Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Πώς είδε τα αποτελέσματα έτους 7 εταιριών

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα αποτελέσματα 6μήνου των εταιρειών που ανακοινώθηκαν πριν από ένα μήνα είναι και τα αποτελέσματα 2010-2011 για τις 7 εταιρείες της κύριας αγοράς που έκλεισαν έτος στις 30/6/2011, τονίζει η Merit.

Merit: Πώς είδε τα αποτελέσματα έτους 7 εταιριών
Στο ίδιο μήκος κύματος με τα αποτελέσματα εξαμήνου των εταιρειών που ανακοινώθηκαν πριν από ένα μήνα είναι και τα αποτελέσματα έτους 2010-2011 για τις 7 εταιρείες της κύριας αγοράς που έκλεισαν έτος στις 30/6/2011, τονίζει η Merit σε έκθεσή της. 

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, ζημιογόνες ήταν στην πλειοψηφία τους οι εν λόγω εταιρείες με την εξαίρεση της Jumbo που είναι μια από τις εταιρείες που ξεχωρίζουν ούτως ή άλλως στα τελευταία έτη και είναι μια από τις 10 πιο κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες.

Η μονοψήφια πτώση στις πωλήσεις του συνόλου οφείλεται κυρίως στην Ηλεκτρονική Αθηνών ενώ σημαντική ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων πέτυχε η Επίλεκτος.

Συγκεκριμένα, η Jumbo ανακοίνωσε οριακή αύξηση πωλήσεων για το περασμένο έτος, διατήρηση σε μεγάλο βαθμό των περιθωρίων κέρδους και αύξηση των καθαρών κερδών λόγω μειωμένης φορολογίας. Στα πολύ θετικά του ισολογισμού το ότι τα χρηματικά διαθέσιμα είναι μεγαλύτερα από το δανεισμό της εταιρείας.

Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που πρόκειται να πωληθεί από τη μητρική της εταιρεία, Αγροτική, σύντομα. Η εταιρεία διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις της επωφελούμενη από την αύξηση της τιμής πώλησης της ζάχαρης. Η προσπάθεια περικοπής κόστους μέσα στο έτος κρίνεται επιτυχημένη και οδήγησε σε επιστροφή σε θετικά EBITDA και σε αισθητή μείωση των καθαρών ζημιών.

Ο δανεισμός της εταιρείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και είναι παράγοντας που θα επηρεάσει το τίμημα πώλησης.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών είναι από τις εταιρείες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση λόγω του είδους της δραστηριότητας της. Οι λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα βρίσκονται σε χαμηλά πολλών ετών και αυτό το γεγονός μαζί με την αποχώρηση από την αγορά της Σερβίας οδήγησαν σε μια πτώση των πωλήσεων κατά 24,7%. Η προσπάθεια συρρίκνωσης του κόστους και η αποχώρηση από τη Σερβία οδήγησαν σε μείωση των ζημιών της εταιρείας και του ομίλου αλλά οι δύσκολες στιγμές που περνάει ο κλάδος δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επιστροφή στην κερδοφορία σύντομα.

Ανάλογα και τα αποτελέσματα της Φίλιππος Νάκας που έχουν επηρεαστεί από την πτώση των πωλήσεων μουσικών οργάνων. Σαν αποτέλεσμα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 16,8% και η εταιρεία πέρασε σε λειτουργικές ζημιές παρά μια σημαντική προσπάθεια περικοπής δαπανών και αναδιάρθρωσης του δικτύου πωλήσεων για ανταποκρίνεται καλύτερα στις συνθήκες της αγοράς.

Στα θετικά του ομίλου το ότι ο δανεισμός δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός ενώ η διοίκηση της εταιρείας περιμένει ελαφρώς διψήφια πτώση των πωλήσεων και για την τρέχουσα χρήση.

Αντίθετα, η CPI διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις της , ενώ υπέστη μια σημαντική μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους που οδήγησε σε λειτουργικές ζημιές. Και ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αισιοδοξία για επιστροφή στην κερδοφορία για φέτος. Η ρευστότητα της εταιρείας είναι πάντως σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τέλος, χρονιά ανάκαμψης ήταν η περσινή για την Επίλεκτος που είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 32% λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των νημάτων και της έναρξης λειτουργίας του Φ/Β πάρκου στο νομό Λαρίσης.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι το 70% της παραγωγής της εταιρείας διοχετεύεται στο εξωτερικό και το χαμηλό κόστος πρώτων υλών. Το Φ/Β πάρκο προσέφερε στους πρώτους μήνες της λειτουργίας του καθαρά κέρδη ύψους €0,45 εκ. και βοήθησε μαζί με τους παραπάνω παράγοντες στη συρρίκνωση των ζημιών για το περασμένο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v