Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Οι αναλυτές για τιμολόγια - προσωπικό (upd)

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 25 ευρώ προχώρησε η CSFB (26/10), ενώ σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών τους για τα κέρδη της Επιχείρισης προχωρούν οι JP Morgan Marfin, Π&Κ, Σίγμα, Proton, Εγνατία, ύστερα από την ανακοίνωση αφενός της αύξησης κατά 2,5% στα τιμολόγια και αφετέρου της πρόσληψης 1.250 ατόμων. ”Outperform” συνιστά η Eurobank.

ΔΕΗ: Οι αναλυτές για τιμολόγια - προσωπικό (upd)
Στις αυξήσεις που θα ισχύσουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Νοέμβριου, αλλά και στην πρόσληψη 1.250 ατόμων από το β’ εξάμηνο του 2005 αναφέρονται οι Marfin, Π&Κ, Σίγμα, Proton, Eurobank και Εγνατία στα πρωινά τους reports, ενώ τη σύσταση ”outperform” επαναδιατυπώνουν οι CSFB, Marfin και Eurobank Sec.

Εξάλλου ο διεθνής οίκος θέτει νέα υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Επιχείρησης τα 25 ευρώ σε έκθεσή του με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2004.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΔΕΗ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου στα 19,28 ευρώ.

Η CSFB εξηγεί πως προχώρησε στην αναβάθμιση της τιμής-στόχου σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων, από την τιμή-στόχο των 24,2 ευρώ, η οποία είχε τεθεί λόγω νομοθετικού ρίσκου 50% σε κατά 3% στα τιμολόγια.

Ο ξένος οίκος επισημαίνει πως η νέα τιμή-στόχος υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξεως του 26%, συμπληρώνοντας πως είναι η υψηλότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών κοινής ωφέλειας.

Παράλληλα, η CSFB αναφέρει πως, αν και προχώρησε σε προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα EBITDA, ώστε να συμπεριλάβει τον υψηλότερο του αναμενομένου αριθμό υπαλλήλων, η κατά μέσο όρο αύξηση της τάξεως του 11% που εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν τα EBITDA της ΔΕΗ την περίοδο 2003-2006 υπερβαίνει τον μέσο όρο του κλάδου κατά 6%.

Εξάλλου, η JP Morgan μειώνει κατά 5% τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA 2004 και εξής της ΔΕΗ, ενώ διατηρεί ως τιμή-στόχο τα 18 ευρώ και τη σύσταση ”underweight”, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Dow Jones.

Ειδικότερα, η Marfin Analysis σημειώνει πως η αύξηση των τιμολογίων είναι ανάλογη των προβλέψεών της (εκτιμούσε αύξηση 2,7%), επισημαίνει ωστόσο πως εκτιμούσε ότι θα είχε αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με την πρόσληψη των 1.250 ατόμων, η Marfin Analysis σημειώνει πως δεν συμπίπτει ούτε με τις προβλέψεις της ούτε και με τις εκτιμήσεις που είχε παραθέσει η προηγούμενη διοίκηση, καθώς, όπως τονίζει, στόχος ήταν η μείωση του προσωπικού στα 25.000 άτομα μέχρι το 2007, αναλόγως βέβαια του εξέλιξης του μερίδίου αγοράς της ΔΕΗ.

Σε αυτό το πλαίσιο η Marfin Analysis σημειώνει πως ο εν λόγω στόχος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, δεδομένων των νέων προσλήψεων.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η χρονική περίοδος στην οποία θα ισχύει η αύξηση των τιμολογίων, η ανακοίνωση για νέες προσλήψεις, αλλά και η κίνηση των τιμών του πετρελαίου την οδηγούν σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της κατά 6% για τα κέρδη του 2005 και του 2006, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται ουσιαστικά οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2004.

Η Marfin Analysis καταλήγει πως, παρά την ”αναγκαία” προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα κέρδη της Επιχείρησης, διατηρεί τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της ΔΕΗ σε επίπεδο αποτίμησης.

Σε μείωση των προβλέψεών της θα προχωρήσει και η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, ώστε να συμπεριλάβει –όπως αναφέρει στην καθημερινή ενημέρωση με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2004– την καθοδήγηση της διοίκησης για αύξηση του όγκου των συναλλαγών κατά 1,7% στο 2004 (έναντι προβλέψεών της για ενίσχυση της τάξεως του 4%).

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ συμπληρώνει πως η ζήτηση για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έχει κινηθεί χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων.

Πάντως η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως, αν και θα προχωρήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή 2004 της ΔΕΗ, το μακροπρόθεσμο outlook της Επιχείρησης παραμένει ”υγιές”.

Από την πλευρά της, η Σίγμα Securities επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει την αύξηση των τιμολογίων, η καθυστέρηση της εφαρμογής της κατά περίπου ένα μήνα αλλά και η πρόσληψη επιπλέον 1.250 ατόμων είναι ”αρνητικά” νέα.

Η Σίγμα Securities συμπληρώνει πως θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2004 και του 2005, σε συνέχεια αφενός της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και αφετέρου της αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία –όπως συμπληρώνει η χρηματιστηριακή– φαίνεται να είναι χαμηλότερη από τις αρχικές της εκτιμήσεις για ενίσχυση 3%.

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της θα προχωρήσει και η Proton Securities, η οποία στο πρωινό της report σημειώνει ότι η πρόσληψη των 1.250 ατόμων δεν ήταν γνωστή και ως εκ τούτου δεν έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις της.

Από την πλευρά της, η Eurobank Securities σημειώνει πως, παρά τη χαμηλότερη του αναμενομένου αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η Επιχείρηση διατηρεί περίπου 5% discount έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών επιχειρήσεων, ενώ συμπληρώνει πως διαπραγματεύεται ”ελκυστικά”, 10,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2005.

Η Eurobank Securities καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τη ΔΕΗ θα προχωρήσει και η Εγνατία Finance, στο πλαίσιο της αύξησης των τιμολογίων και της πρόσληψης προσωπικού -όπως εξηγεί- ενώ επισημαίνει πως πιθανότατα θα διατηρήσει τη θετική της σύσταση για τη μετοχή της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v