕ και στο 1 ευρώ με 68% μείωση για την ίδια περίοδο στο Τ.Τ. Ωστόσο, η σύσταση για την ΑΤΕ είναι καθαρό «sell», ενώ για το Τ.Τ. «hold».

--- Οι «ανθεκτικοί»

Παρά τη γενναία πτώση στις εκτιμήσεις και στις τιμές-στόχους, υπάρχει σημαντικός αριθμός εκθέσεων για τις ελληνικές μετοχές, στοιχείο που δείχνει ότι παραμένουν στα radar των αναλυτών.

Παράλληλα, στο τελευταίο τρίμηνο για κάποιες εξαγωγικές επιχειρήσεις, με δυνατές ταμειακές ροές και με υψηλά μερίσματα, δηλαδή για τις αμυντικές επιλογές που φέρουν μικρότερο ρίσκο, οι μέσες τιμές-στόχοι έχουν μειωθεί λιγότερο από 10%.

* Θετικές οι εκθέσεις που αφορούν τη ΜΕΤΚΑ, η οποία από τις αρχές του 2011 υποχωρεί στο ταμπλό 36%. Με 10 διαφορετικές εκτιμήσεις, οι αναλυτές έχουν προχωρήσει σε μείωση της μέσης τιμής-στόχου κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο στα 11,5 ευρώ.

* Παρόμοια θετική εικόνα σημειώνεται και για τη μητρική εταιρία της Μέτκα, τη Μυτιληναίος. Η τιμή-στόχος από τους αναλυτές για τη μετοχή είναι μειωμένη μόλις κατά 3,2%, στα 6,15 ευρώ, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. η απόδοσή της διαμορφώνεται στο -30% από την 1η/1, με σημαντική υπεραπόδοση.

* Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι εκτιμήσεις και οι μέσες τιμές-στόχοι για τις εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, αφού το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές-στόχοι τους έχουν μειωθεί μόλις κατά 7% και 5% αντίστοιχα, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. από την 1η/1 κινούνται με +6% και -21%. Οι μέσες τιμές-στόχοι είναι τα 7,1 ευρώ και τα 10,8 ευρώ αντίστοιχα.

* Ψηλά παραμένει και η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Ο στόχος τίθεται πλέον στα 5,65 ευρώ από 5,74 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 50%, ενώ στο ταμπλό κινείται με -11% από την 1η/1.

* Ανεπαίσθητες είναι οι μεταβολές στις μέσες τιμές -στόχους και για τους τίτλους του ΟΛΠ και της ΕΥΔΑΠ. Στο ταμπλό οι δύο μετοχές κινούνται με απώλειες 15% και 42%.

* Στον αντίποδα, για τη Fourlis και για τη μετοχή της ΔΕΗ, παρά τις μικρές μειώσεις στις μέσες τιμές-στόχους τους, στο ταμπλό κινούνται με απώλειες ανάλογες του Γενικού Δείκτη, με -46% και -58% αντίστοιχα.

--- Οι «χαμένοι» του παιχνιδιού

Πέραν των τραπεζικών τιμών-στόχων, που έχουν υποστεί καθίζηση, υπάρχουν και μερικές ακόμα μετοχές με παρόμοια εικόνα το τελευταίο τρίμηνο:

* Για την Intralot, η τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. κινείται με -66% περίπου από τις αρχές του έτους και η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 2 ευρώ από 3,05 ευρώ πριν. Αν και το περιθώριο ανόδου παραμένει πολύ υψηλό, η μεγάλη μείωση της τιμής και η υποαπόδοση της μετοχής προβληματίζουν έντονα.

* Όσον αφορά τη Forthnet, η μέση τιμή-στόχος είναι μειωμένη κατά 35% μέσα σε ένα τρίμηνο (με δύο ωστόσο εκτιμήσεις από ελληνικά τμήματα ανάλυσης), στο 0,32 ευρώ ανά μετοχή από 0,49 ευρώ. Στο ταμπλό εμφανίζει ισχυρή υποαπόδοση από τις αρχές του έτους με -67%. Η σύσταση παραμένει «hold».

* Σημαντική μείωση στην τιμή-στόχο της έχει υποστεί και η EXAE. Με μέση τιμή-στόχο στα 4,2 ευρώ από 5,65 ευρώ προγενέστερα, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή το τελευταίο τρίμηνο έχει μειωθεί κατά 34%, και μάλιστα στο ταμπλό έχει κινηθεί με -45% από τις αρχές του έτους.

* Για τη ΓΕΚ Τέρνα, η μέση τιμή για τη μετοχή έχει κινηθεί 28% χαμηλότερα στο τελευταίο τρίμηνο στα 2,4 ευρώ και η απόδοσή της είναι -80% από τις αρχές του έτους.

* Στους χαμένους θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Coca Cola 3E, του ΟΤΕ αλλά και της Folli Follie Group, αφoύ οι νέες τιμές-στόχοι τους έχουν μειωθεί πάνω από 20% το τελευταίο τρίμηνο.

*** Ο σχετικός πίνακας που αφορά τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις τιμές-στόχους των ελληνικών μετοχών για το 2011 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v